Όλες μας ξέρουμε κάποια τρικ που εφαρμόζουμε όταν είμαστε στην κουζίνα για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Μερικά από τα δικά μου μικρά μυστικά μαγειρικής θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα.
Εύχομαι κάποια από αυτά να μην τα ξέρετε γιατί τότε θα με αγαπήσετε για πάντα!
#1 Νικήστε το κρεμμύδι.
Αν μάζευα τα δάκρυα που ρίχνω κάθε φορά που καθαρίζω ή κόβω ένα κρεμμύδι, θα είχα γεμίσει μια πισίνα! Όποιο είδος κρεμμυδιού κι αν δοκιμάσω, όποιον τρόπο και να χρησιμοποιήσω, ό,τι μαχαίρι και να πιάσω… πάντοτε μα πάντοτε καταλήγω να κλαίω με μαύρο δάκρυ.
Μέχρι που άρχισα να βάζω το κρεμμύδι μου στο ψυγείο. Μια-δυο ώρες πριν το κόψω το βάζω στο ψυγείο και το πρόβλημα λύθηκε δια παντός!
#2 Το μυστικό της μακαρονάδας.
Μια μακαρονάδα με σάλτσα της αρεσκείας μας είναι πάντοτε μια εύκολη λύση για ένα γεύμα που θα ευχαριστήσει τους περισσότερους. Τι θα λέγατε αν σας έλεγα ότι μ’ ένα μικρό τρικ μπορείτε να απογειώσετε την πυκνότητα και τη γεύση της σάλτσα σας; Είναι πολύ απλό: πριν σουρώσετε τα μακαρόνια σας, κρατήστε ¼ – ½ κούπα από το νερό που τα βράσατε και προσθέστε το στη σάλτσα.
Το άμυλο που βρίσκεται στο νερό λόγω των μακαρονιών θα δέσει υπέροχα τη σάλτσα σας, δίνοντάς της μια βελούδινη υφή.
#3 Το λεμόνι θέλει τον τρόπο του.
Ένα πολύ απλό και πολύ αποτελεσματικό κόλπο όταν θέλουμε να στύψουμε ένα λεμόνι είναι να το ρολάρουμε στον πάγκο της κουζίνας με την παλάμη μας για περίπου ένα λεπτό. Όταν το κόψουμε, τ’ αρώματά του θα πλημμυρίσουν την κουζίνα μας και όταν το στύψουμε ο χυμός του θα είναι πολύ περισσότερος απ’ όσος περιμέναμε.
#4 Ξυπνήστε τα μπαχαρικά σας.
Πρόκειται για ένα τρικ που προσπαθώ να εφαρμόζω όσο πιο συχνά μου επιτρέπει ο χρόνος που έχω να αφιερώσω στο μαγείρεμα. Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, σοτάρω τα ξηρά μπαχαρικά που θα χρησιμοποιήσω στη συνταγή μου. Δε χρειάζονται περισσότερα από μερικά λεπτά για να ξυπνήσει η λεπτή τους γεύση και οι υπέροχες μυρωδιές τους.
Το ίδιο κάνω και με διάφορους ωμούς ξηρούς καρπούς. Καβουρδίζοντάς τους για μερικά λεπτά, βγάζω στην επιφάνεια τα φυσικά τους έλαια δίνοντάς τους μια υπέροχη γεύση.
#5 Η λαδόκολλα είναι φίλη μας.
Λατρεύω να πλένω λερωμένα ταψιά και να τρίβω καμένα λίπη για ώρες… είπε κανείς… ποτέ!!! Όποτε μπορώ ν’ αποφύγω το καθάρισμα ταψιών φυσικά το κάνω με χαρά! Γι’ αυτό σας προτείνω να κάνετε φίλη σας την παραδοσιακή λαδόκολλα. Ήδη οι περισσότερες από εμάς ξέρουμε πόσο βοηθάει όταν ψήνουμε κουλουράκια ή μπισκότα αλλά έχετε σκεφτεί ποτέ να τη χρησιμοποιήσετε όταν ψήνετε λαχανικά στο φούρνο ή ψάρι ή μπιφτέκια ή νάγκετς;
Οτιδήποτε χωρίς σάλτσα μπορεί να ψηθεί σ’ ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα που εκτός από το εύκολο καθάρισμα αργότερα, θα μας γλυτώσει και από τις περιττές θερμίδες που προστίθενται στο φαγητό μας όταν λαδώνουμε ένα ταψί.
#6 Αγαπημένη μου σακούλα.
Τουλάχιστον το μισό χρόνο που σπαταλάμε κάθε φορά που μαγειρεύουμε, τον ξοδεύουμε στο καθάρισμα μετά. Δυστυχώς αυτοκαθαριζόμενα σκεύη δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα, αλλά πως θα σας φαινότανε αν γλυτώνατε αρκετό χρόνο από το καθάρισμα των πάγκων σας;
Έχετε πάντοτε μια άδεια σακούλα ή ένα άδειο μπωλ πάνω στον πάγκο σας καθ’ όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος και συγκεντρώνετε εκεί όλα τα σκουπίδια που προκύπτουν. Έτσι γλυτώνετε χρόνο από το καθάρισμα αργότερα και ταυτόχρονα κερδίζετε πολύτιμο χώρο στον πάγκο σας.
#7 Η ζαχαροπλαστική είναι επιστήμη.
Άπειρες φορές έχω ακούσει διάφορες φίλες μου να δηλώνουν ότι ενώ είναι καλές μαγείρισσες, τα γλυκά τους είναι πολύ συχνά αποτυχημένα. Προσωπικά, είμαι υπέρ του να επεμβαίνουμε στις συνταγές όταν μαγειρεύουμε για να τις φέρνουμε κοντά στη γεύση και το γούστο μας.
Όμως αυτό δεν ισχύει όταν μιλάμε για γλυκά. Λίγη λιγότερη κρέμα γάλακτος ή λίγο περισσότερο αλεύρι μπορούν να καταστρέψουν το γλυκό μας.
Γι’ αυτό, πριν αρχίσετε να ετοιμάζετε εκείνο το επικό κέικ που όλοι θα λατρέψουν, επιστρατεύστε τη ζυγαριά, τις μεζούρες, τα κουτάλια και τα κύπελλα μέτρησής σας κι ακολουθήστε τη συνταγή σας κατά γράμμα.
#8 Ώρα να διασκεδάσουμε…
Ποιος είπε ότι η μαγειρική πρέπει να είναι μια βαρετή διαδικασία; Γιατί το καθημερινό μαγείρεμα να μην είναι ευχάριστο και διασκεδαστικό; Στο χέρι μας είναι να κάνουμε τις ώρες που περνάμε στην κουζίνα απολαυστικές. Βγάλτε τα παπούτσια σας, σερβίρετε στον εαυτό σας ένα παγωμένο τσάι, παίξτε τη μουσική σας δυνατά κι αν σας κάνει κέφι τραγουδήστε ή χορέψτε μαζί της.
Αλήθεια, δοκιμάστε το, δουλεύει!
Άλλωστε κεφάτη μαγείρισσα… καλύτερα αποτελέσματα στην κουζίνα!
Καλή Διασκέδαση!
Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr
Για περισσότερες ιδέες για το σπίτι και το νοικοκυριό, δες εδώ
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.