Γεννημένη στην Τεργέστη της Ιταλίας το 1796, η Αδαμαντία Μαγδαληνή Μαυρογένους, η γνωστή σε όλους μας Μαντώ Μαυρογένους, ανήκε σε μια εύπορη και αριστοκρατική οικογένεια. Πανέμορφη και εξαιρετικά μορφωμένη, μελέτησε ξένες γλώσσες, ελληνική φιλοσοφία και ιστορία. Το πνευματικά φιλελεύθερο περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσε διαμόρφωσε το δυναμικό της χαρακτήρα και της χάρισε το φλογερό πνεύμα που τροφοδότησε το πάθος της για την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Μετά το θάνατο του πατέρα της μετακόμισε στην Τήνο. Με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης εγκαθίσταται στη Μύκονο, όπου ξεσήκωσε τους κατοίκους του νησιού και άρχισε να εξοπλίζει και να επανδρώνει το δικό της στόλο τον οποίο χρηματοδότησε σχεδόν αποκλειστικά. Πολύ γρήγορα έγινε η ψυχή του Αγώνα στη Μύκονο.
Μια από τις ελάχιστες γυναίκες της Επανάστασης, πολέμησε στην Κάρυστο, τη Φθιώτιδα και τη Λιβαδειά ενώ κατάφερε να απομακρύνει με επιτυχία Αλγερινούς πειρατές που απειλούσαν το νησί της Μυκόνου.
Αφιέρωσε ολόκληρη την περιουσία και τα πολύτιμα κοσμήματά της για να βοηθήσει την Επανάσταση, και το 1823 της απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου αντιστράτηγου.
Τρία χρόνια αργότερα, στο Ναύπλιο, γνώρισε τον πρίγκηπα και στρατηγό Δημήτριο Υψηλάντη και μια μεγάλη αγάπη ξεκινά. Αρραβωνιάστηκαν πολύ γρήγορα και ο Υψηλάντης της υποσχέθηκε γάμο αμέσως μετά την απελευθέρωση της πατρίδας. Όμως ο πολιτικός κόσμος της εποχής δε μπορούσε να επιτρέψει μια τέτοια σχέση: ανήκαν σε δύο πολύ ισχυρές οικογένειες και η ένωσή τους θα ήταν επικίνδυνη για πολλούς. Έτσι άρχισε ένας άλλου είδους πόλεμος ενάντια στο ζευγάρι, γεμάτος συκοφαντίες και ψέματα που τελικά οδήγησε στο χωρισμό τους. Ο Υψηλάντης πήρε πίσω το λόγο του και η Μαντώ γεμάτη οργή, τον μίσησε για πάντα.

Ακολούθησαν αναφορές και κατηγορητήρια της Μαντούς κατά του Υψηλάντη, αρχικά κατά τη διάρκεια της τρίτης Εθνοσυνέλευσης και αργότερα προς τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος τον Ιωάννη Καποδίστρια. Η Μαντώ απαιτούσε από τον Υψηλάντη αποκατάσταση ή αποζημίωση. Όμως καμία από τις απόπειρές της δεν είχε αποτέλεσμα. Λίγα χρόνια αργότερα όταν η υγεία του Υψηλάντη χειροτέρευσε, η Μαντώ δε δέχτηκε να τον δει. Αλλά όταν εκείνος πέθανε, εκείνη παραβρέθηκε στην κηδεία του και αμέσως μετά έφυγε από το Ναύπλιο για πάντα. Ένας δυνατός έρωτας είχε φτάσει στο τέλος του.
Και ενώ η Μαντώ Μαυρογένους θεωρούνταν μια από τις σπουδαιότερες αγωνίστριες και ηρωίδες σε ολόκληρη την Ευρώπη, στην πατρίδα της πέρασε για πολλά πολλά χρόνια απαρατήρητη, χωρίς καμία ιστορική αναφορά στα λαμπρά κατορθώματά της κατά την Επανάσταση, ξεχασμένη από τους Έλληνες ιστορικούς της εποχής. Η γυναίκα που θυσίασε τα πάντα στο βωμό της ελευθερίας της πατρίδας της πέθανε πάμφτωχη, ολομόναχη και ξεχασμένη στην Πάρο από τυφοειδή πυρετό το 1848.

Σήμερα το όνομά της είναι γραμμένο με χρυσά γράμματα στις σελίδες της Ελληνικής ιστορίας, η προτομή της στολίζει την πλατεία Μαντώ Μαυρογένους στη Χώρα της Μυκόνου ενώ η μορφή της διακόσμησε το παλιό ελληνικό δίφραγκο.
Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.