Ο δεκάλογος του Τσελεμεντέ προς τις κυρίες

Ο δεκάλογος του Τσελεμεντέ προς τις κυρίες

Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένα αντίτυπο του γνωστού βιβλίου συνταγών του Ν. Τσελεμεντέ. Η αισθητική και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονταν τα θέματα μου φάνηκαν πολύ όμορφα και περιποιημένα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που το βιβλίο αυτό αποτελεί κομμάτι της ελληνικής παράδοσης. Εκτός όμως από τις απίθανες συμβουλές που βρήκα μέσα σε αυτό σχετικά με τη μαγειρική και το στρώσιμο του τραπεζιού, ανακάλυψα και έναν δεκάλογο προς τις συζύγους για έναν ευτυχισμένο γάμο.

Ο δεκάλογος του Τσελεμεντέ προς τις κυρίες

Λαμβάνοντας υπόψιν το πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε που γράφτηκε το βιβλίο, μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση οι συμβουλές αυτές. Με κάποιες πραγματικά κλαίω από τα γέλια. Άλλες τις βρίσκω πολύ σωστές, ενώ άλλες συνεχίζουν να ισχύουν αλλά καμία μας δεν το παραδέχεται.

Ο δεκάλογος του Τσελεμεντέ προς τις κυρίες

Παρακάτω θα βρείτε τις συμβουλές αυτές και σας αφήνω να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα, αλλά και να διασκεδάσετε με αυτές.

***

Μην αρχίσεις ποτέ λογομαχία, ακόμη κι αν έρθει χωρίς να την περιμένεις. Να τηρείς σιωπή και να είσαι βέβαιη ότι η σιωπή σου θα σου δώσει τη νίκη.

Μην ξεχνάς ότι είσαι σύζυγος ενός ανθρώπου και όχι ενός Θεού. Επομένως, μην παραξενεύεσαι με τις αδυναμίες του συζύγου σου.

Μην ζητάς από τον σύζυγό σου χρηματικά ποσά ανώτερα των δυνάμεών του.

Εάν βλέπεις ότι ο σύζυγός σου δεν έχει καρδιά, μην ξεχνάς ότι έχει στομάχι. Να τον περιποιείσαι και να είσαι σίγουρη ότι θα κατακτήσεις και την καρδιά του.

Να προσπαθείς, σε δεδομένη ευκαιρία, να επιβάλλεται η γνώμη του συζύγου σου. Αυτό, και εκείνον εξυψώνει και εσένα δεν σε ζημιώνει.

Να παρακολουθείς στις εφημερίδες κάθε τι το ενδιαφέρον και όχι μόνο τα μυθιστορήματα και τα σκάνδαλα. Αυτό και τον σύζυγό σου θα ευχαριστεί και επιπλέον θα είσαι ενήμερη ώστε να μπορείς να τον βοηθήσεις σε μια απορία του. (Εντάξει, απλά κλαίω!)

Πρόσεξε να μην πληγώσεις ποτέ τον σύζυγό σου ούτε με λόγους, ακόμη και στην πιο έντονη φιλονικία.

Κάθε τόσο, λέγε στον σύζυγό σου ότι είναι πρότυπο συζύγου. Είναι ένα φιλοφρόνημα που θα τον ευχαριστήσει. Να ομολογείς δε ότι έχεις κι εσύ τα ελαττώματά σου.

Εάν ο σύζυγός σου είναι έξυπνος, να είσαι η σύντροφός του. Εάν υστερεί πνευματικά, να είσαι η φίλη και η σύμβουλός του.

Προ πάντων, να σέβεσαι τη μητέρα του συζύγου σου. Μην ξεχνάς ότι την αγάπησε προτού αγαπήσει εσένα.

***

Ο δεκάλογος του Τσελεμεντέ προς τις κυρίες

Ο παραπάνω δεκάλογος της καλής συζύγου έχει περάσει από γενιά σε γενιά και ίσως να έχεις ακούσει κι εσύ κάποιες από αυτές τις συμβουλές από τη μητέρα σου. Όσο όμως κι αν έχουν αλλάξει κάποια πράγματα, το σίγουρο είναι ότι μια αρμονική σχέση δεν μπορεί να βασίζεται σε κανόνες αλλά κυρίως σε ειλικρινή επικοινωνία και συνεχή προσπάθεια.

Ο δεκάλογος του Τσελεμεντέ προς τις κυρίες

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr

Για περισσότερες ιδέες για το σπίτι και το νοικοκυριό, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: