Margareta Magnusson – μια καλλιτέχνης νοικοκυρά

Margareta Magnusson

Γνώρισα τη Margareta Magnusson στην προσπάθειά μου να ανακαλύψω καινούργιους τρόπους οργάνωσης του σπιτιού. Αν και γνωστή καλλιτέχνιδα στη Σουηδία, η Margareta Magnusson έγινε διάσημη στα… γεράματά της λόγω της καινούργιας μεθόδου οργάνωσης σπιτιού που προτείνει.

Γεννημένη στο Gothenburg και μητέρα ενός παιδιού, η Margareta Magnusson πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της ζωγραφίζοντας. Η διαδικασία δημιουργίας ενός έργου τέχνης και η σκληρή στιγμή αποχωρισμού του, την έκαναν να αντιμετωπίσει το νοικοκυριό και την οργάνωση του σπιτιού, αλλά και της ζωής της με διαφορετικό τρόπο. Όταν δε έχασε το σύζυγό της μετά από 48 χρόνια γάμου και χρειάστηκε να μετακομίσει σε ένα μικρό διαμέρισμα, αντιμετώπισε την όλη κατάσταση σαν μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσει πολλά προσωπικά και οικογενειακά της αντικείμενα, να συνειδητοποιήσει τι της έχουν προσφέρει και τελικά να τα αποχωριστεί.

Αυτό ήταν και το έναυσμα για να δημιουργήσει μια καινούργια μέθοδο ξεκαθαρίσματος και οργάνωσης του νοικοκυριού. Μια μέθοδο που την έκανε διάσημη και που απειλεί να εκθρονίσει τη Marie Kondo από το θρόνο της καλύτερης νοικοκυράς του κόσμου.

Margareta Magnusson

Η μέθοδος που δημιούργησε η Margareta Magnusson ονομάζεται Swedish Death Cleaning. Αν και πρόκειται για μια μέθοδο με αρκετά μακάβριο όνομα (σε ελεύθερη μετάφραση ονομάζεται Σουηδικό Καθάρισμα Θανάτου!), αυτό δεν την εμπόδισε στο να γίνει η καινούργια τάση στα social media, με πολλές γυναίκες να ανεβάζουν βιντεάκια στο YouTube δοκιμάζοντάς τη.

Η φιλοσοφία της είναι απλή: οποιοδήποτε αντικείμενο μέσα στο σπίτι μας πρέπει να εξυπηρετεί έναν σκοπό. Περιττά αντικείμενα, συλλογές, παλιά κειμήλια θα αποτελέσουν βάρος στα οικογενειακά μας πρόσωπα, που θα πρέπει να τα ξεκαθαρίσουν μετά το θάνατό μας! Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, αυτή ακριβώς είναι η κεντρική φιλοσοφία της μεθόδου της Margareta Magnusson. Πως μπορούμε να ελαφρύνουμε τους συγγενείς μας από το βάρος του να πρέπει να αποχωριστούν ένα σωρό δικά μας προσωπικά πράγματα, όταν εμείς θα έχουμε φύγει. Η Margareta προτείνει την εφαρμογή αυτής της μεθόδου μετά από κάποια ηλικία, αν και η γενικότερη φιλοσοφία της θεωρεί ότι πρέπει να μας ακολουθεί σε όλη την ενήλικη ζωή μας.

Ο λόγος που αποφάσισα να σου παρουσιάσω τη Margareta Magnusson, δεν είναι γιατί συμφωνώ ή ακολουθώ τη μέθοδό της. Για μένα το εντυπωσιακό και αξιοθαύμαστο σημείο τούτης της ιστορίας είναι το πόσο εύκολα και γρήγορα μπορεί μια ιδέα να διαδοθεί και να αποτέλεσει τάση, αλλά και τη δύναμη που έχουν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης στη διάδοση τέτοιων ιδεών. Και ενώ ξέρεις πόσο πολύ αγαπώ το μινιμαλισμό και την οργάνωση του σπιτιού, δυσκολεύομαι να αντιμετωπίσω αυτή τη μέθοδο σαν κάτι ευχάριστο… Περιττό να σου πω ότι το βιβλίο της The Gentle Art of Swedish Death Cleaning είναι ήδη best seller σε πολλές χώρες του κόσμου και η Margareta απολαμβάνει την επιτυχία της δίχως άλλο. Τα συμπεράσματα δικά σου…

Η ίδια δηλώνει:

Δυστυχώς η νέα γενιά δεν προσέχει τον πλανήτη μας όσο θα έπρεπε. Ούτε η δική μας γενιά τον πρόσεξε και το ίδιο συνεχίζεται και τώρα. Οι νέοι διαρκώς αγοράζουν πράγματα. Αυτό είναι καλό για τις επιχειρήσεις, όχι όμως και για τον πλανήτη μας.

Η μέθοδος Swedish Death Cleaning δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κάτι λυπητερό. Θέλω να αντιμετωπίζεται σαν κάτι χαρούμενο, που πρέπει να ξεκινά από νωρίς για να μας βοηθήσει να έχουμε μια τάξη στη ζωή μας.

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη

Για περισσότερες προτάσεις και πρόσωπα που μπορεί να σε εμπνεύσουν, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: