Η τελευταία, ή μάλλον καλύτερα η προτελευταία ηλεκτρική σκούπα μου, ήταν μια από τις καλύτερες σκούπες που υπήρχαν στην αγορά τον καιρό που την αγόρασα. Όμορφη, ντιζαϊνάτη, ήσυχη και τόσο πάρα πολύ βαριά που ξαφνικά το σκούπισμα έγινε για μένα βασανιστήριο. Προσπάθησα να τη συνηθίσω για αρκετό καιρό, κάποια στιγμή όμως κι αφού κανένας άλλος σ’ αυτό το σπίτι δεν έδειξε την παραμικρή θέληση να αναλάβει το σκούπισμα, κατάλαβα πως ήρθε η ώρα να την αντικαταστήσω με μια σκούπα που να με βολεύει. Γιατί τελικά το να βρούμε την ιδανική ηλεκτρική σκούπα είναι πολύ (μα πάρα πολύ) σημαντικό ζήτημα. Γι’ αυτό σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας κάποιους παράγοντες που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πριν καταλήξουμε σε μια απόφαση.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Θα προσπαθήσω να κρατήσω αυτό το κομμάτι όσο πιο σύντομο γίνεται ώστε να μη σας μπερδέψω ή να σας κάνω να βαρεθείτε. Σίγουρα πάντως πριν διαλέξουμε την επόμενη ηλεκτρική μας σκούπα θα πρέπει σκεφτούμε τις ανάγκες και τις συνήθειες του δικού μας σπιτικού και της δικής μας οικογένειας. Η ιδανική σκούπα για εμάς δε σημαίνει απαραίτητα πως είναι η σωστή σκούπα και για την ξαδέλφη μας για παράδειγμα.
Βάρος
Αναφέρομαι σ’ αυτό το σημείο πρώτα όχι γιατί είναι το πιο σημαντικό, αλλά γιατί όπως σας εξήγησα παραπάνω έχω προσωπική (και μάλιστα πονεμένη) εμπειρία. Πριν αποφασίσουμε για το πόσο βαριά θα είναι η σκούπα μας, πρέπει να σκεφτούμε τις ανάγκες και τις συνήθειες μας. Υπάρχει εσωτερική σκάλα στο σπίτι; Θέλουμε να κατεβάζουμε τη σκούπα στο γκαράζ και να καθαρίζουμε το αυτοκίνητό μας; Η ελαφρύτερη σκούπα στην αγορά αυτή τη στιγμή είναι η stick (όρθια), με καλώδιο όμως, γιατί η επαναφορτιζόμενη έχει και το βάρος της μπαταρίας.
Με κάδο ή σακούλα
Οι σκούπες με κάδο συγκεντρώνουν τη σκόνη που σκουπίσαμε σ’ έναν κάδο τον οποίο μπορούμε να αδειάζουμε στα σκουπίδια μας πολύ εύκολα. Μειονέκτημα μιας τέτοιας σκούπας είναι οι αλλεργίες: κάποιες από εμάς δε μπορούν να εισπνεύσουν τη σκόνη που αναπόφευκτα ελευθερώνεται όταν αδειάζουμε τον κάδο. Σ’ αυτή την περίπτωση καλό είναι να προτιμήσουμε μια σκούπα με σακούλα, ώστε να μην ερχόμαστε καθόλου σ’ επαφή με τη σκόνη. Επίσης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ο κάδος χρειάζεται συχνό πλύσιμο.
Από την άλλη, οι σκούπες με σακούλα συγκεντρώνουν εκεί όλη τη σκόνη: όταν γεμίσει η σακούλα την αντικαθιστούμε με μια καινούρια. Σήμερα οι σακούλες είναι έτσι φτιαγμένες ώστε όταν κάνουμε την αλλαγή να μην ελευθερώνεται σχεδόν καθόλου σκόνη. Μοναδικό μειονέκτημα είναι πως όσο γεμίζει η σακούλα τόσο πέφτει η απόδοση της σκούπας. Βέβαια μπορούμε να αλλάζουμε τη σακούλα πριν γεμίσει, αλλά εκεί θα πρέπει να υπολογίσουμε το έξτρα έξοδο.
Με καλώδιο ή επαναφορτιζόμενη
Σχεδόν όλες μας έχουμε σκοντάψει στο καλώδιο της ηλεκτρικής (εντάξει!! και έχουμε πέσει) ή τουλάχιστον έχουμε δεθεί φιόγκος όταν σκουπίζουμε. Και το βάλε πρίζα, βγάλε πρίζα δεν έκανε καλό στη μέση καμιάς από εμάς.
Άρα ασυζητητί επαναφορτιζόμενη σκούπα χωρίς καλώδιο; Όχι τόσο γρήγορα κορίτσια μου! Γιατί πράγματι οι επαναφορτιζόμενες σκούπες είναι λίγο ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, έχουν όμως κι ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα. Η μπαταρία τους διαρκεί ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το οποίο αναγράφεται στο κουτί της σκούπας. Ανάλογα με τη σκούπα και το μοντέλο, αυτό το διάστημα είναι περίπου 25 με 60 λεπτά, και συνήθως όταν σκουπίζουμε πάτωμα όχι χαλί. Αν το σπίτι μας είναι πολύ μεγάλο, αν έχει πολλά χαλιά ή πολλά σημεία που παίρνουν περισσότερο χρόνο να σκουπιστούν, αν εμείς γενικώς προτιμάμε να κάνουμε ένα πιο λεπτομερές σκούπισμα που διαρκεί περισσότερο τότε καλύτερα να το ξανασκεφτούμε πριν καταλήξουμε σε μια επαναφορτιζόμενη σκούπα.
Και τώρα που τελειώσαμε με το βαρετό κομμάτι, πάμε στα ωραία:
ΤΕΣΤ: Ποια είναι η ιδανική ηλεκτρική σκούπα ανάλογα με το χαρακτήρα μας
Με το χέρι στην καρδιά διαλέγουμε τη μία από τις παρακάτω λέξεις που μας χαρακτηρίζει καλύτερα όσον αφορά στο σκούπισμα του σπιτιού φυσικά.
Παραδοσιακή: ε εντάξει, δεν πήζεις και τυρί αλλά γενικώς σε εκνευρίζουν όλες αυτές οι καινούριες σκούπες που μόνο καφέ δε σου ψήνουν.
Ιδανική σκούπα: η κλασσική με όσα λιγότερα κουμπιά γίνεται και εύκολες οδηγίες χρήσης. Στην τελική, να σκουπίσεις θέλεις, όχι να δώσεις πανελλήνιες!
Πολυάσχολη: περισσότερο από το κανονικό, πάντα ασχολείσαι με κάτι και συνήθως με δύο «κάτι» ταυτόχρονα.
Ιδανική σκούπα: μια επαναφορτιζόμενη, δεν υπάρχει χρόνος για να βάζεις και να βγάζεις τη σκούπα στην πρίζα. Άσε που όσο σκουπίζεις μπορεί να δεις και κάτι άλλο που πρέπει να κάνεις άρα χρειάζεσαι όση περισσότερη ελευθερία κινήσεων γίνεται.
Μινιμαλίστρια: δεν έχεις και πολλές απαιτήσεις, αρκεί στο τέλος να γίνεται η δουλειά.
Ιδανική σκούπα: μια σκούπα stick (όρθια δηλαδή) με καλώδιο, χωρίς πολλά εξαρτήματα που να είναι το ίδιο αποτελεσματική σε διαφορετικές επιφάνειες. Αν αποσπάται το πάνω μέρος της ώστε να γίνεται και σκουπάκι για να διορθώνεις γρήγορα διάφορες μικροζημιές, ακόμα καλύτερα.
Δυναμική: όταν καθαρίζεις, θέλεις να μπορείς να κάνεις κατά μέτωπο επίθεση.
Ιδανική σκούπα: μια επαγγελματική που να μπορεί να κάνει ν’ αστράψουν τα πάντα μέσα στο σπίτι σου.
Οικονόμα: καλά είναι τα φρου-φρου αλλά αν μπορείς να γλυτώσεις μερικά ευρώ ας λείπουν
Ιδανική σκούπα: μια σκούπα που ενώ έχει ισχυρό κινητήρα ώστε ν’ απομακρύνει γρήγορα τη σκόνη από το πάτωμα, ταυτόχρονα έχει χαμηλή κατανάλωση ρεύματος.
Γκατζετάκιας: αγαπάς την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
Ιδανική σκούπα: φυσικά το ρομπότ! Ακριβό μεν, θαυματουργό δε.
Ραπουνζέλ: τα πανέμορφα μαλλιά σου μαδάνε σαν τρελά
Ιδανική σκούπα: μια σκούπα προτεινόμενη για σπίτια με κατοικίδια. Ο κινητήρας τους είναι τούρμπο και απομακρύνουν τις τρίχες εύκολα, ακόμα και από τα πιο δύσκολα σημεία.
Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.