Ο πολυδιάστατος ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία

Ο πολυδιάστατος ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία

Στο πέρασμα των χρόνων, η εικόνα της γυναίκας έχει αλλάξει κατ’ ουσία.  Η γυναίκα παλιότερα αντιλαμβανόταν τον εαυτό της ως λιγότερο δυναμικό και ανεξάρτητο, εξαιτίας του ότι ήταν υποχρεωμένη να φροντίζει το σπίτι και να μην εργάζεται, αλλά να ασχολείται αποκλειστικά με την ανατροφή των παιδιών, με το νοικοκυριό και οι προσωπικές της επιθυμίες έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα.

Με την πάροδο του χρόνου, η σχέση της με τον άνδρα της επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην απόκτηση παιδιών και στην ανάπτυξη τους. Επομένως, οι άνδρες εστίαζαν στην επαγγελματική ανέλιξη προκειμένου να επιτύχουν αυτό το σκοπό.

Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει σε σημαντικό βαθμό και η θέση της γυναίκας ακόμη περισσότερο. Πλέον, έχει τη δυνατότητα να εργάζεται και να βγάζει τα δικά της χρήματα. Προτεραιότητα δεν είναι πάντα η απόκτηση οικογένειας, αλλά η οικονομική ανεξαρτησία και η επαγγελματική καταξίωση.

Η σημερινή γυναίκα αξιοποιεί τις ικανότητές της, ασχολείται με τον εαυτό της και όχι μόνο με το νοικοκυριό και την ανατροφή των παιδιών της, είναι ικανή να προσφέρει στο κοινό ταμείο του ζευγαριού.

Δυστυχώς, οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής προβληματίζουν αρκετά τις γυναίκες ως προς τον συντονισμό των πολλαπλών τους ρόλων. Γυναίκες ως εργαζόμενες, σύζυγοι, μητέρες. Συχνές ερωτήσεις που εμφανίζονται στο μυαλό τους «Πώς να βρω χρόνο για όλα;», «Θα προλάβω να πάω για δουλειά και μετά να βρεθώ με το σύντροφό μου;», «Αν αναλάβω το project, πότε θα περάσω χρόνο με το παιδί μου;»

Η γυναίκα της σύγχρονης εποχής καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους. Μητέρα, σύντροφος, νοικοκυρά και από την άλλη εργαζόμενη.

Ο ρόλος της γυναίκας ως μητέρα

Η μία και μοναδική για τον καθένα μας. Δύσκολη η αποστολή της. Πολλές φορές, μη έχοντας αποκτήσει παιδιά ακόμη, αναρωτιέμαι πως τα προλαβαίνουν όλα. Παιδιά, εργασία, σπίτι. Και να είναι και περιποιημένες, να φροντίζουν και τον μπαμπά φυσικά. Άραγε τις φτάνουν 24 ώρες;

Σε πολλές συζητήσεις με μητέρες – εργαζόμενες, το συμπέρασμα δεν καταλήγει στο πως θα βρεθεί περισσότερος χρόνος ή αν πρέπει να αφήσουν κάτι από τις ασχολίες τους, αλλά στο πώς θα οργανώσουν την καθημερινότητα με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνονται όλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θα δουλέψουν όλα τα μέλη της οικογένειας γι’ αυτό το στόχο. Π.χ. μου είπε μια μανούλα πρόσφατα, μιλώντας για τη σημασία του να βάζεις στόχους – κίνητρα στο παιδί από τη μικρή ηλικία, πως όταν θέλει να ασχοληθεί με κάποια δουλειά στο σπίτι και τα παιδιά είναι εμπόδιο, οργανώνουν μαζί το πρόγραμμα, ώστε εκείνη τη χρονική στιγμή, τα παιδιά να ασχοληθούν με κάτι άλλο, μέχρι η μαμά να τελειώσει και μετά υπόσχεται δημιουργικό και ευχάριστο χρόνο για όλη την οικογένεια μαζί. Δίνει κίνητρο στα παιδιά, πως όταν θα κάνουν κάτι, θα κερδίσουν κάτι που θέλουν. Δημιουργικός τρόπος σκέψης, δε νομίζεις; Βοηθάνε έτσι το παιδί να αναλάβει ευθύνες, να υλοποιήσει στόχους, δημιουργώντας κίνητρα αλλά και να μάθει την αξία της οργάνωσης και του προγράμματος.

Γυναίκα και εργασία

Η είσοδος της γυναίκας στον εργασιακό χώρο και μάλιστα με ισότιμες απαιτήσεις με των ανδρών, την φόρτωσαν με περαιτέρω υποχρεώσεις, άρα και περισσότερο άγχος.

Είναι αμφίβολο το αν η οικονομική αυτοτέλεια και η επαγγελματική καταξίωση της έδωσαν όσα θα περίμενε. Δεν μπορούμε ωστόσο, να της αρνηθούμε το δικαίωμα να επενδύσει για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας της και των οραμάτων της.

Οι γυναίκες που δεν έχουν επαγγελματική σταδιοδρομία, σύμφωνα με έρευνες, αλλά παραμένουν στο σπίτι χωρίς να το θέλουν, έχουν χαμηλά επίπεδα καλής υγείας και εμφανίζουν παχυσαρκία σε μεγαλύτερο βαθμό.

Η γυναίκα, παρόλ’ αυτά, είναι η πρώτη στο ζευγάρι που θα θυσιάσει επαγγελματικό χρόνο για τις οικογενειακές υποχρεώσεις και που επωμίζεται την ευθύνη του να συνδυάζει τις επαγγελματικές με τις παραδοσιακές υποχρεώσεις.

Χιλιάδες γυναίκες, σε όλο τον πλανήτη, έχουν κληθεί να επιλέξουν ανάμεσα στη μητρότητα και την επαγγελματική σταδιοδρομία.

Όμως, από την άλλη, δεν είναι και λίγες οι γυναίκες που ψηφίζουν φανατικά «καριέρα», θεωρώντας την οικογένεια και την απόκτηση ενός παιδιού τροχοπέδη στην επαγγελματική τους πορεία.

Και κάπως έτσι αρχίζουν να αντιστρέφονται οι ρόλοι.

Η γυναίκα ως σύντροφος

Η σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταπεξέλθει σε πολλαπλούς ρόλους, να ισορροπήσει ανάμεσα στις δικές της ανάγκες, τις εργασιακές της υποχρεώσεις και τις ανάγκες των σημαντικών προσώπων της ζωής της (του συντρόφου, των παιδιών) και να διαχειριστεί το χρόνο κατάλληλα και δίκαια για όλους. Στην προσπάθεια αυτή, συχνά αισθάνεται ενοχή, ματαίωση, απογοήτευση, θυμό, ανεπάρκεια, απόγνωση. Μιλώντας με γυναίκες που έχουν υψηλό πόστο στη δουλειά τους και είναι και μητέρες, όλες συμφώνησαν πως η βασική προϋπόθεση για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε όλα είναινα φροντίζουν τον εαυτό τους πρώτα και να ικανοποιούν τις προσωπικές τους ανάγκες.

Συχνά, λένε, λόγω των υποχρεώσεων, χάνουν την επαφή με τον σύντροφό τους και βιώνουν αισθήματα έλλειψης κατανόησης, σεβασμού και μοναξιάς. Εφόσον όμως ο σύντροφος μας είναι σημαντικός για τη ζωή μας, χρειάζεται να φροντίζουμε τις ανάγκες μας και ως ζευγάρι. Αυτό σημαίνει να βρίσκουμε χρόνο ο ένας για τον άλλον, καθώς μέσα από το συντροφικό μας ρόλο παίρνουμε δύναμη για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας.

Όσο πιο πλήρης και ισορροπημένη αισθάνεται μέσα της μια γυναίκα τόσο πιο πολλά αποθέματα ενέργειας και αγάπης έχει για τους γύρω της. Η χαρούμενη γυναίκα προσφέρει χαρά και μπορεί να αποτελέσει ένα υγιές παράδειγμα για τους άλλους.

Κείμενο: Εύη Στεργίου – Νοσηλεύτρια/Blogger (blog: thinkpinkcarrieon)
Φωτογραφία: Pixabay


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: