Μόνα Λίζα

Μόνα Λίζα

Αναμφισβήτητα ο πιο διάσημος πίνακας ζωγραφικής της εποχής μας, η Μόνα Λίζα (Mona Lisa) επονομαζόμενη και ως Τζοκόντα (La Gioconda) είναι ένα αριστούργημα ζωγραφισμένο από το Λεονάρντο Ντα Βίντσι (Leonardo da Vinci) στις αρχές του 16ου αιώνα. Ποια είναι όμως η γυναίκα με το αινιγματικό χαμόγελο που απεικονίζεται στο διάσημο πορτραίτο;

Πρόκειται για τη Λίζα Γκεραρντίνι (Lisa Gherardini), που γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1479 και σε ηλικία 15 ετών παντρεύτηκε το Φραγκίσκο ντελ Τζοκόντο (Francesco del Giocondo) με τον οποίο απέκτησε πέντε παιδιά. Έζησε μια άνετη και συνηθισμένη για την εποχή της ζωή και πέθανε σε ένα μοναστήρι, άρρωστη και άσημη. Αιώνες μετά το θάνατό της, το πορτραίτο που ο σύζυγός της είχε παραγγείλει την έβγαλε από την αφάνεια και σήμερα είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα του κόσμου.

Στο διάσημο πίνακα, η Μόνα Λίζα παρουσιάζεται ως πιστή σύζυγος με το δεξί της χέρι να ξεκουράζεται πάνω στο αριστερό, ενώ είναι ντυμένη με ρούχα που μόνο μια εύπορη σύζυγος θα μπορούσε να φοράει. Άλλωστε και το μέγεθος του πίνακα είναι πολύ μεγαλύτερο από το σύνηθες ενός πορτραίτου της εποχής, φανερώνοντας ότι η οικογένεια είχε οικονομική άνεση.

Μόνα Λίζα

Όσο όμως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι δούλευε τον πίνακα που απεικόνιζε τη Μόνα Λίζα, δέχθηκε μια καινούρια παραγγελία και θεωρώντας το πορτραίτο λιγότερο σημαντικό δεν το ολοκλήρωσε. Έτσι δεν το παρέδωσε ποτέ στον πελάτη του, δεν πληρώθηκε γι’ αυτό, αντιθέτως το κράτησε ο ίδιος και τελικά το ολοκλήρωσε μετά από αρκετά χρόνια, πιθανότατα όσο βρισκόταν στη Γαλλία.

Με το πέρασμα του χρόνου η Μόνα Λίζα άλλαξε πολλά χέρια. Για κάποιο διάστημα στόλισε την κρεβατοκάμαρα του Ναπολέοντα ενώ το 1911 ενώ φυλάσσονταν στο μουσείο του Λούβρου, κλάπηκε από έναν Ιταλό εργαζόμενο που θεώρησε ότι η θέση της είναι σε ένα ιταλικό μουσείο. Λόγω των υπερβολικών διαστάσεων που πήρε η συγκεκριμένη κλοπή, ο πίνακας έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από τότε έχουν γίνει διάφορες απόπειρες κλοπής και βανδαλισμού του πορτραίτου, γι’ αυτό και πλέον προστατεύεται πίσω από μια αλεξίσφαιρη γυάλινη θήκη.

Σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και κρατάει το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες του πιο ακριβού πίνακα ζωγραφικής, η αξία του οποίου υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα οκτακόσια εκατομμύρια δολάρια.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: