Ο απόλυτος οδηγός για καθάρισμα του μπάνιου

Ο απόλυτος οδηγός καθαρίσματος του μπάνιου

Το μπάνιο είναι το δωμάτιο του σπιτιού που με αγχώνει περισσότερο σε ότι αφορά στο καθάρισμά του. Είναι άλλωστε τόσα πολλά αυτά που πρέπει να προσέξω! Μετά από χρόνια πρακτικής όμως, έχω καταλήξει σε μερικά βασικά βήματα που μπορεί να κάνουν και τη δική σου ζωή πιο εύκολη και το καθάρισμα του μπάνιου σχεδόν… διασκεδαστικό! Εντάξει, σχεδόν είπαμε!

Βήμα 1ο – Άδειασμα

Προσωπικά κινούμαι πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά όταν οι επιφάνειες του μπάνιου είναι άδειες και δεν υπάρχουν επάνω ένα σωρό προϊόντα μακιγιάζ και περιποίησης, τσιμπιδάκια, βαμβακάκια κ.ο.κ. Πριν ξεκινήσω με το καθάρισμα λοιπόν, φροντίζω να αδειάσω τις επιφάνειες και το πάτωμα του μπάνιου, τοποθετώντας όλα τα αντικείμενα στη θέση τους ή βάζοντάς τα σε μια άκρη μέχρι το τέλος του καθαρίσματος.

Βήμα 2ο – Ψέκασμα

Ψεκάζοντας τις επιφάνειες με το ειδικό σπρέι απομάκρυνσης των αλάτων και ρίχνοντας το υγρό καθαρισμού στη λεκάνη τους «επιτρέπω» στα προϊόντα να δράσουν, ενώ κάνω άλλες δουλειές, μειώνοντας τον χρόνο καθαρίσματος στο μισό.

Ο απόλυτος οδηγός καθαρίσματος του μπάνιου

Βήμα 3ο – Από πάνω προς τα κάτω

Το καθάρισμα του μπάνιου δεν πρέπει να διαφέρει από το καθάρισμα του υπόλοιπου σπιτιού. Ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω αποφεύγω τις διπλές δουλειές και δεν λερώνω επιφάνειες που έχω ήδη καθαρίσει.

Βήμα 4ο – Με τη σειρά

Προσωπικά επιλέγω να κάνω τις δουλειές με σειρά από το καθαρότερο σημείο προς το πιο βρώμικο. Αυτός είναι και ο λόγος που αφήνω πάντοτε τελευταία τη λεκάνη της τουαλέτας. Με τον τρόπο αυτό δεν μεταφέρω βρωμιές και μικρόβια από το ένα σημείο στο άλλο.

Βήμα 5ο – Λεκάνη

Και μιας και αναφέρθηκα στη λεκάνη της τουαλέτας, ο τρόπος που καθαρίζω δεν αλλάζει. Ξεκινάω από πάνω προς τα κάτω ψεκάζοντας με το ειδικό προϊόν και αφήνοντάς το να δράσει τον απαιτούμενο χρόνο. Επιλέγω να χρησιμοποιώ χαρτί κουζίνας για την απομάκρυνση και το γυάλισμα για προφανείς λόγους υγιεινής. Ένα σημείο που δεν ξεχνώ να καθαρίσω είναι το πάτωμα γύρω από τη λεκάνη.

Βήμα 6ο – Πλακάκια

Τα πλακάκια και οι αρμοί γύρω από τη μπανιέρα τείνουν να μαζεύουν μούχλα και υπολείμματα αλάτων και σαπουνιού. Με τη χρήση μιας παλιάς οδοντόβουρτσας (που έχω κρατήσει ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό) και καθαριστικό σε μορφή πάστας καθαρίζω σχολαστικά τα πλακάκια γύρω από τη μπανιέρα όποτε χρειάζεται. Τα υπόλοιπα πλακάκια στο μπάνιο μπορούν να καθαριστούν με ένα πανί και υγρό καθαρίσματος.

Βήμα 7ο – Μπανιέρα

Η μπανιέρα είναι κάτι που με δυσκολεύει πολύ στο καθάρισμα. Για να μην χρειαστεί να τρίψω πολύ, επιλέγω ένα καθαριστικό σε σπρέι, το οποίο αφήνω να δράσει αρκετή ώρα και το απομακρύνω με ζεστό νερό και λίγο τρίψιμο όπου χρειαστεί. Φροντίζω να πλένω συχνά την κουρτίνα του ντους για να απομακρύνονται υπολείμματα σαπουνιού. Την ίδια τακτική ακολουθώ και για το καθάρισμα του νιπτήρα.

Ο απόλυτος οδηγός καθαρίσματος του μπάνιου

Βήμα 8ο – Τζάμια και καθρέπτες

Το φυσικό ξύδι (αν και μυρίζει λιγουλάκι έντονα) κάνει θαύματα στο καθάρισμα των επιφανειών του μπάνιου. Φροντίζω να ψεκάζω συχνά με ξύδι το διαχωριστικό του ντους για να αποφύγω τη συσσώρευση των αλάτων πριν κάνω ντους. Το ξέπλυμα μετά είναι απλό παιχνιδάκι.

Το καθάρισμα του καθρέπτη είναι επίσης πολύ εύκολο όταν ψεκάσουμε με ξύδι και απομακρύνουμε με ένα πανάκι μικροϊνών. Αρκεί το ξύδι να είναι καθαρό για να μην μείνουν «γραμμές» στην επιφάνεια του καθρέπτη.

Βήμα 9ο – Πάτωμα

Προσωπικά επιλέγω να καθαρίσω το πάτωμα του μπάνιου με το… χέρι! Το ξέρω, ακούγεται περίεργο, αλλά καθαρίζοντας το πάτωμα με το χέρι (παρά με τη βοήθεια μιας σφουγγαρίστρας) μπορώ να φτάσω σε όλα τα σημεία γύρω από τα είδη υγιεινής και να απομακρύνω πιο αποτελεσματικά τη σκόνη και τις βρωμιές. Το πάτωμα του μπάνιου είναι συνήθως πολύ μικρό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν δυσκολεύομαι ή κουράζομαι όταν το καθαρίζω με το χέρι.

Τα καθαριστικά που χρησιμοποιώ επιλέγω να είναι όσο πιο φυσικά γίνεται (πολλές φορές τα φτιάχνω μόνη μου στο σπίτι) και χρησιμοποιώ χημικά μόνο όταν και όπου θεωρώ ότι είναι απαραίτητο. Μετά το καθάρισμα, τοποθετώ τα αντικείμενα που απομάκρυνα πίσω στο μπάνιο και ανάβω ένα κεράκι για ευχάριστο άρωμα φρεσκάδας. Εννοείται ότι δεν ακολουθώ όλα τα παραπάνω βήματα καθημερινά, αλλά μόνο όσο συχνά χρειάζεται.

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: Pixabay


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: