Ένα καλό σφουγγάρισμα αποτελεί το τελείωμα μετά από μια κοπιαστική μέρα καθαρίσματος. Απομακρύνει τους λεκέδες από το πάτωμα και δίνει λάμψη και υπέροχο άρωμα σε όλο το σπίτι. Το σφουγγάρισμα, όπως και όλες οι δουλειές του νοικοκυριού, έχει κι αυτό τα μυστικά του. Πως μπορούμε να σφουγγαρίσουμε το σπίτι με τον πιο αποδοτικό τρόπο;
Όλα με τη σειρά τους
Το σφουγγάρισμα πρέπει να είναι η τελευταία δουλειά που θα κάνουμε κατά την καθαριότητα του σπιτιού. Ένα καλό σκούπισμα πριν επιβάλλεται καθώς η σφουγγαρίστρα δεν μπορεί να μαζέψει ψίχουλα, τρίχες κλπ. Αν χρειάζεται να καθαρίσουμε τις βεράντες, επιλέγουμε να το κάνουμε πρώτα απ’ όλα, ώστε να μαζέψουμε μετά με τη σκούπα τυχόν ακαθαρσίες και να μην αφήσουμε σημάδια και πατημασιές μετά το σφουγγάρισμα.
Προετοιμασία
Για να ολοκληρώσουμε το σφουγγάρισμα γρήγορα και με τα βέλτιστα αποτελέσματα χρειάζεται να κάνουμε μια μικρή προετοιμασία. Φροντίζουμε να έχουμε απομακρύνει καλάθια, χαλιά, μικροέπιπλα και κουρτίνες όπου χρειάζεται, ώστε να καθαρίσουμε σε βάθος το πάτωμα.
Από μέσα προς τα έξω
Ξεκινάμε το σφουγγάρισμα από την γωνία του δωματίου που βρίσκεται πιο μακριά από την πόρτα. Σχηματίζοντας το γράμμα S σφουγγαρίζουμε το δωμάτιο ανά τμήματα και κατευθυνόμαστε με την όπισθεν προς την πόρτα. Πλένουμε τη σφουγγαρίστρα στον κουβά ανά μερικά τμήματα. Τελειώνοντας αφήνουμε το πάτωμα να στεγνώσει καλά πριν μπούμε πάλι στο δωμάτιο. Με τον τρόπο αυτό δεν πατάμε πάνω στα σφουγγαρισμένα τμήματα και δεν αφήνουμε σημάδια. Καλό είναι πριν ξεκινήσουμε να έχουμε αφήσει ένα παράθυρο ή μια μπαλκονόπορτα λιγάκι ανοιχτά για πιο γρήγορο στέγνωμα.
Νερό και απορρυπαντικό
Το νερό μέσα στον κουβά της σφουγγαρίστρας είναι πιθανό να χρειαστεί αλλαγή μετά από το σφουγγάρισμα μιας βρώμικης περιοχής. Όταν δούμε ότι το χρώμα του νερού αλλάζει ή επιπλέουν σκουπίδια, καλό είναι να το αλλάξουμε. Ιδανικά επιλέγουμε χλιαρό νερό (αν το επιτρέπει το υλικό του δαπέδου). Το απορρυπαντικό που θα προσθέσουμε θα πρέπει να είναι μικρής ποσότητας και να μην υπερβαίνει αυτή που συνιστάται στη συσκευασία. Διαφορετικά μπορεί να έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα των επιθυμητών, με πατώματα που κολλάνε και λερώνονται πιο εύκολα.
Απορρυπαντικά
Καλό είναι να επιλέξουμε το απορρυπαντικό που θα χρησιμοποιήσουμε λαμβάνοντας υπόψιν τον τύπο του δαπέδου μας. Συγκεκριμένα:
Ξύλινα πατώματα
Ένα καθαριστικό με σαπούνι με ουδέτερο pH σε μικρή ποσότητα μέσα στο νερό είναι ιδανικό. Καλό είναι να αποφεύγονται σκληρά καθαριστικά του εμπορίου. Τα ξύλινα πατώματα με επίστρωση κεριού πρέπει να σφουγγαρίζονται με σχεδόν στεγνή σφουγγαρίστρα όχι συχνότερα από μια φορά την εβδομάδα.
Λάμινεϊτ ή βινίλιο
Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να σφουγγαρίζουμε με πολύ καλά στυμμένη σφουγγαρίστρα και να χρησιμοποιούμε καθαριστικά που δεν καταστρέφουν την επιφάνεια του δαπέδου – ιδανικά λίγες σταγόνες απαλού υγρού σαπουνιού μέσα σε χλιαρό νερό αρκούν.
Πέτρα, κεραμικά πλακάκια
Αποφεύγουμε χλώριο, αμμωνία, ξύδι και οποιοδήποτε συστατικό μπορεί να απορροφηθεί από τους πόρους του υλικού. Προτιμούμε σαπούνι με ουδέτερο pH σε μικρή ποσότητα μέσα στο νερό.
Πλακάκια
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υγρό του εμπορίου σε μικρή ποσότητα.
Επιλογές εξοπλισμού
Υπάρχουν πολλά είδη σφουγγαρίστρων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:
- Κλασσική σφουγγαρίστρα με κεφαλή μικροϊνών με κουβά και εξάρτημα στυψίματος
- Σφουγγαρίστρα με σπογγώδη κεφαλή που στύβεται με μοχλό
- Flat σφουγγαρίστρα με ενσωματωμένο δοχείο νερού και σύστημα ψεκασμού
- Σφουγγαρίστρα με υγρά πανάκια μιας χρήσεως
- Σφουγγαρόπανο
Καθαριότητα εξοπλισμού
Ο κουβάς που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι καθαρός. Για τον λόγο αυτό φροντίζουμε να ξεπλένουμε τον κουβά μετά από κάθε χρήση (αλλά και πριν αν τον φυλάμε στη βεράντα όπου σκονίζεται διαρκώς).
Η σφουγγαρίστρα πρέπει να ξεβγάζεται καλά με νερό και να αερίζεται μετά από κάθε χρήση. Αν παρατηρήσουμε σημάδια φθοράς στην κεφαλή, θα πρέπει να την αλλάξουμε άμεσα. Διαφορετικά μπορούμε να αλλάζουμε κεφαλή κάθε μερικούς μήνες.
Συχνότητα σφουγγαρίσματος
Το σφουγγάρισμα με απλό νερό μπορεί να επαναλαμβάνεται καθημερινά (αν το επιτρέπει το υλικό του δαπέδου) αν χρειάζεται. Σε περιοχές όπως η κουζίνα, η είσοδος και το μπάνιο, μπορούμε να σφουγγαρίζουμε συχνά με λίγο υγρό καθαρισμού μέσα στο νερό για πιο βαθύ καθάρισμα. Γενικά, μπορούμε να καθαρίζουμε το πάτωμα καθημερινά με μια μάπα και να σφουγγαρίζουμε κάθε τρεις μέρες ή μια φορά την εβδομάδα (ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειάς μας).
Μερικές χρήσιμες συμβουλές
Τοποθετούμε τον κουβά έξω από το δωμάτιο που θέλουμε να σφουγγαρίσουμε ώστε να μην χρειάζεται να τον μετακινούμε συνέχεια.
Γύρω από τον κουβά το πιο πιθανό είναι να χυθεί νερό, οπότε μεταφέρουμε τον κουβά στο σημείο που θα σφουγγαρίσουμε μετά.
Ξεπλένουμε καλά τη σφουγγαρίστρα με κυκλικές κινήσεις μέσα στο νερό και στύβουμε όσο περισσότερο μπορούμε πριν σφουγγαρίσουμε.
Σε ορισμένα σημεία του σπιτιού είναι αδύνατο να καθαρίσουμε με τη σφουγγαρίστρα. Για το λόγο αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σφουγγαρόπανο και με το χέρι να καθαρίσουμε μικρές γωνίες, εγκοπές ή δυσπρόσιτα σημεία – η δουλειά αυτή δεν χρειάζεται να γίνεται κάθε εβδομάδα.
Καλά καθαρίσματα!!!
Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: Pixabay
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.