Marie Kondo – η πιο διάσημη νοικοκυρά του κόσμου!

Marie Kondo

Ίσως να έχεις ακουστά την Marie Kondo. Ίσως να μην έχεις ξανακούσει ποτέ το όνομά της. Το σίγουρο είναι ότι η Marie Kondo αποτελεί την πιο διάσημη νοικοκυρά του κόσμου, τουλάχιστον στην κοινότητα του YouTube. Και γιατί αυτό; Η Marie Kondo είναι η εφευρέτρια της μεθόδου οργάνωσης σπιτιού Konmari και η συγγραφέας του βιβλίου The Life-Changing Magic of Tidying Up (ελεύθερη μετάφραση: Πώς να αλλάξεις τη ζωή σου τακτοποιώντας το σπίτι σου).

Ας μάθουμε όμως μερικά πράγματα για την ίδια τη συγγραφέα.

Η Marie Kondo γεννήθηκε το 1985 στην Ιαπωνία. Λάτρευε από παιδί την οργάνωση και της άρεσε να ζει και να κινείται σε ένα αρμονικό περιβάλλον. Όταν οι συμμαθητές της έβγαιναν στο προαύλιο του σχολείου για να παίξουν, εκείνη καθόταν μέσα στην τάξη και τακτοποιούσε τα βιβλία στη βιβλιοθήκη. Ήταν παθιασμένη με το ξεκαθάρισμα και προσπαθούσε πάντα να ξεφορτωθεί όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα. Μια μέρα, είχε την επιφοίτηση να αλλάξει τον τρόπο που χειριζόταν τέτοιου είδους καταστάσεις. Αντί να εστιάζει στο γεγονός ότι έπρεπε να πετάει πράγματα, αποφάσισε να εστιάσει σε αυτά που πρέπει να κρατήσει και για ποιους λόγους. Αυτό την οδήγησε σε μια καινούργια προοπτική και σε έναν μοναδικό τρόπο οργάνωσης του σπιτιού.

Η οργάνωση και το ξεκαθάρισμα των πραγμάτων του σπιτιού την ακολούθησε και στην επαγγελματική της ζωή. Έγινε επαγγελματίας οργανώτρια (professional organiser) ένα επάγγελμα που δεν γνωρίζουμε τόσο πολύ στη χώρα μας, είναι όμως αρκετά διαδεδομένο σε κάποιες χώρες του εξωτερικού. Η Marie Kondo επισκεπτόταν τους πελάτες της και τους πρότεινε τρόπους να οργανώσουν καλύτερα την καθημερινότητά τους και να ξεκαθαρίσουν τα πράγματά τους. Έγραψε συνολικά τέσσερα βιβλία με θέμα την οργάνωση σπιτιού, τα οποία έχουν κυκλοφορήσει σε πάνω από 30 χώρες και έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα.

Σήμερα, η Marie Kondo συνεχίζει να ασχολείται επαγγελματικά με την οργάνωση σπιτιού, γράφει βιβλία και παραδίδει σεμινάρια σε όλο τον κόσμο. Δικαίως λοιπόν της ανήκει ο τίτλος της πιο διάσημης νοικοκυράς του κόσμου!

Η μέθοδος Konmari που εφηύρε, άλλαξε τα δεδομένα στην οργάνωση σπιτιού και πλέον αποτελεί το μεγαλύτερο trend στα social media. Πολλές διάσημες YouTubers πίνουν νερό στο όνομά της και ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της για ένα οργανωμένο σπίτι.

Marie Kondo μέθοδος

Τι είναι όμως η μέθοδος Konmari;

Βασισμένη στη θεωρία του μινιμαλισμού, η μέθοδος Konmari αποτελεί μια διαφορετική πρόταση προσέγγισης των πραγμάτων που έχουμε μέσα στο σπίτι. Αντί να εστιάζουμε στα πράγματα που θέλουμε να ξεφορτωθούμε, η μέθοδος Konmari μας προτείνει να επιλέξουμε τα πράγματα που θέλουμε να κρατήσουμε, με τη βοήθεια τριών ερωτήσεων:

1. Σε ποια κατηγορία ανήκει;
2. Το χρειάζομαι;
3. Μου προκαλεί χαρά;

Ενώ οι περισσότερες μέθοδοι τακτοποίησης σπιτιού επικεντρώνονται στο ξεκαθάρισμα ανά δωμάτιο, η μέθοδος Konmari μας προτείνει να χωρίσουμε όλα τα υπάρχοντά μας σε κατηγορίες (ρούχα, βιβλία, χαρτιά, κουζινικά κλπ.). Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την γρήγορη και αποτελεσματική οργάνωση των υπαρχόντων μας. Μετά, μπορούμε να ασχοληθούμε με κάθε κατηγορία ξεχωριστά και να ρωτήσουμε τη δεύτερη ερώτηση: Το χρειάζομαι; Θα εκπλαγούμε με πόσα πράγματα τείνουμε να κρατάμε που δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ή δεν χρειαζόμαστε. Όσα πράγματα δεν μας είναι απαραίτητα, μπορούμε απλά να τα δωρίσουμε σε κάποιο ίδρυμα ή να τα ανακυκλώσουμε. Το τρίτο και βασικότερο ερώτημα είναι: Μας προκαλεί χαρά; Αν κάποιο αντικείμενο μέσα στο σπίτι μας δεν μας είναι χρήσιμο και δεν μας προκαλεί χαρά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κρατήσουμε. Η μέθοδος Konmari μας προτρέπει να το «ευχαριστήσουμε» για τις υπηρεσίες του και να το αποχωριστούμε.

Με την μέθοδο Konmari μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε εύκολα και σχετικά γρήγορα όλα τα πράγματα που έχουμε μέσα στο σπίτι και να κρατήσουμε μόνο όσα μας είναι χρήσιμα ή μας προκαλούν χαρά. Παλιά αντικείμενα χωρίς χρήση ή με συναισθηματική αξία δεν έχουν χώρο σε ένα Konmari σπίτι!

Ξεκινώντας από τη μέθοδο αυτή, η Marie Kondo έχει εφεύρει τρόπους διπλώματος των ρούχων, οργάνωσης των ντουλαπιών και ξεκαθαρίσματος των συρταριών. Η βάση όλων αυτών των μεθόδων είναι να αποκτήσουμε μια πιο αρμονική ζωή σε ένα πιο οργανωμένο περιβάλλον, όπου θα εκτιμήσουμε διαφορετικά τα υπάρχοντά μας και θα ξοδεύουμε λιγότερα χρήματα σε αυτά.

Marie Kondo προφίλ

Διάβασε περισσότερα:
https://konmari.com/
Ο μινιμαλισμός και πώς να τον κατακτήσεις
Τι είναι η Capsule wardrobe;

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη

Για περισσότερες προτάσεις και πρόσωπα που μπορεί να σε εμπνεύσουν, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: