Μια γκαρνταρόμπα με… οικολογική συνείδηση

Μια γκαρνταρόμπα με… οικολογική συνείδηση

Μήπως σήμερα το πρωί, την ώρα που έψαχνες τι θα φορέσεις, ανακάλυψες στη ντουλάπα σου ένα παντελόνι που έχεις να φορέσεις από το γυμνάσιο; Ε, τότε, μάλλον έχει έρθει η ώρα να ξεκαθαρίσεις τη γκαρνταρόμπα σου. Αν έχεις κάποιες οικολογικές ανησυχίες, τότε γιατί να μην προσπαθήσεις να δημιουργήσεις μια γκαρνταρόμπα που θα σε εξυπηρετεί στη δημιουργία των καθημερινών σου outfits και θα είναι φιλική προς το περιβάλλον; Αν δεν έχεις τέτοιους προβληματισμούς, τότε ίσως τα παρακάτω σε παρακινήσουν να ενδιαφερθείς περισσότερο για το θέμα. Κάτι που έμαθα και με προβλημάτισε τελευταία είναι πως η βιομηχανία της μόδας είναι ο νούμερο 2 εχθρός του περιβάλλοντος. Κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται πάνω από 80 δισεκατομμύρια κομμάτια ρουχισμού παγκοσμίως!

Από πού να ξεκινήσεις όμως την δημιουργία μιας γκαρνταρόμπας με οικολογική συνείδηση;

Βήμα 1ο: Ψυχολογική προετοιμασία

Αφού πήρες την απόφαση να τακτοποιήσεις τη ντουλάπα σου, πρέπει να προετοιμαστείς ψυχολογικά ότι θα χρειαστεί να αφιερώσεις λίγες ώρες. Προγραμμάτισε ένα απόγευμα που έχεις ελεύθερο, βάλε δυνατά το αγαπημένο σου CD και οπλίσου με την καλύτερη διάθεση. Να θυμάσαι ότι όλο αυτό το κάνεις για σένα – και όχι μόνο!

Βήμα 2ο: Άδειασμα ντουλάπας

Άδειασε όλη τη ντουλάπα σου πάνω στο κρεβάτι και αξιολόγησε τη γκαρνταρόμπα σου. Μπορείς να πιάνεις κάθε ρούχο, να το εξετάζεις για τυχόν ελαττώματα ή λεκέδες και να αναλογίζεσαι πόσο συχνά το φοράς. Κάποια ρούχα που δυστυχώς κρατάμε στις ντουλάπες μας με την ελπίδα ότι θα ξαναγυρίσουν στη μόδα, θα αδυνατήσουμε ή φορέσαμε σε ένα ευχάριστο ραντεβού αλλά δεν έχουμε ξαναπλησιάσει από τότε, μάλλον δεν μας χρειάζονται και δεν πρόκειται να τα ξαναφορέσουμε. Αν κάποιο ρούχο δεν το έχεις φορέσει τα τελευταία δύο χρόνια, μάλλον ήρθε η ώρα να το αποχωριστείς (εξαιρούνται καλά φορέματα που θα φορέσεις π.χ. σε κάποιο γάμο ή ρούχα συναισθηματικής αξίας όπως ένα νυφικό). Τα ρούχα που σου κάνουν, εξακολουθούν να σου αρέσουν και φοράς συχνά, είναι και τα ρούχα που πρέπει να κρατήσεις.

Μια γκαρνταρόμπα με… οικολογική συνείδηση Fabric Republic

Βήμα 3ο: Δημιουργία outfits

Δοκίμασε να δημιουργήσεις νοητά κάποια outfits (σύνολα) με τα ρούχα που κράτησες. Πόσο εύκολα συνδυάζονται μεταξύ τους; Με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορείς να φορέσεις κάθε κομμάτι; Αν διαπιστώσεις ότι ένα μπλουζάκι για παράδειγμα, σου κάνει και σου αρέσει αλλά δεν μπορείς να το συνδυάσεις με τίποτα άλλο στη γκαρνταρόμπα σου, καταλαβαίνεις ότι μάλλον δεν θα το χρησιμοποιήσεις και ίσως θα ήταν καλύτερα να το αποχωριστείς.

Βήμα 4ο: Ελλείψεις

Αφού καταλήξεις με τα ρούχα που χρησιμοποιείς και θέλεις να κρατήσεις, ήρθε η ώρα να αξιολογήσεις τη γκαρνταρόμπα σου. Ίσως διαπιστώσεις ότι έχεις κάποιες ελλείψεις – για παράδειγμα, χρειάζεσαι μια μαύρη παντελόνα ή ένα λευκό πουκάμισο. Μια ωραία ιδέα είναι να ρωτήσεις τις φίλες σου αν κάτι τέτοιο τους περισσεύει. Αντίστοιχα, μπορεί κι εκείνες να χρειάζονται κάποιο από τα κομμάτια που δεν θα κρατήσεις εσύ.

Βήμα 5ο: Αγορές

Μπορείς να δημιουργήσεις έναν κορμό από βασικά κομμάτια που συνδυάζονται με τα πάντα και να «χτίσεις» τη γκαρνταρόμπα σου πάνω σε αυτόν – ακολουθώντας πάντα το προσωπικό σου στιλ. Για τυχόν ελλείψεις ή αγορές που μπορεί να προκύψουν, μπορείς να επισκεφτείς κάποιο μαγαζί με second hand ρούχα (από δεύτερο χέρι) για πιο οικονομικές αγορές. Επίσης, μια μικρή έρευνα πάνω σε εταιρίες ρούχων με οικολογική συνείδηση, θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το brand που σου ταιριάζει. Θυμήσου ότι, αν θέλεις να έχεις μια γκαρνταρόμπα με λιγότερα κομμάτια, καλό θα ήταν να εστιάσεις στην ποιότητα των ρούχων και να αγοράσεις μόνο conscious κομμάτια.

Μια γκαρνταρόμπα με… οικολογική συνείδηση Fabric Republic

Πρόσφατα γνώρισα την εταιρία Fabric Republic και σου προτείνω να επισκεφτείς την ιστοσελίδα τους για περισσότερες πληροφορίες σχετικά για το brand αλλά και το πώς συμβάλλει στην ανακύκλωση του πλεονάζοντος ρουχισμού. Περισσότερα για την Fabric Republic με giveaway σύντομα…

Βήμα 6ο: Ανακύκλωση

Έχεις τελειώσει με το ξεκαθάρισμα της ντουλάπας σου και έχεις δημιουργήσει μια λίστα με τυχόν ελλείψεις. Τι θα κάνεις όμως με όλα αυτά τα ρούχα που δεν χρειάζεσαι πιά; Μια πρόταση είναι να τα προσφέρεις στην Fabric Republic, όπου θα γίνει διαλογή και διανομή των ρούχων προς κοινωφελείς οργανισμούς. Τα ακατάλληλα προς χρήση ρούχα είτε ανακυκλώνονται, είτε χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μοντέρνων κομματιών! Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να επισκεφτείς την ιστοσελίδα της εταιρείας.

Βήμα 7ο: Δώσε συγχαρητήρια στον εαυτό σου

Αφού τελειώσεις με όλες σου τις δουλειές, μην ξεχάσεις να συγχαρείς τον εαυτό σου για τη σκληρή δουλειά σου. Το να αποχωριζόμαστε τα ρούχα μας δεν είναι ποτέ εύκολο. Γι΄ αυτό και δεν πρέπει να ξεχάσουμε να μας δώσουμε συγχαρητήρια για τον κόπο μας. Τώρα μπορείς με χαρά να πεις ότι έχεις μια τακτοποιημένη γκαρνταρόμπα, χωρίς περιττά ρούχα και αρκετό χώρο ώστε να βρίσκεις εύκολα αυτό που θες. Άσε που θα έχεις βοηθήσει και ένα σωρό κόσμο με τα ρούχα που δεν χρειάζεσαι. Να δεις που το παντελόνι σου από το γυμνάσιο θα κάνει κάποιο παιδάκι πολύ χαρούμενο!

Ιδέα!: Μπορείς να βρεις πανέμορφες οικολογικές κρεμάστρες και κουτιά αποθήκευσης στο εμπόριο!

(Το post γράφτηκε σε συνεργασία με την Fabric Republic και δεν είναι διαφημιστικό. Σκοπό έχει να ενημερώσει για τις δράσεις του προγράμματος.)

#yourclosetisalive #noemptyclothes

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: Pexels, Fabric Republic

Για περισσότερα θέματα μόδας, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: