Γενικώς δε μπορώ να πω ότι υπάρχουν πολλά φαγητά που δε μου αρέσουν. Δυστυχώς όμως τα ρεβίθια είναι από τα φαγητά που ποτέ μου δεν έφαγα με όρεξη. Όμως πάντοτε προσπαθώ να τα εισάγω στο πρόγραμμα φαγητού μου, αν και συνήθως χωρίς πολύ επιτυχία. Σήμερα όμως σας έχω μια συνταγούλα με ρεβίθια που μέχρι κι εγώ τρώω με ευχαρίστηση. Βέβαια κυρίως λόγω του λουκάνικου, αλλά κοντά στο βασιλικό… τρώγονται και τα ρεβίθια!
Λουκάνικο με ρεβίθια στην κατσαρόλα
(6 μερίδες, περίπου 500 θερμίδες η μερίδα)
Υλικά
- 500 γραμμάρια λουκάνικο
- 200 γραμμάρια μπέικον
- 2 μικρά κρεμμύδια
- 1 μεγάλο καρότο
- 1 κλωναράκι σέλερι
- 2-3 δαφνόφυλλα
- ½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- 3 κουταλιές της σούπας ντομάτα πασσάτα, τύπου pummaro
- 6 ώριμες ντομάτες
- αλάτι, πιπέρι
- 3 κονσέρβες ρεβίθια (περίπου 750 γραμμάρια) – 350 γραμμάρια αν χρησιμοποιείτε ξερά ρεβίθια, να είναι όμως ήδη μαγειρεμένα
- λίγο φρέσκο μαϊντανό για το γαρνίρισμα
Μέθοδος
Κόβουμε τα λουκάνικα σε μεγάλα κομμάτια και το μπέικον σε κυβάκια και τα σοτάρουμε σε μια αντικολλητική κατσαρόλα μέχρι το λουκάνικο να πάρει χρώμα και το μπέικον να γίνει τραγανό.
Όταν είναι έτοιμα (σε περίπου 10 λεπτά) τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και τα σοτάρουμε στην κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε για το λουκάνικο (χωρίς να την ξεπλύνουμε) μέχρι να μαλακώσουν – για περίπου 5 λεπτά. Ανακατεύουμε συχνά για να μη μας κολλήσουν.
Όταν τα λαχανικά μας είναι έτοιμα, επιστρέφουμε το λουκάνικο και το μπέικον στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη δάφνη, το θυμάρι, το σκόρδο και τη ντομάτα πασσάτα.
Κόβουμε τις ντομάτες σε μεγάλα κομμάτια και τις ρίχνουμε κι αυτές στην κατσαρόλα.
Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε 450-500ml νερό.
Βάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για μισή ώρα.
Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε τα ρεβίθια πολύ καλά και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε πολύ χαμηλή φωτιά για μία ακόμα ώρα.
Όσο μαγειρεύουμε, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι – δε θέλουμε το φαγητό μας να χάσει τη σάλτσα του.
Πρόταση
Σερβίρουμε το πιάτο μας ζεστό και γαρνίρουμε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό.
Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.