Όλες μας θέλουμε ένα σπίτι οργανωμένο που τα πάντα βρίσκονται στη θέση τους και μπορούμε να τα βρούμε με μια ματιά. Και οι περισσότερες από εμάς είμαστε διατεθειμένες να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο για να οργανώσουμε το ντουλάπι με τα μπαχαρικά, το συρτάρι με τα εσώρουχα, τη βιβλιοθήκη με τα παιχνίδια των παιδιών. Όμως, παρόλο τον αγώνα που δίνουμε σχεδόν καθημερινά, ένα οργανωμένο σπίτι μοιάζει συνήθως με άπιαστο όνειρο. Κι αυτό γιατί αποφεύγουμε να κάνουμε το ξεκαθάρισμα που πρέπει να προηγηθεί.
Πότε ένα ξεκαθάρισμα είναι απαραίτητο
Φέρτε στο μυαλό σας μια μεγάλη κανάτα γεμάτη νερό. Είναι φανερό πως η κανάτα περιέχει τουλάχιστον δύο ποτήρια νερό. Θα προσπαθούσατε ποτέ να αδειάσετε ολόκληρο το περιεχόμενό της μέσα σ’ ένα ποτήρι; Τότε γιατί διαρκώς προσπαθούμε να χωρέσουμε μέσα στο σπίτι μας τουλάχιστον τα διπλάσια πράγματα από αυτά που χωράει; Πρέπει να το πάρουμε λοιπόν απόφαση: ένα σπίτι δε μπορεί να είναι οργανωμένο όταν έχει άπειρα πράγματα και σ’ αυτή την περίπτωση επείγει ένα σωστό ξεκαθάρισμα.
Γιατί μας φοβίζει η λέξη «ξεκαθάρισμα»
Γιατί συνήθως όταν λέμε ξεκαθάρισμα μας έρχονται στο μυαλό τρομακτικές εικόνες με στοίβες από τα αγαπημένα μας πράγματα στα σκουπίδια. Όταν όμως ξεκαθαρίζουμε δε σημαίνει πως πρέπει να ξεφορτωθούμε όλα μας τα πράγματα, μόνο αυτά που δε χωράνε στο σπίτι μας. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως ένα καλό ξεκαθάρισμα αυτομάτως μας γλυτώνει το χρόνο που θα χάναμε όταν ψάχναμε κάτι και δεν το βρίσκαμε, ενώ μας εξοικονομεί τα χρήματα που θα ξοδεύαμε αν αγοράζαμε κάτι που το είχαμε ήδη και δεν το θυμόμασταν. Τώρα ξαφνικά η λέξη ξεκαθάρισμα δεν είναι και τόσο τρομακτική, δε λέω καλά;
Από που να ξεκινήσουμε
Μια πολύ καλή ιδέα είναι να ξεκινήσουμε από κάποιο σημείο που βρίσκεται σε κοινή θέα. Είναι αλήθεια πως αυτό το καταραμένο συρτάρι στο τραπεζάκι του σαλονιού αυτή τη στιγμή έχει μέσα του από καταλόγους για παραγγελίες και λαστιχάκια, μέχρι τη μια από τις ροζ μας κάλτσες που προχθές φάγαμε τον κόσμο για να βρούμε, όμως καλύτερα να δώσουμε προτεραιότητα στην επιφάνεια του τραπεζιού. Έτσι τα αποτελέσματα του κόπου μας θα γίνουν αμέσως ορατά (και μάλιστα όχι μόνο από εμάς) κι αυτό θα μας δώσει κίνητρο να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.
Μια άλλη ωραία ιδέα είναι να βγάλουμε μια φωτογραφία του «Πριν» για να τη συγκρίνουμε με το «Μετά» που καταφέραμε και να καμαρώσουμε για την τεράστια διαφορά.
Η μέθοδος του κουτιού
Ένα κουτί (όπου «κουτί» σκεφτείτε θήκη, δοχείο, καλάθι… ό,τι ταιριάζει στην περίσταση κάθε φορά) περιορίζει τι μπορούμε τελικά να κρατήσουμε. Αν για παράδειγμα η θήκη μου χωράει μέχρι 10 βραχιόλια αλλά εγώ έχω 15, τότε δεν παίρνω μια καινούρια θήκη αλλά διαλέγω τα 10 βραχιόλια που μου αρέσουν περισσότερο και στέλνω τα υπόλοιπα στο καλό. Τώρα η θήκη μου κλείνει σωστά, τα βραχιόλια μου είναι οργανωμένα και μπορώ να τα βλέπω όλα και να διαλέγω ποιο θα φορέσω.
Εδώ να σημειώσω πως τα αποθηκευτικά δοχεία και κουτιά που θα επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε πρέπει να χωράνε στο χώρο που θέλουμε να τα τοποθετήσουμε. Αλλιώς θα καταλήξουμε με ένα σπίτι γεμάτο κουτιά που δε θα ξέρουμε που να βάλουμε. Άρα επιλέγουμε το κουτί με βάση το ράφι και όχι τα αντικείμενα που θα περιέχει.
Και μια συμβουλή από παθούσα: δε φτιάχνουμε ΠΟΤΕ ένα κουτί με «Διάφορα». Πιστέψτε με, το πρώτο μου τέτοιο κουτί φαινότανε αρκετά άκακο, αλλά όταν απέκτησε αδελφάκια και μετά ξαδελφάκια, κατάληξα να χάσω ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο για να τα ξεκαθαρίσω.
Σπάμε τους «κανόνες»
Όταν ξεκαθαρίζουμε, δεν πειράζει αν χαλάσουμε κάποια σετ. Αναφέρομαι σ’ εκείνο το σετ με τα τρία γυάλινα ταπεράκια μέσα στα οποία συνήθως βάζουμε το φαγητό που περίσσεψε την προηγούμενη μέρα. Το δύο μας εξυπηρετούν καταπληκτικά, χωράνε μια μερίδα φαγητού το καθένα, ζεσταίνονται και στα μικροκύματα… τέλεια! Το τρίτο όμως είναι τόσο (μα τόσο) μικρό που, εκτός κι αν σκοπεύουμε να ταΐσουμε κάποιο σπουργίτι, δεν αξίζει τον κόπο ν’ ασχοληθούμε μαζί του. Το κρατάμε όμως αυτό το μικρό ταπεράκι, γιατί είναι γλυκούλικο και κυρίως γιατί είναι μέρος… του σετ! Ξέρετε όμως κάτι; Όσο μικρό κι αν είναι πιάνει χώρο μέσα στο ντουλάπι κι αφού πραγματικά δε το χρησιμοποιούμε ποτέ, πιστέψτε με, το σετ μας δε θα παρεξηγηθεί όταν το αποχαιρετίσουμε!
Πως να διατηρήσουμε το σπίτι οργανωμένο
Ωραία τελειώσαμε με το ξεκαθάρισμά μας, οργανώσαμε τα πράγματά μας… πως όμως θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα χωρίς να χρειαστεί σε ένα μήνα να διαβάσουμε και πάλι αυτό το άρθρο; Μη με παρεξηγήσετε, διαβάστε το άρθρο όσες φορές θέλετε, χαρά μου, αλλά εν τω μεταξύ θα έχω γράψει κι άλλα άρθρα που ελπίζω πως θα βρείτε ενδιαφέροντα, οπότε καλύτερα να έχετε το χρόνο να διαβάσετε εκείνα!
Ο τρόπος λοιπόν για να διατηρήσουμε το σπίτι μας οργανωμένο είναι απλός: κάθε φορά που φεύγουμε από ένα δωμάτιο, βάζουμε ό,τι χρησιμοποιήσαμε στη θέση του. Το να βάλουμε το τηλεκοντρόλ στο τραπεζάκι και το άδειο μπολ με τα ποπ κορν στο πλυντήριο πιάτων δε θα μας πάρει πάνω από ένα λεπτό. Αλλά πόσο πιο πολύ θα ευχαριστηθούμε τον καφέ μας το πρωί μέσα στο τακτοποιημένο μας σαλόνι; Και ναι, πριν φύγουμε για τη δουλειά θα πρέπει να βάλουμε το φλυτζάνι του καφέ στο πλυντήριο πιάτων.
Πιστέψτε με, αν ακολουθήσετε αυτή την τακτική το σπίτι σας θα παραμείνει όπως ακριβώς το θέλατε την ημέρα που το οργανώσατε και ο μελλοντικός σας εαυτός, αυτός που βαριέται τα ξεκαθαρίσματα και τις έξτρα δουλειές, θα σας ευγνωμονεί για πάντα!
Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.