Μακαρονάδα φούρνου με τόνο

Μακαρονάδα φούρνου με τόνο

Το πιάτο που θα σας προτείνω σήμερα νομίζω πως θα σας αφήσει κατάπληκτες. Όχι λόγω της νοστιμιάς του, αν και είναι πραγματικά πεντανόστιμο, αλλά κυρίως λόγω της σάλτσας κουνουπιδιού Αλφρέντο που περιέχει. Πρόκειται για μια υγιεινή εναλλακτική της κλασσικής σάλτσας Αλφρέντο, χωρίς όμως τις περιττές θερμίδες και τα ανθυγιεινά λιπαρά – αφού δε χρησιμοποιούμε ούτε κρέμα γάλακτος ούτε βούτυρο. Και περιέργως η γεύση της είναι αρκετά κοντά στην κλασσική σάλτσα Αλφρέντο και για να σας προλάβω… όχι, δεν έχει καθόλου τη γεύση κουνουπιδιού. Δε με πιστεύετε; Γιατί δεν τη δοκιμάζετε και θα δείτε πως έχω δίκιο!

Μακαρονάδα φούρνου με τόνο

(4 μερίδες, περίπου 440 θερμίδες η μερίδα)

Μακαρονάδα φούρνου με τόνο

Υλικά

Για τη σάλτσα κουνουπιδιού Αλφρέντο

  • 350 γραμμάρια κουνουπίδι κατεψυγμένο (αποψυγμένο)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κούπα νερό
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη μακαρονάδα φούρνου

  • 200 γραμμάρια ζυμαρικά ολικής άλεσης (κατά προτίμηση βίδες ή φιογκάκια)
  • 250 γραμμάρια μανιτάρια
  • ½ κρεμμύδι
  • 2-3 ξυλαράκια σέλερι
  • ½ κόκκινη πιπεριά
  • 6 μικρά καροτάκια (baby)
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • σάλτσα κουνουπιδιού Αλφρέντο *(βρείτε τα υλικά για τη σάλτσα παραπάνω)
  • 4 κουταλιές της σούπας τριμμένο τυρί πεκορίνο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο άνηθο
  • 350 γραμμάρια κονσέρβα τόνο σε νερό (στραγγισμένη και κομμένη σε μεγάλες νυφάδες)
  • 1/3 κούπα τριμμένη φρυγανιά

Μέθοδος

Για τη σάλτσα κουνουπιδιού Αλφρέντο

Βάζουμε το νερό, το κουνουπίδι, το λάδι και το σκόρδο σε μια κατσαρολίτσα και ανακατεύουμε.

Μόλις το μείγμα πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει με το καπάκι στην κατσαρόλα για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι το κουνουπίδι να είναι πολύ μαλακό.

Απομακρύνουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και πολτοποιούμε με ένα ραβδί ή μίξερ, μέχρι να έχει την υφή παχύρευστης σάλτσας.

Μακαρονάδα φούρνου με τόνο

Για τη μακαρονάδα φούρνου

Βράζουμε τα ζυμαρικά ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία και τα αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σέλερι, την πιπεριά και τα καρότα.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν (για περίπου 10-15 λεπτά).

Προσθέτουμε τη σάλτσα κουνουπιδιού Αλφρέντο, 2 κουταλιές τριμμένο πεκορίνο, τον άνηθο, το πιπέρι, τον τόνο και τα βρασμένα ζυμαρικά και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε στη φωτιά για μερικά λεπτά μέχρι να ζεσταθούν όλα τα υλικά και στη συνέχεια βάζουμε το μείγμα σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψάκι.

Σ’ ένα μπολ, ανακατεύουμε την τριμμένη φρυγανιά με τις υπόλοιπες 2 κουταλιές πεκορίνο.

Πασπαλίζουμε τη φρυγανιά πάνω από τη μακαρονάδα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι το φαγητό να πάρει χρώμα και η σάλτσα ν’ αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, για περίπου 45 λεπτά.

Μακαρονάδα φούρνου με τόνο

Πρόταση

Σερβίρουμε με ψητά λαχανικά για ένα ολοκληρωμένο γεύμα.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: