Μανικιούρ: Ο Τροχός των Χρωμάτων

Ο τροχός των χρωμάτων

Ωραία έχω μάθει να κάνω μόνη μου μανικιούρ στο σπίτι. Με τα χρώματα όμως δεν τα πάω καθόλου καλά. Που ξέρω εγώ ποια χρώματα ταιριάζουν περισσότερο μεταξύ τους και εν τέλει ποια κατηγορία χρωμάτων ταιριάζει με την επιδερμίδα μου;
Τα ίδια πιθανόν να αναρωτιέσαι κι εσύ. Μην ανησυχείς καθόλου. Με τον παρακάτω διαχωρισμό και τον τροχό των χρωμάτων θα παίζεις τα χρώματα κυριολεκτικά στα δάκτυλα!

Ο τροχός των χρωμάτων

Είναι πάντα χρήσιμο να θυμόμαστε τη θεωρία των χρωμάτων! Ο τροχός των χρωμάτων διαχωρίζει τις διαφορετικές αποχρώσεις σε τέσσερις κατηγορίες:

  • βασικά χρώματα,
  • δευτερεύοντα χρώματα,
  • τριτογενή χρώματα και
  • συμπληρωματικά χρώματα.

Ο τροχός των χρωμάτων απεικονίζει το φάσμα του χρωματισμένου φωτός που βρίσκεται στο λευκό ηλιακό φως. Τα χρώματα τοποθετήθηκαν σε έναν τροχό και βασίζονται στα χρώματα που εμφανίζονταν όταν το λευκό φως του ήλιου περνάει μέσα από ένα πρίσμα.

Βασικά χρώματα

Καθαρές χρωστικές ουσίες που δεν μπορούν να κατασκευαστούν με ανάμειξη άλλων χρωμάτων. Αυτά τα χρώματα αποτελούν πραγματικά τη βάση για όλα τα χρώματα στο χρωματικό φάσμα. Διάφορες μείξεις τους δημιουργούν τις διαφορετικές αποχρώσεις, προσθέτοντας άσπρο ή μαύρο. Τα κύρια χρώματα είναι τα: κόκκινο, κίτρινο και μπλε.

Δευτερεύοντα χρώματα

Χρώματα που δημιουργούνται με ανάμιξη ίσων μερών οποιωνδήποτε δύο βασικών χρωμάτων μαζί. Αποτελούνται από πορτοκαλί (1/1 κόκκινο και κίτρινο), πράσινο (1/1 κίτρινο και μπλε) και ιώδες ή μωβ (1/1 μπλε και κόκκινο).

Τριτογενή χρώματα

Χρώματα που γίνονται από την ανάμιξη ίσων τμημάτων ενός πρωτογενούς χρώματος με ένα από τα πλησιέστερα του δευτερεύοντα χρώματα. Αυτά είναι κάπως ενδιάμεσα χρώματα και αποτελούνται από τα: κόκκινο-πορτοκαλί, πορτοκαλί-κίτρινο, κίτρινο-πράσινο, πράσινο-μπλε, μπλε-μωβ και ιώδες-κόκκινο).

Συμπληρωματικά χρώματα

Κάθε δυο χρώματα που βρίσκονται αντικριστά (το ένα απέναντι από το άλλο) μέσα στον κύκλο, αποτελούν ένα ζεύγος συμπληρωματικών χρωμάτων. Το ένα στέλεχος του ζεύγους συμπληρώνεται χρωματικά από το άλλο.

Πολύ ωραία όλα αυτά, τώρα όμως πάμε να δούμε αυτό που μας ενδιαφέρει πραγματικά: Ποιο βερνίκι ταιριάζει στο δέρμα μας;

Ο τροχός των χρωμάτων

Δέρμα σε ψυχρούς τόνους: μπορεί να είναι ανοιχτόχρωμο ή πολύ σκούρο, το δέρμα σε ψυχρούς τόνους έχει σαν βάση του το υπόχρωμα το μπλε. Για να γίνω πιο κατανοητή (μιας και δεν μιλάμε για στρουμφάκια) το δέρμα σε ψυχρούς τόνους δεν κιτρινίζει. Για αυτά τα δέρματα προτιμώνται βερνίκια στις αποχρώσεις του μπλε, μωβ, ροζ, ασημί και γκρι. Φυσικά και μπορείς να βάλεις κάποιο βερνίκι σε κόκκινη απόχρωση, προτίμησε όμως ένα κερασί ή βυσσινί για ένα πιο αρμονικό αποτέλεσμα.

Ο τροχός των χρωμάτων

Δέρμα σε θερμούς τόνους: Κατάλαβες, το ακριβώς αντίθετο με ότι περιγράψαμε πριν. Το θερμό δέρμα έχει υποτόνους του κίτρινου και του πορτοκαλί. Του ταιριάζουν βερνίκια σε κόκκινες, κίτρινες, πράσινες και πορτοκαλί αποχρώσεις, μεταλλικά χρυσά και χάλκινα και ζεστά ροζ και κοραλλί.

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr

Για περισσότερα μυστικά μανικιούρ-πεντικιούρ, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: