Ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία

Ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία

…και άλλα παραμύθια της Χαλιμάς

Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένα παλιό αμερικάνικο επιτραπέζιο παιχνίδι από τη δεκαετία του 60! Επρόκειτο για έναν πραγματικό πολιτιστικό θησαυρό, δε νομίζετε; Ήταν ένα επιτραπέζιο με θέμα τα ραντεβού και οι κανόνες ήταν σχετικά απλοί. Τα πιόνια (γυναικείες φιγούρες) έπρεπε να νικήσουν τα διάφορα εμπόδια, ώστε να καταφέρουν να ανοίξουν τη μαγική πόρτα που βρισκόταν στο ταμπλό και που πίσω της κρυβόταν ο ιδανικός σύζυγος! Ποια θα κατάφερνε άραγε να βγει «το τέλειο ραντεβού»;

Αφού χάρηκα με τούτη την ανακάλυψη – πόσο συχνά άλλωστε συναντάμε αυθεντικά παιχνίδια από άλλες δεκαετίες και άλλες χώρες – άρχισα να συνειδητοποιώ τι είχα μόλις διαβάσει. Το παιχνίδι απευθυνόταν σε νεαρά κορίτσια που ανταγωνίζονταν για την καρδιά του «Ιππότη»! Μα στο τέλος μόνο μία από τις παίχτριες θα έβρισκε την πραγματική ευτυχία στο πλάι του ιδανικού άντρα!

Ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία

Αμάν! Τι είναι αυτά που βλέπω; αναρωτήθηκα. Με τούτες τις αρχές μεγάλωναν τα κορίτσια της δεκαετίας; Και αν ναι, τότε μήπως αυτές τις αρχές έχουν μεταφέρει και στις κόρες, αλλά και τους γιούς τους;

Γιατί δυστυχώς η κατάσταση που ζούμε σήμερα κάτι τέτοιο δείχνει. Κορίτσια που μεγαλώνουν με τον σκοπό να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια και αγόρια που θεωρούν τον εαυτό τους κελεπούρια και που ΑΝ αποφασίσουν να κάνουν τη χάρη σε μια κοπέλα να τους «κουκουλώσει», τότε εκείνη θα πρέπει δια βίου να τους υπηρετεί (ματώνουν τα δάχτυλά μου την ώρα που πληκτρολογώ τούτες εδώ τις λέξεις!!).

Μα τι έχεις εναντίον του γάμου; ίσως με ρωτήσετε. Τίποτε απολύτως! θα σας απαντήσω. Άλλωστε κι εγώ παντρεμένη είμαι! Αυτό που δεν μπορώ να χωνέψω όμως είναι ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν οικογένειες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους με το πρότυπο ότι η γυναίκα έχει σαν σκοπό το γάμο και τίποτε άλλο. Δεν υπάρχει καριέρα, δεν υπάρχει σεξουαλική επιλογή, δεν υπάρχει «δεν θέλω να κάνω παιδιά», υπάρχει μόνο το «κι εγώ έτσι μεγάλωσα και δεν έπαθα τίποτα» και το «τι θα πει ο κόσμος»!

Όχι κορίτσια μου. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Από την εποχή που δημιουργήθηκε αυτό το παλιό επιτραπέζιο μέχρι σήμερα, οι γυναίκες έχουμε δώσει αμέτρητες μάχες για να έχουμε ίσα δικαιώματα με τους άντρες σε όλους τους τομείς. Και αν και ακόμη δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είμαστε το ίδιο ικανές και άξιες με τους συντρόφους μας. Δεν είναι ο σκοπός μας να τους υπηρετούμε – μπορούμε πάντα να επιλέξουμε τον ρόλο αυτό αν και μόνο αν μας ικανοποιεί.

Ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία

Φυσικά και κάποιες θέλουμε να έχουμε έναν αξιόλογο σύντροφο δίπλα μας. Φυσικά και άλλες δεν θέλουμε! Φυσικά και κάποιες θέλουμε να αποκτήσουμε πολλά παιδιά. Φυσικά και άλλες δεν θέλουμε! Φυσικά και κάποιες θέλουμε να αφιερωθούμε στην καριέρα μας. Φυσικά και άλλες δεν θέλουμε! Κάθε γυναίκα είναι τόσο μοναδική και ξεχωριστή που αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχει ένας μόνο κοινός σκοπός για όλες μας. Ας αποφασίσουμε λοιπόν μόνες μας τι είναι αυτό που μας ταιριάζει καλύτερα και ας διδάξουμε στη νέα γενιά να έχει το θάρρος της γνώμης της χωρίς στερεότυπα και καθοδηγήσεις. Αξίζουμε τον σεβασμό και την αγάπη του ατόμου που έχουμε επιλέξει να είναι δίπλα μας – άλλωστε κι εμείς με τη σειρά μας θέλουμε να του προσφέρουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Μόνο μέσω της ελευθερίας, της αγάπης και του σεβασμού θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε αρμονικά και ευτυχισμένα.

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomanGr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: