Ο κακός λύκος της τεχνολογίας

Ο κακός λύκος της τεχνολογίας γενικη

Ή πως μπορούμε να προστατέψουμε τα προσωπικά μας δεδομένα…

Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Με τη βοήθεια του ίντερνετ και το πάτημα ενός κουμπιού έχουμε τα πάντα στα χέρια μας και μπορούμε να κάνουμε άπειρα πράγματα καθισμένες άνετα στον καναπέ μας: ενημέρωση, επικοινωνία με φίλους, ψώνια, οργάνωση ταξιδιών, εισιτήρια για το σινεμά, πληρωμή λογαριασμών. Τα κομπιούτερ, τα τάμπλετ και τα κινητά μας τηλέφωνα μας συνδέουν με τον κόσμο γύρω μας και κάνουν τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη και πολύ πιο ενδιαφέρουσα.

Όμως γνωρίζουμε τους κινδύνους που παραμονεύουν όσο εμείς ψάχνουμε ανέμελα για την καινούρια απόχρωση κραγιόν που θέλουμε να αγοράσουμε; Κάποιους τρόπους για να προφυλαχτούμε από αυτούς τους κινδύνους, θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα.

Επικίνδυνη αλληλογραφία

Κατά καιρούς, όλες μας έχουμε λάβει διάφορα διαφημιστικά φυλλάδια με το ταχυδρομείο. Και μάλιστα ονομαστικά. Άλλα είναι για κάποια προσφορά από κάποιο κατάστημα που έχουμε ψωνίσει στο παρελθόν, άλλα για κάποια ενημέρωση και άλλα για κάποια επιδότηση κινητού. Σχεδόν όλα τους έχουν καταλήξει στην ανακύκλωση. Καλό όμως θα ήταν να σκίζουμε σε μικρά κομματάκια αυτού του τύπου την αλληλογραφία πριν την ξεφορτωθούμε μιας και περιέχει όχι μόνο προσωπικά μας στοιχεία, όπως το όνομα και τη διεύθυνσή μας, αλλά πιθανώς ακόμα περισσότερες προσωπικές λεπτομέρειες όπως αγορές, εταιρίες που συνεργαζόμαστε, την επωνυμία της τράπεζάς μας κτλ.

Άκρως προσωπικά στοιχεία

Το να στέλνουμε προσωπικά στοιχεία όπως το ΑΦΜ μας ή τα στοιχεία της πιστωτικής μας κάρτας μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, ακόμα και σε έμπιστά μας άτομα, είναι άκρως επικίνδυνο. Δεν ξέρουμε ποτέ ότι ο λογαριασμός του παραλήπτη του μηνύματός μας δεν έχει πέσει θύμα κάποιου hacker. Αν πρέπει να μοιραστούμε κάποιο προσωπικό μας στοιχείο, είναι προτιμότερο και ασφαλέστερο να το κάνουμε τηλεφωνικά.

Ο κακός λύκος της τεχνολογίας ιντερνετ

Χρήση δημοσίων δικτύων

Τελικά είναι ασφαλές να χρησιμοποιούμε το wi-fi σε καφετέριες, αεροδρόμια ή όπου αλλού παρέχεται δωρεάν; Δυστυχώς η απάντηση είναι όχι. ‘Οσο είμαστε συνδεδεμένοι σε κάποιο δημόσιο δίκτυο, κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι ο υπολογιστής ή το τηλέφωνό μας είναι προστατευμένα. Κάποιος που γνωρίζει, μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες μας συμπεριλαμβανομένων των κωδικών πρόσβασης και των αριθμών πιστωτικών καρτών μας. Και δυστυχώς το ίδιο άτομο μπορεί να εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση και μετά την αποσύνδεσή μας από το συγκεκριμένο δίκτυο.

Πολύτιμοι κωδικοί πρόσβασης

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε όσον αφορά στους κωδικούς πρόσβασης, είναι να τους αποθηκεύσουμε στο κομπιούτερ ή το κινητό μας τηλέφωνο. Αν κάποιος καταφέρει να μπει στον υπολογιστή μας ή κλέψει το τηλέφωνό μας, τότε όλα μας τα στοιχεία είναι στο έλεός του. Οι κωδικοί πρόσβασης είναι πλέον από τα πιο πολύτιμα υπάρχοντά μας, έχουν αντικαταστήσει τα κλειδιά μιας θυρίδας, γι’ αυτό πρέπει να τα προσέχουμε και να τα προφυλάσσουμε.

Ο κακός λύκος της τεχνολογίας κωδικοί

Ύποπτα τηλεφωνήματα

Προσοχή στα τηλεφωνήματα από αριθμούς που δε γνωρίζουμε ή αριθμούς που δεν αναγνωρίζονται από τον πάροχό μας. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικές με άγνωστα νούμερα που ζητάνε προσωπικά μας στοιχεία. Ναι, δεν έχουμε το τηλέφωνο της τράπεζας αποθηκευμένο στη συσκευή μας και η κυρία που μας ζητάει τον αριθμό της πιστωτικής μας κάρτας γιατί η τράπεζα θέλει να ελέγξει κάποια ύποπτη δραστηριότητα είναι πολύ πειστική, αλλά δυστυχώς αυτό δε σημαίνει ότι η ευγενική κυρία παίρνει τηλέφωνο όντως από την τράπεζα. Σε περίπτωση που πρέπει οπωσδήποτε να δώσουμε κάποια τέτοια στοιχεία τηλεφωνικά, τότε καλό είναι να κάνουμε εμείς την κλήση, βρίσκοντας το επίσημο τηλέφωνο της τράπεζας για να είμαστε σίγουρες με ποιόν μιλάμε.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr

Για περισσότερα μυστικά lifestyle, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: