Νοικοκυριό: 7+1 αντικείμενα που ίσως χρειάζονται άμεση αντικατάσταση στο σπίτι μας

Νοικοκυριό: αντικείμενα προς αντικατάσταση στο σπίτι μας

Γνωρίζετε ήδη πόσο δύσκολο μου είναι να ξεφορτώνομαι πράγματα που είναι σε καλή κατάσταση. Είναι ο εφιάλτης, όχι μόνο ο δικός μου, αλλά και της τσέπης μου. Όμως όλα τα σπίτια έχουν κάποια αντικείμενα που θα πρέπει να αλλάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, κυρίως για λόγους υγιεινής. Αυτό δε μπορώ να το αμφισβητήσω. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας 7+1 τέτοια αντικείμενα καθώς και τους χρόνους αντικατάστασής τους. Για ελέγξτε γρήγορα τα δικά σας, μήπως ήρθε η ώρα να τ’ αλλάξετε κι εσείς;

Νοικοκυριό: αντικείμενα προς αντικατάσταση στο σπίτι μας

#1 – Σφουγγαράκι πιάτων

Νομίζω πως το ξέρουμε όλες μας πλέον: το σφουγγάρι της κουζίνας είναι ένας μικρός παράδεισος για τα μικρόβια. Αν δε θέλουμε να ρισκάρουμε τη μετάδοση σοβαρών ασθενειών, όπως για παράδειγμα σαλμονέλα, κάθε φορά που νομίζουμε ότι πλένουμε τα πιάτα μας, τότε καλό είναι να αντικαταστούμε το σφουγγάρι των πιάτων κάθε μια με δύο εβδομάδες. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να πετάξουμε ένα κατά τ’ άλλα σε άριστη κατάσταση σφουγγάρι. Μπορεί άνετα να τρίψει λεκάνες, μπανιέρες και άλλες επιφάνειες του μπάνιου, αφού πρώτα το απολυμάνουμε φυσικά.

Νοικοκυριό: αντικείμενα προς αντικατάσταση στο σπίτι μας

#2 – Σφουγγάρι σώματος

Και μια κι έπιασα τα σφουγγάρια, μη νομίζεται πως θα τη γλυτώσει το σφουγγάρι σώματος. Λόγω της υγρασίας που φυλακίζει, είναι κι αυτό φιλικό προς τα μικρόβια όπως ακριβώς και το σφουγγαράκι της κουζίνας. Τουλάχιστον το σφουγγάρι σώματος δεν έρχεται σε επαφή με το φαγητό μας, οπότε έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Καλό όμως είναι να το αντικαθιστούμε κάθε τρεις με τέσσερις μήνες.

Νοικοκυριό: αντικείμενα προς αντικατάσταση στο σπίτι μας

#3 – Μαξιλάρια ύπνου

Το ξέρω πως κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολο να βρούμε το σωστό μαξιλάρι που μας βοηθάει να κοιμόμαστε σαν πουλάκια, αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το αγαπημένο μας μαξιλάρι είναι πλέον γεμάτο σκόνη, έλαια και νεκρά κύτταρα. Το πόσο συχνά πρέπει να αντικαταστούμε τα μαξιλάρια ύπνου μας είναι ανάλογο με το είδος του μαξιλαριού που χρησιμοποιούμε. Τα απλά συνθετικά μαξιλάρια (ξέρετε, αυτά που δεν πλένονται) πρέπει ν’ αντικαθίστανται κάθε έξι με οκτώ μήνες, ενώ τα μαξιλάρια που πλένονται μπορούν να διαρκέσουν μέχρι τρία χρόνια. Και πάλι θα προσθέσω εδώ πως ένα παλιό μαξιλάρι που δεν είναι κατάλληλο για να κοιμηθούμε δε σημαίνει ότι πρέπει να καταλήξει στα σκουπίδια. Αφού το απολυμάνουμε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για μαξιλάρι εξωτερικού χώρου ή για κρεβάτι του σκύλου ή της γατούλας μας.

Νοικοκυριό: αντικείμενα προς αντικατάσταση στο σπίτι μας

#4 – Επιφάνεια κοπής

Ο χρόνος που θα πρέπει να κρατάμε στην κουζίνα μας μια επιφάνεια κοπής είναι ανάλογος του υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένη. Πλαστικές επιφάνειες κοπής που είναι ευαίσθητες στο να κάνουν σημάδια από το μαχαίρι θα πρέπει να αντικαθίστανται αρκετά συχνά μια και σ’ αυτά τα σημάδια αγαπούν να φωλιάζουν διάφορα μικρόβια. Οι επιφάνειες κοπής από ξύλο ή μπαμπού είναι πολύ πιο ανθεκτικές, φιλικές προς το περιβάλλον και σίγουρα πιο ασφαλής μια και μπορούν να απολυμανθούν πολύ πιο αποτελεσματικά.

Νοικοκυριό: αντικείμενα προς αντικατάσταση στο σπίτι μας

#5 – Πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων

Αλλιώς επονομαζόμενα και ως τάπερ! Αν μιλάμε για παλιά σκεύη τότε καλό είναι να τα εξαφανίσουμε άμεσα από την κουζίνα μας. Τα καινούρια πλαστικά σκεύη έχουν την ένδειξη «BPA free» δηλαδή δεν περιέχουν BPA, ένα χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και τα παλιότερα χρόνια δε γνωρίζαμε πως είναι βλαβερό. Στην αγορά υπάρχουν άπειρες επιλογές πλαστικών δοχείων χωρίς BPA, αλλά και γυάλινων δοχείων.

Νοικοκυριό: αντικείμενα προς αντικατάσταση στο σπίτι μας

#6 – Οδοντόβουρτσα

Αν υποθέσουμε ότι πλένουμε τα δόντια μας όπως μας συμβουλεύουν οι ειδικοί, δηλαδή πρωί – βράδυ για περίπου δύο λεπτά τη φορά, τότε θα πρέπει να αντικαταστούμε την οδοντόβουρτσά μας κάθε τρεις με τέσσερις μήνες. Προσωπικά, και για να μην το ξεχνάω, αντικαταστώ τις οδοντόβουρτσες του σπιτιού κάθε αρχή εποχής: την πρώτη του Μαρτίου, του Ιουνίου κτλ. Και δε χρειάζεται να αναφέρω ότι οι παλιές οδοντόβουρτσες καταφέρνουν να φτάσουν σε σημεία του σπιτιού που δύσκολα φτάνουν άλλες βούρτσες και να τρίψουν λεπτομέρειες, όπως τους αρμούς στα πλακάκια.

Νοικοκυριό: αντικείμενα προς αντικατάσταση στο σπίτι μας

#7 – Γυαλιά οράσεως

Πολλές από εμάς χρησιμοποιούμε γυαλιά οράσεως, είτε είναι μυωπίας, αστιγματισμού ή πρεσβυωπίας (όσο πληκτρολογούσα τη λέξη πρεσβυωπία μου κύλησε ένα δάκρυ). Φυσικά δεν είμαι εγώ αυτή που θα σας πω κάθε πότε πρέπει να τα αλλάζετε. Εγώ απλώς θα υπενθυμίσω σε όλες μας ότι είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε τον οφθαλμίατρό μας κάθε ένα με δύο χρόνια, εκτός αν μεταξύ των επισκέψεων παρατηρήσουμε κάποια αλλαγή στην όρασή μας.

7+1 – Κωδικοί πρόσβασης

Εδώ αναφέρομαι σε όλες αυτές τις μαγικές λεξούλες που χρησιμοποιούμε για να μπούμε στους λογαριασμούς μας στο διαδίκτυο: στον τραπεζικό μας λογαριασμό, τα ηλεκτρονικά μας μηνύματα, τη σελίδα μας στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάθε τόσο θα πρέπει να αλλάζουμε τους κωδικούς μας πρόσβασης, το πόσο συχνά είναι ανάλογο με το πόσο ασφαλείς αισθανόμαστε. Σίγουρα όμως θα πρέπει να αλλάξουμε αμέσως τον κωδικό μας όταν ανακαλύψουμε ή μας ενημερώσουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το λογαριασμό μας.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: