Μειώνουμε τη «χαρτούρα» στο σπίτι

Μειώνουμε τη «χαρτούρα» στο σπίτι

Όσο κι αν έχει εξελιχθεί η τεχνολογία, το χαρτί αποτελεί ακόμη ένα πολύ βασικό μέσο για να κρατάμε σημειώσεις, επικοινωνούμε, εκφραζόμαστε… Τι κι αν έχουμε κάνει προσπάθεια να απομακρύνουμε την περιττή «χαρτούρα» (επιστημονικός όρος για τα διάφορα χαρτιά που μαζεύουμε στο σπίτι χαχαχα!) από το σπίτι; Τα συρτάρια μας είναι γεμάτα με παλιές κάρτες, φυλλάδια, χαρτιά σημειώσεων, ζωγραφιές των παιδιών… Ήρθε λοιπόν η ώρα να απομακρύνουμε από το σπίτι την περιττή «χαρτούρα» και να καθαρίσουμε τα συρτάρια μας μια για πάντα!

Τα παιδάκια είναι γεννημένα καλλιτέχνες! Δώστους ένα χαρτί κι ένα μολύβι και θα σου φτιάξουν το πιο ευφάνταστο έργο μοντέρνας τέχνης. Κι εμείς, όσα κι αν ζωγραφίσουν, αισθανόμαστε άσχημα να πετάξουμε αυτά τα υπέροχα δημιουργήματα. Αξίζει όμως να τα κρατάμε όλα; Το ίδιο ισχύει και για παλιές φωτογραφίες, γράμματα που μας είχε στείλει η κολλητή μας στο δημοτικό, ποιήματα που γράψαμε όταν πηγαίναμε στο λύκειο… Όλα τα παραπάνω – και πολλά ακόμη – αποτελούν αναμνήσεις που σίγουρα δεν θέλουμε να χάσουμε, μπορούμε όμως να μην τις διατηρούμε στη φυσική τους μορφή (χαρτί), αλλά να τις φέρουμε στο… μέλλον! Φροντίζουμε λοιπόν να φωτογραφίσουμε με το κινητό μας όλα αυτά τα υπέροχα αναμνηστικά και τα αρχειοθετούμε στον σκληρό μας δίσκο ανά κατηγορία. Έτσι, θα μπορούμε να τα επισκεπτόμαστε όσο συχνά θέλουμε και να θυμόμαστε την όμορφη σχέση που είχαμε με τη φίλη μας, χωρίς να κρατάμε χάρτινες αποδείξεις αυτής.

Μειώνουμε τη «χαρτούρα» στο σπίτι

Τα φυλλάδια από ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες μας είναι πλέον άχρηστα με τόσες εφαρμογές φαγητού που έχουμε στο κινητό μας. Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσουμε το ξεκαθάρισμα από αυτά. Διαλέγουμε τα φυλλάδια των μαγαζιών που μας αρέσουν και δεν υπάρχουν στις εφαρμογές και τα υπόλοιπα τα ανακυκλώνουμε. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρηματικές κάρτες που δεν μας ενδιαφέρουν. Φροντίζουμε να τοποθετούμε τα φυλλάδια και τις κάρτες σε ένα σημείο – προσωπικά τα κρατάω σε ένα μικρό ντοσιέ, ώστε να γνωρίζουμε που βρίσκονται σε περίπτωση που τα χρειαστούμε. Διαφορετικά δεν πρόκειται να τα αξιοποιήσουμε ποτέ!

Μια συνδρομή σε κάποιο περιοδικό μπορεί να ακούγεται ωραία ιδέα, πόσο όμως πραγματικά μας χρειάζεται; Αν, λαμβάνοντας το περιοδικό, δεν καθόμαστε με χαρά να το ξεφυλλίσουμε, αλλά το πετάμε σε μια γωνιά για… αργότερα, μήπως πρέπει να σκεφτούμε να διακόψουμε τη συνδρομή;

Αν μια ευχητήρια κάρτα καταλήγει ξεχασμένη σε κάποιο συρτάρι και την κρατάμε «από τύψεις», ίσως δεν σημαίνει και τόσα πολλά για μας. Με λίγα λόγια, υπάρχει «χαρτούρα» που δεν είμαστε σίγουρες για το πώς νιώθουμε γι’ αυτήν. Στην περίπτωση αυτή, μπορούμε να αφιερώσουμε ένα κουτί και να τοποθετούμε όλα τα «ίσως» μέσα σε αυτό. Αν σε έξι μήνες ανοίξουμε το κουτί και βρούμε αδιάβαστα περιοδικά, παλιές κάρτες που δεν θελήσαμε να φωτογραφίσουμε (βλ. βήμα 1) ή παλιά σημειώματα που τελικά δεν χρειαστήκαμε ποτέ, τότε μάλλον μπορούμε άφοβα να τα ξεφορτωθούμε – και να διακόψουμε και τη συνδρομή του περιοδικού άμεσα!

Μειώνουμε τη «χαρτούρα» στο σπίτι

Ξέρεις ποια λέω… Η λέξη ξεκινάει από «Λ» και τελειώνει σε «ογαριασμοί»!!! Αν και πλέον μπορούμε να λαμβάνουμε τους λογαριασμούς μας ηλεκτρονικά, υπάρχουν ακόμη κάποιες υπηρεσίες που μας στέλνουν το ανεπιθύμητο ραβασάκι κάθε μήνα σε χαρτί. Στην περίπτωση αυτή, κρατάμε τον λογαριασμό σε ένα σημείο που μας εξυπηρετεί (προτείνω δίπλα από τον υπολογιστή μας) μέχρι να τον εξοφλήσουμε και μετά αρχειοθετούμε αμέσως το χαρτί σε ένα ντοσιέ.

Στις περιπτώσεις που είναι εφικτό, ζητάμε από υπηρεσίες ή καταστήματα να μας αποστείλουν ηλεκτρονικά την απόδειξή μας και δεν ζητάμε το φυσικό αντίγραφο αυτής.

Αν είσαι σαν εμένα, τότε σίγουρα τα αυτοκόλλητα χαρτάκια σημειώσεων υπήρξαν κάποια στιγμή στη ζωή σου ο καλύτερός σου φίλος. Από τότε βέβαια έχουν περάσει πολλά χρόνια και, σχεδόν όλοι μας, χρησιμοποιούμε το ηλεκτρονικό ημερολόγιο σημειώσεων στο κινητό μας – είναι πραγματικά πολύ πρακτικό, καθώς οι υπενθυμίσεις μπορούν να ρυθμιστούν όπως μας εξυπηρετεί. Αν παρόλ’ αυτά σου αρέσει να γράφεις τις υποχρεώσεις σου σε ένα χαρτί, μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιείς ένα τετράδιο αντί για τα αυτοκόλλητα χαρτάκια. Πρώτον, θα έχεις όλες σου τις λίστες συγκεντρωμένες σε ένα σημείο και δεύτερον θα ξέρεις που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή.

Το να εξαφανίσουμε τη «χαρτούρα» από το σπίτι είναι κάτι που το θεωρώ αδύνατον. Μπορούμε όμως να τη μειώσουμε σε αισθητό βαθμό. Κι αυτό θα μας βοηθήσει να οργανώσουμε καλύτερα τη ζωή μας και να ελευθερώσουμε χώρο στα συρτάρια μας. Δεν ξεχνάμε όμως να ανακυκλώσουμε όσα χαρτιά επιτρέπεται και τα υπόλοιπα να τα πετάξουμε υπεύθυνα. Ιδιαίτερη προσοχή στα χαρτιά που αναγράφονται προσωπικά μας στοιχεία: Προτιμούμε να τα σκίσουμε σε μικρά κομμάτια ή να τα κόψουμε σε λωρίδες αν διαθέτουμε shredder.

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomanGr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: