Μαρμελάδες και Γλυκά του κουταλιού

Μαρμελάδες και Γλυκά του κουταλιού

Εσύ ξέρεις πώς  ξεκίνησε η δημιουργία μαρμελάδων και γιατί; Τις πρώτες μαρμελάδας και τα γλυκά του κουταλιού τα συναντάμε στην Αρχαία Ελλάδα, που στόχο είχαν να διατηρήσουν τα εποχιακά φρούτα – με σημείο εκκίνησης το κυδώνι – όσο περισσότερο χρόνο μπορούσαν.

Πόσο δύσκολο θεωρείς ότι είναι να φτιάξεις μόνη σου μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού;

Μαρμελάδες και Γλυκά του κουταλιού

Μαρμελάδα

Για την παρασκευή μίας μαρμελάδας βασικό κριτήριο είναι οι επιλογές σου και να θυμάσαι «1 προς 2».

Στάδιο 1ο: Επίλεξε φρούτα που να αγαπάς! Είναι σημαντικό ό,τι φρούτο και αν διαλέξεις να είναι εποχιακό και ώριμο! Κατά κύριο λόγο, τα φρούτα έχουν περισσότερους χυμούς μέσα τους όταν είναι αρκετά γινωμένα! Εύκολα θα βρεις αντίστοιχα φρούτα στη δύση της παραγωγής τους. Δες τον παρακάτω πίνακα για περισσότερες πληροφορίες!

Στάδιο 2ο: Θα έχεις δοκιμάσει μαρμελάδες που είναι ένα ομοιογενές μείγμα ή και όχι! Εσύ ποιες προτιμάς; Κόψε τα φρούτα όπως σου αρέσει! Εάν θες να εμπεριέχονται κομμάτια φρούτων μέσα στη μαρμελάδα, κόψε ελαφρώς το φρούτο. Κατά το βρασμό κάποια κομμάτια θα λιώσουν εντελώς και κάποια  άλλα απλά θα μαλακώσουν. Έτσι θα πετύχεις το ανομοιόμορφο αποτέλεσμα που σε κάθε κουταλιά θα σε εκπλήσσει! Εάν θες ομοιόμορφη τη μαρμελάδα, πέρνα το φρούτο σου από το μούλτι και πολτοποίησε το! Μήπως είσαι αναποφάσιστη; Παρασκεύασε τη μαρμελάδα με χοντροκομμένα κομμάτια και, εάν δεν σου αρέσει, χρησιμοποίησε τη ράβδο του μίξερ για να κάνεις ομοιογενές το μείγμα!

Στάδιο 3ο: Παρασκευή Μαρμελάδας! Ακολούθησε 3 βήματα:

1.       Βάλε τα φρούτα χοντροκομμένα (ή σε πουρέ)  μέσα σε μία κατσαρόλα και στη συνέχεια πρόσθεσε τη ζάχαρη, σε αναλογία 1 μέρος φρούτου 2μέρη ζάχαρη. Άναψε το μάτι σε δυνατή φωτιά. Προσοχή! Μην ανακατέψεις τα 2 αυτά υλικά μεταξύ τους. Θα τα καταφέρουν μόνα τους!

2.       Μόλις το μείγμα πάρει βράση χαμήλωσε τη φωτιά και με μία τρυπητή σπάτουλα αφαίρεσε τον αφρό που θα έχει δημιουργηθεί πάνω πάνω.

3.       Έλεγξε αν έχει δέσει. Κάθε φρούτο θέλει διαφορετικό χρόνο δεσίματος. Το σίγουρο είναι πως για να είναι πετυχημένη η μαρμελάδα, θα πρέπει με ένα κουταλάκι του γλυκού να πάρεις λίγη ποσότητα και γέρνοντάς το κουτάλι η μαρμελάδα θα πρέπει να πέφτει αργά, σταθερά. Όσο κρυώνει θα πήζει!.

Μόλις κρυώσει βάλε την μαρμελάδα σου σε βαζάκια! Ο χρόνος ζωής της είναι ένας χρόνος εντός ψυγείου συνήθως. Εάν αποστειρώσεις τα βαζάκια και τα κλείσεις αεροστεγώς, ο χρόνος ζωής της θα είναι 2 χρόνια.

Μαρμελάδες και Γλυκά του κουταλιού

Γλυκά του κουταλιού

Για την παρασκευή γλυκού του κουταλιού βασικό κριτήριο είναι τα όμορφα και ελαφρώς άγουρα φρούτα. Η αναλογία των υλικών είναι 1 μέρος φρούτα προς 1 μέρος ζάχαρη και αρκετό νερό ώσπου να σκεπαστούν τα φρούτα.

Στάδιο 1ο: Είναι σημαντικό να αγοράσεις «όμορφα» φρούτα ή αν θέλουν κόψιμο (όπως το κυδώνι) να είναι όσο πιο συμμετρικά τα κομμάτια, ώστε να είναι ομοιόμορφος ο βρασμός τους.

Στάδιο 2ο (προαιρετικό): Ξεπίκρισμα! Υπάρχουν κάποια φρούτα, όπως το πορτοκάλι, το νεράντζι, το σύκο, το καρύδι, κ.α. τα οποία χρειάζεται να τα αφήσεις για ένα εικοσιτετράωρο σε νερό. Η πικρή ουσία διαλύεται μέσα στο νερό και μπορείς να ρίξεις μέσα σε αυτό τη ζάχαρη και να προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο, χωρίς να αλλάξεις νερό.

Στάδιο 3ο: Παρασκευή Γλυκού του Κουταλιού

1.       Μέσα στη κατσαρόλα βάλε το νερό και τη ζάχαρη, ώσπου να διαλυθεί. Ύστερα άφησε να πάρει βράση για 10′ περίπου και στη συνέχεια βάλε μέσα το φρούτο. Άστο για 15′ ακόμη. 

2.       Κατά της διάρκεια του βρασμού θα χεριάστε να αφαιρέσεις τον αφρό με μία τρυπητή κουτάλα.

3.       Έλεγξε αν έχει δέσει το σιρόπι! Το σιρόπι στο γλυκό του κουταλιού θα το ελέγχεις την επόμενη μέρα, αφού έχει κρυώσει το μείγμα. Ένας τρόπος ελέγχου είναι να ρίξεις 1-2 σταγόνες σε ένα πιατάκι, μακριά η μία από την άλλη. Οι σταγόνες θα πρέπει να μην απλωθούν σαν νερό, αλλά να παραμείνουν στη θέση τους. Εάν χρειαστεί μπορείς να ξαναβάλεις το μείγμα για βράσιμο. Εάν το φρούτο σου είναι πολύ ευαίσθητο και δεν χρειάζεται άλλο βράσιμο αφαίρεσε το προσεκτικά με μία σπάτουλα και δέσε το σιρόπι μόνο του.

Στάδιο 4ο (προαιρετικό): Μπορείς να ρίξεις μέσα στη κατσαρόλα, αφού ολοκληρώσεις τη διαδικασία του βρασμού, αμύγδαλα βρασμένα και καθαρισμένα.

Μόλις κρυώσει βάλε το γλυκό του κουταλιού σε βαζάκια!

Μαρμελάδες και Γλυκά του κουταλιού πίνακας

Κείμενο: Σία Τσίπουρα
Φωτογραφίες: Pixabay

Για περισσότερες συνταγές, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: