Μυρωδάτα σπιτικά Μελομακάρονα

Μυρωδάτα σπιτικά Μελομακάρονα

Αγαπώ μελομακάρονα! Και είμαι σίγουρη ότι με καταλαβαίνετε. Γι’ αυτό χωρίς περισσότερα σχόλια θα μοιραστώ μαζί σας την αγαπημένη μου συνταγή για υπέροχα, σιροπιαστά μελομακάρονα.

Μελομακάρονα

(περίπου 55 μελομακάρονα)

Μυρωδάτα σπιτικά Μελομακάρονα

Υλικά για το μπισκότο

  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κούπα ηλιέλαιο
  • ½ κούπα φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
  • ½ κούπα κονιάκ
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κιλό αλεύρι
Μυρωδάτα σπιτικά Μελομακάρονα

Υλικά για το σιρόπι

  • 1 ½ κούπα μέλι
  • 1 ½ κούπα ζάχαρη
  • 1 ½ κούπα  νερό
  • 2 – 3 ξυλάκια κανέλα
  • 2 – 3 φέτες  λεμόνι
  • καρύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια
Μυρωδάτα σπιτικά Μελομακάρονα

Μέθοδος

Συγκεντρώνουμε και μετράμε τα υλικά μας.

Σ’ ένα μπολ, ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι και τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε.

* Η σόδα θα κάνει το χυμό σχεδόν να διπλασιαστεί, γι’ αυτό καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγαλύτερο δοχείο για να τ’ ανακατέψουμε.

Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού (με τη σόδα) και το κονιάκ κι ανακατεύουμε μ’ ένα σύρμα.

Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και τη ζάχαρη πάντα ανακατεύοντας καλά.

Ρίχνουμε  τμηματικά το αλεύρι και όταν το μείγμα αρχίσει να γίνεται ζύμη συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι.

Όταν έχουμε ένα ομοιόμορφο ζυμάρι, πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και τα τοποθετούμε σ’ ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

* Δεν ζυμώνουμε τη ζύμη πολύ ώρα για να μην σφίξουν τα μελομακάρονα στο ψήσιμο.

Μυρωδάτα σπιτικά Μελομακάρονα

Μ’ ένα πιρούνι, κάνουμε μικρές τρυπούλες στην επιφάνια κάθε μελομακάρονου.

Ψήνουμε στους 180 C σε προθερμασμένο φούρνο για 20 με 25 λεπτά.

Αφήνουμε τα μελομακάρονα να παγώσουν τελείως πριν αρχίσουμε να ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Μυρωδάτα σπιτικά Μελομακάρονα

Σ’ ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη , το μέλι, τα ξυλάκια κανέλας και τις φέτες λεμονιού.

Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε το σιρόπι να βράσει  για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο.

Μυρωδάτα σπιτικά Μελομακάρονα

Όταν το σιρόπι μας είναι έτοιμο, ρίχνουμε τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά.

Με μια τρυπητή κουτάλα, τα βάζουμε στην πιατέλα μας και τα περιχύνουμε με χοντροκομμένο καρύδι.

* Τα μελομακάρονα πρέπει να είναι τελείως κρύα και το σιρόπι καυτό όταν γίνεται το μέλωμα.

**Αν χρειαστεί, ζεσταίνουμε ξανά το σιρόπι κατά τη διάρκεια του μελώματος.

Μυρωδάτα σπιτικά Μελομακάρονα

Πρόταση

Τα μελομακάρονα διατηρούνται για πολλές μέρες σ’ ένα τάπερ κλεισμένο αεροστεγώς.

Και πάλι θα προτείνω την ίδια ιδέα που πρότεινα και με τους κουραμπιέδες, αν θέλουμε να δωρίσουμε μερικά από τα μελομακάρονά μας: τα βάζουμε σ’ ένα διάφανο δοχείο και τα στολίζουμε με Χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Μυρωδάτα σπιτικά Μελομακάρονα

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr

Για περισσότερες συνταγές, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: