Μπαχαρικά και καρυκεύματα

Μπαχαρικά και καρυκεύματα

Απλές συμβουλές για καινούργιες – αλλά και παλιές – νοικοκυρές!

Είτε λίγο είτε πολύ, όλες μας χρησιμοποιούμε διάφορα μπαχαρικά και καρυκεύματα στη μαγειρική για να προσθέσουμε νοστιμιά στο φαγητό μας. Μια μικρή ποσότητα έχει τη “μαγική” ιδιότητα να απογειώσει ένα πιάτο και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να το κάνει να μην… τρώγεται.

Ποια όμως μπαχαρικά και καρυκεύματα έχουν γλυκιά γεύση, ποια πολύ δυνατή γεύση, ποια πικάντικη, ποια ταιριάζουν ιδανικά με κόκκινο κρέας, ποια με λευκό κρέας ή ψάρι, ποια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη ζαχαροπλαστική, ποια στα κοκκινιστά κ.τ.λ.;

Παρακάτω σας παρουσιάζω μερικά από τα πιο γνωστά μπαχαρικά και καρυκεύματα, που οι περισσότερες έχουμε στο ντουλαπάκι της κουζίνας μας, ώστε να μοιραστούμε ιδέες για μια αλλαγή στον τρόπο που φτιάχνουμε κάποια φαγητά ή ακόμη και να μάθουμε κάποιους συνδυασμούς που δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Μπαχαρικά και καρυκεύματα

Κάρδαμο

Με δυνατή και γλυκιά γεύση, το κάρδαμο ταιριάζει με σούπες λαχανικών, ρύζι/ριζότο, κάρυ, αρνί και πουλερικά. Τα τελευταία χρόνια το συναντάμε και στη ζαχαροπλαστική, σε παρασκευές όπως ψωμί, τσουρέκι, βασιλόπιτα και σοκολατένια brownies (αγαπημένη ιδέα πολλών).

Κανέλα

Η δυνατή και γλυκιά γεύση της κανέλας ταιριάζει ιδανικά σε γλυκά και πίτες με γάλα, όπως η γαλατόπιτα, η μπουγάτσα και το ρυζόγαλο, σάλτσες τομάτας (αντί για ζάχαρη), φρούτα (όπως το μήλο), μηλόπιτες, σιμιγδαλένιο χαλβά, μπισκότα και γλυκιά κολοκυθόπιτα.

Γαρύφαλλο

Το δυνατό, γλυκό άρωμα του γαρύφαλλου ταιριάζει ιδανικά με σιμιγδαλένιο χαλβά, καπνιστό ψητό χοιρινό ή γαλοπούλα στο φούρνο, σιρόπια για σιροπιαστά γλυκά και επιδόρπια με μήλο. Μαζί με την κανέλα αρωματίζουν υπέροχα το κόκκινο κρασί (με πορτοκάλι).

Κύμινο

Με πολύ άρωμα και γλυκύτητα, το κύμινο ταιριάζει ιδανικά στις φακές (δοκιμάστε το), σε φασόλια γίγαντες στο φούρνο, μοσχαρίσιο κιμά (σε σουτζουκάκια) και λαχανικά στο φούρνο όπως μπρόκολο, κουνουπίδι και καρότα, αλλά και στο λαχανόρυζο.

Μοσχοκάρυδο

Η δυνατή και γίηνη γεύση του μοσχοκάρυδου ταιριάζει ιδανικά σε μοσχάρι (κιμάδες), αρνάκι, σάλτσες και μπεσαμέλ, ενώ δίνει πολύ ξεχωριστό άρωμα σε πατατοσαλάτες (πρόταση για κρύα πατατοσαλάτα).

Πάπρικα (γλυκιά)

Η γλυκιά γεύση της πάπρικας ταιριάζει ιδανικά σε ρύζι, σούπες, ντρέσινγκ και μαρινάδες, αρνί, οστρακοειδή, κοτόπουλο και λαχανικά όπως πατάτες, κουνουπίδι, πιπεριές και κολοκύθα. Επίσης δοκιμάστε να βάλετε λίγη πάπρικα στην τυρόπιτα, την πατατοσαλάτα και τα γεμιστά αυγά.

Πολλές διεθνείς “κουζίνες” οφείλουν την ξεχωριστή γεύση τους στα διάφορα καρυκεύματα και μπαχαρικά και έχουν γίνει διάσημες για τη νοστιμιά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ινδική κουζίνα, που έχει φανατικούς λάτρεις σε όλο τον κόσμο.

Παρακάτω μπορούμε να βρούμε κάποιους βασικούς συνδυασμούς μυρωδικών και καρυκευμάτων που χρησιμοποιούνται σε διάφορες κουζίνες του κόσμου σε περίπτωση που θέλουμε να αναπαράγουμε τη γεύση τους στην δική μας κουζίνα:

  • Ιταλική κουζίνα: βασιλικός, σκόνη από σκόρδο και κρεμμύδι, ρίγανη, μαιντανός
  • Ινδική κουζίνα: δάφνη, σκόνη από τζίντερ (πιπερόριζα), κανέλα, κύμινο, κουρκουμά, κόλιανδρο, μοσχοκάρυδο, σκόνη από σκόρδο και μουρστάρδα
  • Μεξικάνικη κουζίνα: κόλιανδρο, κύμινο, σκόνη από τσίλι, ρίγανη, κανέλα και σκόνη από σκόρδο
  • Κινέζικη κουζίνα: σπόρος μάραθου, κανέλα, γαρύγαλο, σκόνη από τζίντερ (πιπερόριζα) και σκόρδο, κόκκινο πιπέρι
  • Μεσογειακή κουζίνα: φύλλα δάφνης, ρίγανη, δενρολίβανο, θυμάρι, κάρδαμο, κανέλα, κόλιανδρο, βασιλικός, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο

Προτάσεις

Την επόμενη λοιπόν φορά που θα ετοιμάσουμε φακές με σάλτσα τομάτας γιατί να μην προσθέσουμε δάφνη, κύμινο και κανέλλα! Αντίστοιχα, στα σοκολατένια μας brownies μπορούμε να βάλουμε κάρδαμο, στα κοκκινιστά μας κανέλα αντί για ζάχαρη και τέλος να αρωματίσουμε το κόκκινο κρασί μας με κανέλλα και μοσχοκάρυδο.

Καλή απόλαυση!

Δες εδώ διάφορες πληροφορίες και ιδέες για χρήση μυρωδικών στην κουζίνα!

Κείμενο: Μαργαρίτα Κ.
Φωτογραφίες: EveryWomanGr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: