Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η ηρωική Ελληνίδα

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα ήταν γνωστή σε ολόκληρη την Ελλάδα σαν «Η Καπετάνισσα» ή «Η Μεγάλη Κυρά». Είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Οθωμανών, διοικούσε το δικό της στρατό και στόλο και παρόλο που ήταν γυναίκα η άποψή της ήταν ισάξια με αυτή των υπολοίπων οπλαρχηγών του αγώνα. Ποια ήταν όμως στην πραγματικότητα η ατρόμητη Καπετάνισσα;  

Τα πρώτα χρόνια

Η πολυτάραχη ζωή της Μπουμπουλίνας δε θα μπορούσε να ξεκινήσει όπως των υπόλοιπων ανθρώπων. Γεννήθηκε στη φυλακή της Κωνσταντινούπολης, στις 11 Μαϊου του 1771, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της μητέρας της στο σύζυγό της και πατέρα της Λασκαρίνας που είχαν φυλακίσει οι Οθωμανοί. Ο πατέρας της δυστυχώς πέθανε στη φυλακή και η μητέρα της μετακόμισε από την Ύδρα στις Σπέτσες όπου μερικά χρόνια αργότερα παντρεύτηκε ξανά.

Η ίδια η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα παντρεύτηκε δύο φορές, δυστυχώς όμως και οι δύο σύζυγοί της έχασαν τη ζωή τους από πειρατές. Απέκτησε τρία παιδιά από κάθε γάμο της και κληρονόμησε μια αμύθητη περιουσία από τους δύο συζύγους της. Η περιουσία της καταμετρούσε πλοία, χωράφια και μετρητά και με καλά υπολογισμένες κινήσεις κατάφερε όχι μόνο να τη διατηρήσει, αλλά και να την αυξήσει σημαντικά.

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

Η Ελληνική Επανάσταση

Η Μπουμπουλίνα ήταν η μοναδική γυναίκα που κατάφερε να γίνει μέλος της Φιλικής Εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη και είχε ενεργή συμμετοχή στην προετοιμασία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Όταν η επανάσταση ξεκίνησε, η Λασκαρίνα είχε ήδη δημιουργήσει το δικό της στρατό που αποτελούνταν από παλικάρια των Σπετσών. Είχε επίσης καταφέρει να κατασκευάσει μυστικά το πολεμικό της πλοίο Αγαμέμνων, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αγώνα. Ο στρατός και τα πληρώματα των πλοίων της συντηρούνταν εξ’ ολοκλήρου από την ίδια για αρκετά χρόνια, γεγονός το οποίο οδήγησε στο να χάσει ολόκληρη την περιουσία της.

Το 1822, το ελληνικό κράτος αναγνωρίζοντας την προσφορά της στον αγώνα, της χάρισε ένα κομμάτι γης στο Ναύπλιο. Λίγα χρόνια αργότερα όμως της το πήρε πίσω και την εξόρισε στις Σπέτσες όταν η Μπουμπουλίνα εξέφρασε έντονα τις διαμαρτυρίες της για τη σύλληψη και τη φυλάκιση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη τον οποίο θαύμαζε και εκτιμούσε απεριόριστα.

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

Ο απρόσμενος θάνατος

Κι ενώ η Μπουμπουλίνα είχε πάρει μέρος σε αμέτρητες μάχες και ναυμαχίες, είχε αντιμετωπίσει ατρόμητη πολυάριθμους εχθρούς και είχε παλέψει με νύχια και με δόντια για την ελευθερία της πατρίδας της, τελικά έμελλε να χάσει άδοξα τη ζωή της σε μια οικογενειακή συμπλοκή το 1825. Ο λόγος της λογομαχίας που οδήγησε στο θάνατό της ήταν ο έρωτας του γιού της ο οποίος το έσκασε με την αγαπημένη του όταν η οικογένειά της αρνήθηκε να τους επιτρέψει να παντρευτούν. Όταν η οργισμένη οικογένεια της κοπέλας ήρθε αντιμέτωπη με τη γενναία αγωνίστρια, το κακό δεν άργησε να έρθει. Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα πυροβολήθηκε στο μέτωπο και πέθανε ακαριαία. Ο δολοφόνος της δεν ονοματίστηκε ποτέ.

Μετά το θάνατό της, ο Τσάρος Αλέξανδρος ο πρώτος της απένειμε τον τίτλο της Ναυάρχου του ρωσικού ναυτικού, ενώ το 2018 το ελληνικό ναυτικό της απένειμε τον τίτλο της Υποναυάρχου του ελληνικού ναυτικού.

Το πλοίο της Αγαμέμνων παραχωρήθηκε στο ελληνικό κράτος και τελικά πυρπολήθηκε από τον Ανδρέα Μιαούλη κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και καταστράφηκε ολοκληρωτικά στον Πόρο, το 1831.

Το αρχοντικό της στις Σπέτσες μετατράπηκε σε μουσείο το 1991 και φιλοξενεί όπλα, επιστολές και προσωπικά αντικείμενα της ηρωίδας, ενώ το χάλκινο άγαλμά της υψώνεται περήφανο στην παραλία των Σπετσών. Το άγαλμα έχει το βλέμμα του στραμμένο βορειανατολικά, προς την παντοτινή αγαπημένη της, την Ύδρα.

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: