Ο μινιμαλισμός και πώς να τον κατακτήσεις

μινιμαλισμός

Τα τελευταία χρόνια ακούμε παντού γύρω μας για την νέα τάση στην τέχνη, στην διακόσμηση, στο μακιγιάζ, ακόμη και στο φαγητό. Ο μινιμαλισμός έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, είτε πρόκειται για απλά ένα trend, είτε για μια γενικότερη φιλοσοφία ζωής.

Τι σκέφτεσαι όμως όταν ακούς την λέξη μινιμαλισμός;

Ίσως κάποιο άδειο δωμάτιο χωρίς προσωπικότητα με δύο-τρία βασικά έπιπλα. Ίσως μια άδεια ντουλάπα με ελάχιστα ρούχα χωρίς χρώμα και στυλ. Ίσως ένα απλό πιάτο φαγητού με μονότονη γεύση. Εγώ για να είμαι ειλικρινής είχα συνδυάσει τον μινιμαλισμό με την ιαπωνική κουλτούρα. Κι όμως… Μετά από άπειρες ώρες μελέτης (εδώ μπορείς να αντικαταστήσεις την λέξη «μελέτη» με «την παρακολούθηση videos στο YouTube μέχρι να δακρύσουν τα μάτια μου») έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο μινιμαλισμός είναι κάτι εντελώς προσωπικό και μπορεί να ερμηνευτεί από τον κάθε άνθρωπο διαφορετικά.

Η ερμηνεία της λέξης σύμφωνα με το website Freeminds.gr είναι η εξής:

”Ο μινιμαλισμός ορίζεται ως η εξάλειψη όλων των στοιχείων που θεωρούνται περιττά, έτσι ώστε να επιτραπεί στα ουσιώδη χαρακτηριστικά να λειτουργήσουν απρόσκοπτα.”

…και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Για μένα ο μινιμαλισμός δεν είναι κάτι αυστηρό που πρέπει να ακολουθήσω κατά γράμμα. Αντίθετα, όπως και με όλα τα μεγάλα κινήματα, θεωρώ ότι είναι κάτι ζωντανό, που ο καθένας μπορεί να προσαρμόσει στα δικά του μέτρα και σταθμά, ή να υιοθετήσει κάποια κομμάτια της φιλοσοφίας του για να κάνει την ζωή του καλύτερη.

Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν κανόνες στο πως επιλέγουμε να ζούμε την ζωή μας. Ο μινιμαλισμός, για μένα, είναι ένα κίνημα που έχει σαν στόχο να παρουσιάσει μια διαφορετική οπτική, που δεν βασίζεται στην ποσότητα αλλά στην ποιότητα των πραγμάτων.

Εγώ θα σου μιλήσω για τα σημεία του μινιμαλισμού που έχω υιοθετήσει στην ζωή μου.

  1. Κρατάω μόνο ότι χρειάζομαι πραγματικά και όχι ότι νομίζω ότι χρειάζομαι ή χρησιμοποιώ επειδή απλά το έχω.
  2. Κρατάω ότι μου προκαλεί χαρά, ακόμη κι όταν πρόκειται για κάτι που δεν είναι πραγματικά χρήσιμο, αλλά κάθε φορά που το χρησιμοποιώ αισθάνομαι υπέροχα.
  3. Προσπαθώ να αντικαταστήσω σιγά σιγά τα πράγματα που χρειάζομαι αλλά δεν αγαπώ ιδιαίτερα με καινούργια καλύτερης ποιότητας που μου αρέσουν περισσότερο.
  4. Κάνω συχνά επιδρομές στα ντουλάπια μου και βλέπω αν έχω μαζέψει πράγματα που δεν χρειάζομαι απλά επειδή κάποιος κάπου κάποτε μου τα έδωσε.
  5. Προσπαθώ να είμαι αυστηρή με τα πράγματα που κρατάω και πάντα φροντίζω να βρω ένα νέο σπίτι σε αυτά που δεν χρειάζομαι. Ίσως κάτι που εγώ δεν αγαπώ να δώσει χαρά σε κάποιον που το χρειάζεται πραγματικά.
μινιμαλισμός στη ντουλάπα

Για να γίνω πιο σαφής θα σου φέρω ένα παράδειγμα.

Παλαιότερα είχα τρία σερβίτσια πιάτων. Ένα καθημερινό, ένα καλύτερο για τραπεζώματα και καλεσμένους κι ένα πολύ καλό για επίσημα γεύματα και μεγάλες γιορτές. Δυστυχώς τα τρία μου σερβίτσια έπιαναν πάρα πολύ χώρο στα ντουλάπια μου με αποτέλεσμα να μην μπορώ να τα πιάσω εύκολα και εντέλει να μην χρησιμοποιώ και τα τρία ποτέ. Τότε συνειδητοποίησα ότι αφού δεν τα χρησιμοποιώ τότε σίγουρα δεν τα χρειάζομαι. Ναι, το καθημερινό σερβίτσιο σίγουρα μου ήταν χρήσιμο. Το πολύ καλό όμως; Πραγματικά δεν έκανα και δεν κάνω ποτέ τόσο επίσημα γεύματα που να χρειάζομαι ειδικό σερβίτσιο γι’ αυτά. Ευτυχώς οι καλεσμένοι μου έρχονται στο σπίτι μου για να χαρούν την παρέα μου και τις νοστιμιές που τους έχω ετοιμάσει, κι όχι για να φάνε σε ακριβά σερβίτσια. Έτσι αποφάσισα να δώσω το πολύ καλό μου σερβίτσιο σε μια φίλη μου που το χρειαζόταν πραγματικά (γιατί αυτή διοργάνωνε συχνά πιο επίσημα γεύματα).

Όσο για το απλά καλό σερβίτσιο που είχα; Να σου πω την αλήθεια ούτε αυτό το πολυχρησιμοποιούσα (και δεν μου πολυάρεσε κιόλας), οπότε… πάει κι αυτό. Έτσι κατάφερα να αδειάσω τα ντουλάπια μου από αυτά που θεωρούσα εγώ περιττά και να κάνω χώρο για πράγματα που με ενδιαφέρουν και χρησιμοποιώ περισσότερο. Στο μέλλον θέλω να αντικαταστήσω το καθημερινό μου σερβίτσιο με ένα ομορφότερο που έχω βρει και όταν το κάνω αυτό τότε θα φροντίσω να βρω ένα νέο σπίτι στο παλιό καθημερινό μου σερβίτσιο και όχι να το κρατήσω για… «αν τυχόν χρειαστεί»! Αφού ποτέ δεν χρειάζεται…

Να διευκρινίσω εδώ ότι το παράδειγμα που μόλις ανάφερα είναι καθαρά προσωπικό. Δεν σου προτείνω να ξεφορτωθείς όλα σου τα πράγματα… Απλά μόνο εκείνα που δεν χρησιμοποιείς ή δεν σου αρέσουν αλλά τα κρατάς γιατί σου τα έχει πάρει δώρο κάποιος συγγενής ή γιατί τα λυπάσαι να τα δώσεις κάπου. Δεν είναι όμως καλύτερο να βοηθήσεις κάποιον δίνοντας κάτι δικό σου που δεν χρειάζεσαι και να εξοικονομήσεις έτσι περισσότερο χώρο και χρόνο γι’ αυτά που πραγματικά αγαπάς; Γιατί υπολόγισε πόσο χρόνο σπαταλάς καθαρίζοντας και τακτοποιώντας πράγματα που δεν χρησιμοποιείς σχεδόν ποτέ…

Θα ήθελα πολύ να ακούσω την δική σου άποψη σχετικά με τον μινιμαλισμό. Σε ενδιαφέρει να υιοθετήσεις αυτή την τάση; Τι φιλοσοφία ζωής ακολουθείς σχετικά με τα πράγματα του σπιτιού σου; Γράψε μου στα σχόλια.

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr, Unsplash

Για περισσότερα μυστικά lifestyle, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: