Μια απρόσμενη συνάντηση…

Μια απρόσμενη συνάντηση

Πρόσφατα, ενώ περπατούσα ανέμελη σε έναν κεντρικό δρόμο, είχα μια απρόσμενη συνάντηση με μια παλιά μου συμμαθήτρια από το γυμνάσιο. Ήταν μια κοπέλα που συμπαθούσα μεν, δεν έκανα όμως κολλητή παρέα μαζί της. Η αλήθεια είναι ότι χάρηκα ιδιαίτερα για τη συνάντησή μας. Σκεφτήκαμε λοιπόν, μιας και δεν είχαμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας εκείνη τη στιγμή, να κανονίσουμε να βγούμε έξω ένα απόγευμα για καφέ και… catch up! Όταν μάλιστα η συμμαθήτριά μου μου πρότεινε να καλέσει ακόμη δυο παλιές μας συμμαθήτριες (με τις οποίες εκείνη είχε κρατήσει επαφή), τότε ενθουσιάστηκα ακόμη περισσότερο.

Μέχρι να περάσουν οι μέρες ως την κανονισμένη συνάντησή μας, δεν σου κρύβω ότι πέρασαν διάφορες σκέψεις από το μυαλό μου… «Πώς να είναι άραγε οι παλιές μου συμμαθήτριες εμφανισιακά; Τι να έκαναν όλα αυτά τα χρόνια που δεν τους έχω μιλήσει; Κατάφεραν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους;». Με χαροποίησε η σκέψη ότι θα μιλούσαμε για τα εφηβικά και ανέμελα μαθητικά χρόνια μας, τους υπόλοιπους συμμαθητές μας και τους τότε δασκάλους μας.

Και να που ήρθε η μέρα που συναντήθηκα με τις πρώην συμμαθήτριές μου. Δεν θα σου περιγράψω τι είπαμε – γιατί φαντάζομαι ότι θα σου είναι βαρετό, θα σου πω όμως τι μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και με προβλημάτισε. Οι παλιές μου συμμαθήτριες είχαν αλλάξει τόσο πολύ. Και φυσικά αυτό είναι κάτι που το περίμενα και το θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό. Αυτό που με προβλημάτισε ήταν ότι και οι τρεις μου έδωσαν την εντύπωση ότι κανόνισαν αυτή τη συνάντηση όχι για να δουν εμένα (όπως σου είπα οι άλλες τρεις είχαν κρατήσει επαφή μεταξύ τους). Απλά βρήκαν τη συνάντησή μας σαν μια ευκαιρία να μιλήσουν για τον εαυτό τους και να «επιδειχθούν» για τα όσα κατάφεραν μέσα στα χρόνια. Ακόμη και για πράγματα που κάποιοι θεωρούμε απλά ή δεδομένα, εκείνες μιλούσαν με τρόπο που τα έκαναν να φαντάζουν ως το μεγαλύτερο κατόρθωμα. Μπορώ δε να πω με βεβαιότητα, ότι φεύγοντας από τη συνάντησή μας, δεν με ρώτησαν βασικά πράγματα για τη δική μου ζωή – ούτε καν το πού μένω! Άσε που εντέλει δεν μιλήσαμε καθόλου για τα μαθητικά μας χρόνια, τα πειράγματα στους δασκάλους και όλα αυτά τα «χαζά» πράγματα που τόσο ανυπομονούσα να θυμηθώ.

everywomangr banner ψυχολογία

Γυρνώντας στο σπίτι αισθάνθηκα απογοητευμένη. Είχα ήδη αποφασίσει ότι δεν είχα σκοπό να συναντήσω ξανά κάποια από της παλιές μου συμμαθήτριες και σίγουρα αισθάνθηκα ότι σπατάλησα τον χρόνο μου ανούσια. Άλλωστε η περιέργειά μου δεν ήταν και τόσο μεγάλη ώστε να αφιερώσω τόσο χρόνο στην ικανοποίησή της. Αυτό όμως που με προβλημάτισε όπως σου είπα πιο πάνω, ήταν ο τρόπος με τον οποίο θέλησαν οι συμμαθήτριές μου να παρουσιάσουν τις ζωές του. Λες και θα έπαιρναν κάποια βαθμολογία ή θα κέρδιζαν κάποιο διαγωνισμό. Μα βρε κορίτσια, έχω να σας δω τόσο καιρό, είναι ανάγκη να μιλάμε τόση ώρα για ένα ταξίδι που πήγατε στο εξωτερικό πριν 8 χρόνια; Κι όμως, αυτό που πρόσεξα ήταν ότι έδιναν ιδιαίτερη έμφαση σε συγκεκριμένες πτυχές της ζωής τους (όπως τα ταξίδια, η αγορά σπιτιού ή αυτοκινήτου κλπ.) παραλείποντας διακριτικά κάποια πιο ουσιαστικά για μένα κομμάτια, όπως τις σχέσεις τους, τα χόμπι τους και τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες. Αυτό με έκανε να αναρωτηθώ: Οι παλιές μου συμμαθήτριες απέκρυπταν εσκεμμένα κάποια κομμάτια της ζωής τους για τα οποία δεν ήταν και τόσο ικανοποιημένες ή μήπως τελικά τις ενδιαφέρουν περισσότερο τα υλικά αγαθά και οι επαγγελματικοί τίτλοι των συζύγων τους;

Γιατί άραγε αισθανόμαστε πολλές φορές την ανάγκη να επιδειχθούμε στους γύρω μας; Γιατί μας απασχολεί τόσο πολύ η γνώμη των άλλων – ακόμη κι όταν αυτοί είναι απλά κάποιοι γνωστοί ή παλιοί συμμαθητές μας; Προσωπικά θεωρώ απόλυτα υγιές το να μην είναι όλοι οι τομείς της ζωής μας «τέλειοι», το να έχουμε ακόμη ανεκπλήρωτα όνειρα και το να θέλουμε να βελτιώσουμε κάποια πραγματάκια στον εαυτό, αλλά και στη ζωή μας γενικότερα. Αυτό σίγουρα δεν μειώνει τα όσα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα, τα μαθήματα που έχουμε πάρει αλλά και τις αποφάσεις που συνέβαλαν στο να γίνουμε οι υπέροχες γυναίκες που είμαστε σήμερα!

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφία Unsplash

Για περισσότερα θέματα ψυχολογίας, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: