Παραδοσιακό πιάτο της Μέσης Ανατολής, το κους κους έχει μπει για τα καλά πλέον στη διατροφή και τα μενού μας. Και δεν είναι τυχαίο: εκτός του ότι είναι πολύ νόστιμο, ετοιμάζεται σε λίγα μόλις λεπτά και συνοδεύει με επιτυχία διάφορα κυρίως πιάτα. Η συνταγή που θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα όμως είναι για ένα κυρίως πιάτο με κους κους. Δεν ετοιμάζεται σε λίγα λεπτά αλλά η ξεχωριστή του γεύση και η μοναδική του υφή αξίζουν τον παραπάνω χρόνο μας. Σας προτείνω να τη δοκιμάσετε και σας προειδοποιώ πως πρόκειται για μια γιορτή γεύσης σε κάθε μπουκιά.
Κους κους με λαχανικά
(6 μερίδες – περίπου 400 θερμίδες η μερίδα)
Υλικά
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 κίτρινη πιπεριά
- 2 ½ κούπες ζωμός λαχανικών (ή 1 κύβος λαχανικών διαλυμένος σε 2 ½ κούπες ζεστό νερό)
- 2 κούπες κους κους
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- ½ κούπα ωμά αμύγδαλα
- 2 κολοκύθια
- 2 μεσαία κρεμμυδάκια
- 1 μεγάλο καρότο
- 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- 350 γραμμάρια ρεβίθια (βρασμένα ή από κονσέρβα)
- 1 γεμάτη κουταλιά του γλυκού κίμινο
- αλάτι, πιπέρι
- κόλιανδρο
Μέθοδος
Βάζουμε τις πιπεριές σ’ ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε το σχήμα τους. Όταν είναι έτοιμες, βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το ζωμό λαχανικών (ή νερό με κύβο λαχανικών), αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κους κους. Ανακατεύουμε, βάζουμε το καπάκι και το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, αφρατεύουμε το κους κους μ’ ένα πιρούνι και το αφήνουμε στην άκρη.
Εν τω μεταξύ, ρίχνουμε τα αμύγδαλα σ’ ένα κατσαρολάκι με βραστό νερό και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά. Τα σουρώνουμε, κι όταν κρυώσουν, αφαιρούμε το φλοιό και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Κόβουμε τα κολοκύθια κατά μήκος και μετά σε φέτες (μισοφέγγαρα), ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και κόβουμε σε λεπτές φέτες το καρότο.
Σε μια κατσαρόλα ή ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στην κατσαρόλα και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς για 3-5 λεπτά μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα, όχι όμως να καούν. Βγάζουμε τα αμύγδαλα από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας για ν’ απορροφήσουμε όσο περισσότερο από το λάδι γίνεται.
Στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε τα κολοκύθια, τα κρεμμυδάκια, το καρότο και το σκόρδο, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ρεβίθια και το κίμινο, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμα.
Τέλος, προσθέτουμε το κους κους και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε ξανά και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 5 ακόμα λεπτά. Στη συνέχεια βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Εν τω μεταξύ οι πιπεριές μας έχουν κρυώσει. Μ΄ ένα μαχαίρι αφαιρούμε προσεκτικά το φλοιό, απομακρύνουμε όλα τα σπόρια και τις κόβουμε σε λεπτές, μακριές λωρίδες.
Σερβίρουμε το κους κους ζεστό, αφού έχουμε ρίξει αρκετές λωρίδες πιπεριάς και καβουρντισμένα αμύγδαλα από πάνω.
Πρόταση
Πασπαλίζουμε με λίγο χοντροκομμένο κόλιανδρο.
Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.