Για τις περισσότερες από εμάς η σχέση μας με τα χρήματα είναι μια σχέση αγάπης – μίσους. Τα κερδίζουμε δύσκολα, τα ξοδεύουμε εύκολα. Και συνήθως δεν έχουμε αρκετά. Δεν έχει σημασία πόσα χρήματα έχουμε στη διάθεσή μας, όλοι σχεδόν αισθανόμαστε την επιθυμία να έχουμε περισσότερα.
Μετά από ώριμη σκέψη ετών, έχω καταλήξει ότι ο μοναδικός τρόπος για να εξοικονομούμε τόσα ώστε να μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας και ταυτόχρονα να μας κακομαθαίνουμε πότε-πότε, είναι να κάνουμε έναν σωστό οικονομικό προϋπολογισμό. «Σωστό» για τα δικά της δεδομένα η κάθε μια.
Το να ακολουθήσουμε έναν τέτοιο μηνιαίο προϋπολογισμό εσόδων-εξόδων είναι αρκετά δύσκολο αρχικά, μετά από λίγους μήνες όμως πιστέψτε με μας γίνεται συνήθεια και τα πράγματα γίνονται πολύ πιο απλά και σίγουρα πολύ πιο εύκολα.
Τον τρόπο αν επιθυμείτε να φτιάξετε το δικός σας μηνιαίο προϋπολογισμό θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα.
Βήμα 1ο
Ξεκινάμε σημειώνοντας για τουλάχιστον ένα μήνα όλα τα έσοδα και τα έξοδά μας σε ένα χαρτί. Αυτό θα μας δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα του πως ξοδεύουμε τα χρήματά μας και ταυτόχρονα θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε σπατάλες που δεν είχαμε συνειδητοποιήσει ότι κάνουμε.
Βήμα 2ο
Αφού ξέρουμε πια ακριβώς που ξοδεύουμε τα χρήματά μας, αρχίζουμε να συντάσσουμε τη λίστα με τις κύριες ανάγκες μας: σούπερ μάρκετ, ενοίκιο, ρεύμα, σταθερό τηλέφωνο, κινητό, πιστωτική κάρτα κτλ. Δεν ξεχνάμε να συμπεριλάβουμε και έξοδα που δεν επαναλαμβάνονται κάθε μήνα, όπως ασφάλεια αυτοκινήτου.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας άλλα έξοδα, μικρότερης σημασίας όπως έξοδοι και παραγγελίες στο σπίτι. Και πάλι προσθέτουμε έξοδα που δε γίνονται μηνιαία, όπως δώρα ή διακοπές. Η λίστα εξόδων μας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλες μας τις ανάγκες, μικρές και μεγάλες, οτιδήποτε μπορεί να μας βγάλει εκτός προϋπολογισμού πριν το τέλος του μήνα.
Δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε δύο ακόμα κατηγορίες στα έξοδά μας: αποταμίευση και έκτακτα έξοδα (γιατί τελικά τα έκτακτα έξοδα είναι αρκετά τακτικά!).
Βήμα 3ο
Σημειώνουμε το μηνιαίο ποσό εσόδων μας και το μοιράζουμε ανάλογα στα διάφορα έξοδα που σημειώσαμε παραπάνω. Πολλά από αυτά τα έξοδα τα γνωρίζουμε πάνω-κάτω ήδη, έχουμε δηλαδή μια ιδέα του πόσο πληρώνουμε για κοινόχρηστα ή για βενζίνη κάθε μήνα.
Στα έξοδα που δε γνωρίζουμε εκ των προτέρων, σημειώνουμε τα ποσά κατά προσέγγιση.
Για τα έξοδα που έχουμε κάθε περισσότερους από έναν μήνες (π.χ. ασφάλεια ζωής) διαιρούμε το ετήσιο ποσό δια 12 μήνες και σημειώνουμε το 1/12 στα μηνιαία έξοδα.
Βήμα 4ο
Ελέγχουμε ώστε το άθροισμα των εξόδων που έχουμε σημειώσει να μην ξεπερνά το ποσό των εσόδων μας. Σε τέτοια περίπτωση, αλλάζουμε τα ποσά των εξόδων μας ώστε να μην έχουμε έλλειμμα. Μπορούμε να μειώσουμε τα ποσά σε κατηγορίες όπως η διασκέδαση και τα δώρα, όχι όμως σε κατηγορίες όπως το ενοίκιο ή το ρεύμα.
Βάζουμε τις προτεραιότητές μας και διορθώνουμε τον προϋπολογισμό μας.
Βήμα 5ο
Ελέγχουμε τον προϋπολογισμό μας κάθε μήνα για να είμαστε σίγουρες ότι δεν έχουμε ξεφύγει και για να είμαστε ενήμερες ανά πάσα στιγμή πόσα χρήματα έχουμε διαθέσιμα.
Extra tip
Ξεπληρώνουμε εντελώς τις πιστωτικές μας κάρτες κάθε μήνα, διαφορετικά καταλήγουμε να πληρώνουμε υπέρογκα ποσά σε τόκους.
Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.