Σε γενικές γραμμές τα όσπρια δεν τα προτιμά ποτέ κανείς. Βρε δεν πάει να έχουν βιταμίνες, να είναι υγιεινά, να έχουν άπειρες φυτικές ίνες… δεν αρέσουν σε κανέναν και τέλος. Όταν αποφάσισα να εισάγω περισσότερα όσπρια στη διατροφή μου, έψαξα πολύ να βρω μερικές συνταγές για κάτι διαφορετικό και κυρίως για κάτι λίγο πιο νόστιμο. Η συνταγή που θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε όσπριο. Επειδή δεν μου αρέσει αληθινά κανένα όσπριο, έχω στο ντουλάπι με τα τρόφιμα ένα μεγάλο βάζο όπου αναμειγνύω διάφορα όσπρια (συνήθως περισσεύματα) κι αυτά θα χρησιμοποιήσω όπως θα δείτε σήμερα στη συνταγή μου. Συνταγή για φασόλια στο φούρνο λοιπόν σήμερα, δοκιμάστε τη, αξίζει τον κόπο.
Φασόλια στο φούρνο
(4 μερίδες, περίπου 280 θερμίδες η μερίδα)
Υλικά
- 250 γραμμάρια φασόλια της αρεσκείας μας (ή ποικιλία φασολιών)
- 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- πιπέρι
- προαιρετικά 1 κουταλάκι του γλυκού σος σόγιας
- 3-4 δαφνόφυλλα
- ½ κρεμμύδι
Μέθοδος
Βάζουμε τα φασόλια σ’ ένα κατσαρολάκι με αλατισμένο νερό και τ’ αφήνουμε να πάρουν βράση. (Δε τα μουλιάζουμε από βραδύς)
Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και τ’ αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά.
Στραγγίζουμε τα φασόλια, αλλά κρατάμε μια κούπα από τα υγρά τους. Τα ξεπλένουμε πολύ καλά.
Σ’ ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το σκόρδο, το θυμάρι, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το μέλι, το λάδι, το πιπέρι και τη σος σόγιας αν χρησιμοποιούμε.
Προσθέτουμε την κούπα από τα υγρά των φασολιών κι ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σ’ ένα βαθύ ταψί, ρίχνουμε τα φασόλια, το μείγμα σάλτσας που έχουμε ετοιμάσει στο μπολ και τα δαφνόφυλλα.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες και το προσθέτουμε στο ταψί.
Ψήνουμε τα φασόλια μας καλυμμένα για περίπου μία ώρα στους 180 βαθμούς.
Πρόταση
Τα φασόλια στο φούρνο μπορούν να φαγωθούν ως κύριο πιάτο ή να συνοδεύσουν το κυρίως πιάτο μας, ιδιαίτερα κάποιο ψητό φιλέτο ψαριού ή κοτόπουλου.
Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες.