Μικρές αλλαγές για ένα οργανωμένο σαλόνι

σαλόνι

Το σαλόνι είναι το δωμάτιο που χρησιμοποιείται εξίσου από όλους όσους μένουν στο σπίτι και ταυτόχρονα ο χώρος που υποδέχεται και διασκεδάζει τους επισκέπτες μας. Δεν είναι υπερβολή λοιπόν να πούμε ότι πρόκειται για την «καρδιά» κάθε σπιτιού. Γι’ αυτό και είναι αρκετά δύσκολο να το διακοσμήσουμε και να το οργανώσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μας προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση, ενώ παράλληλα να είναι λειτουργικό και να εξυπηρετεί όλες μας τις ανάγκες. Ακόμη δυσκολότερο είναι να το διατηρήσουμε οργανωμένο και τακτοποιημένο χωρίς όμως να καταλήξουμε να μη το χρησιμοποιούμε όσο και όπως θα θέλαμε εμείς και η οικογένειά μας. Ευτυχώς όμως υπάρχει ελπίδα: μερικές μικρές αλλαγές μπορούν να μεταμορφώσουν  το σαλόνι μας από μια ζούγκλα ακαταστασίας σ’ ένα ήσυχο καταφύγιο, ως δια μαγείας.

Σαλόνι

Έξυπνη τοποθέτηση επίπλων

Φροντίζουμε όλα τα έπιπλα που χρησιμοποιούμε για να καθίσουμε να είναι έτσι τοποθετημένα ώστε να μπορούμε να μιλάμε όλοι μεταξύ μας άνετα και χωρίς να πρέπει να τεντωνόμαστε και να παίρνουμε στάσεις Κομανέτσι.

Επίσης όλα τα καθίσματα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο κεντρικό τραπεζάκι του σαλονιού ή σε κάποιο βοηθητικό τραπέζι ώστε να μπορούμε ν’ ακουμπάμε τα ποτά και τα σνακ μας όταν δεν τα κρατάμε. Γιατί ξέρουμε όλες μας πάρα πολύ καλά ότι όσο έχουμε το μπολ με τα ποπ κορν στα χέρια μας δε θα σταματήσουμε να τα τρώμε! Τραπεζάκι λοιπόν!

σαλόνι

Επιφάνειες που «αναπνέουν»

Είναι πάρα πολύ εύκολο να ακουμπήσουμε κάτι άσχετο σε κάποιο από τα τραπεζάκια του σαλονιού και χωρίς να το καταλάβουμε να καταλήξουμε να έχουμε μια επιφάνεια γεμάτη χαρτιά, εφημερίδες, παιχνίδια και τηλεκοντρόλ. Και εντάξει όταν είμαστε μόνες μας, κάνουμε τις ανασκαφές μας και βρίσκουμε το χαμένο κοντρόλ της τηλεόρασης, τι γίνεται όμως όταν έχουμε παρέα;  Ή όταν βιαζόμαστε να φύγουμε και το κινητό μας είναι θαμμένο κάπου χωρίς να έχουμε ιδέα που ακριβώς; Γι’ αυτό είναι σημαντικό κάθε βράδυ να αδειάζουμε τα τραπεζάκια μας και να τοποθετούμε ό,τι χρησιμοποιήσαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας στη θέση του, ενώ τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα αν δεν είναι παραφορτωμένα με στολίδια και διακοσμητικά.

Σωτήρια καλάθια και κρυφοί αποθηκευτικοί χώροι

Ένα μεγάλο, όμορφο καλάθι (κατά προτίμηση με καπάκι) μέσα στο σαλόνι μπορεί να μας σώσει κυριολεκτικά φιλοξενώντας κουβερτάκια και μαξιλάρια που χρησιμοποιούμε όταν βλέπουμε τηλεόραση ή διαβάζουμε το βιβλίο μας στον καναπέ. Έτσι μπορούμε να τα πιάνουμε εύκολα και γρήγορα χωρίς να χρειάζεται πρώτα να παγώσουμε ή να πιαστεί ο λαιμός μας (Ουφ! Ποιος σηκώνεται τώρα; Με ακούει κάποιος σ’ αυτό το σπίτι; Ένα κουβερτάκι βρε παιδιά!).

Με την ίδια λογική, παγκάκια, σκαμπό και τραπεζάκια που ανοίγουν και έχουν αποθηκευτικό χώρο μπορούν να φιλοξενήσουν επιτραπέζια και άλλα παιχνίδια, περιοδικά, ακόμα και βιβλία ή το λάπτοπ μας. Βοηθητικά συρτάρια στο τραπεζάκι του σαλονιού μπορούν να κρατήσουν τα γυαλιά ή τα τηλεκοντρόλ μας στη θέση τους και μας προσφέρουν εύκολη πρόσβαση κάθε στιγμή χωρίς ακαταστασία.

σαλόνι

Χρώμα στους τοίχους

Βάφουμε τους τοίχους σε ουδέτερα χρώματα που δε μας δεσμεύουν και δε δίνουν κάποιο συγκεκριμένο ύφος στο σαλόνι μας. Αυτό (το να του δώσουμε το χαρακτήρα που θέλουμε δηλαδή) φροντίζουμε να το κάνουμε με τα διακοσμητικά, τα μαξιλαράκια και τα έπιπλά μας. Έτσι, δε χρειάζεται να βάφουμε τους τοίχους κάθε φορά που αλλάζουν τα γούστα μας στα χρώματα ή το στυλ που προτιμάμε. Αντικαθιστούμε το κόκκινο βάζο μας με ένα γαλάζιο και τα ινδικά μαξιλαράκια μας με μαξιλάρια από καραβόπανο και μεταμορφώνουμε το χειμωνιάτικο σαλόνι μας σ’ ένα καλοκαιρινό παράδεισο με μια κίνηση.

Επίσης, μπορούμε να ελευθερώσουμε χώρο στις επιφάνειες του τραπεζιού και της βιβλιοθήκης κρεμώντας τις φωτογραφίες μας στους τοίχους, αντί να τις έχουμε σε κορνίζες ενώ τέλος, ένας μεγάλος καθρέφτης απέναντι από ένα παράθυρο ή μπαλκονόπορτα θα πλημμυρίσει το σαλόνι μας με φως και θα το κάνει να φαίνεται μεγαλύτερο και πιο φωτεινό.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: