Λαχταριστό Κις Λορέν

Λαχταριστό Κις Λορέν

Το Κις Λορέν μας έρχεται από τη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή της Λοραίνης. Ουσιαστικά, είναι μια ανοιχτή τάρτα με αλμυρή γέμιση. Η γέμιση του παραδοσιακού Κις Λορέν περιέχει μόνο κρέμα γάλακτος, αυγά και ζαμπόν ή μπέικον αλλά με τα χρόνια προστέθηκαν κι άλλα υλικά. Η συνταγή για Κις Λορέν που θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα έχει και τυράκι γιατί το ξέρετε άλλωστε πως όλα γίνονται πιο νόστιμα με λίγο τυρί!

Κις Λορέν

(8 μερίδες – περίπου 350 θερμίδες η μερίδα)

Λαχταριστό Κις Λορέν

Υλικά

  • 175 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 85 γραμμάρια κρύο βούτυρο
  • 175 γραμμάρια μπέικον
  • 1 κρεμμύδι
  • 125 γραμμάρια τριμμένο τυρί τσένταρ ή τύπου τσένταρ
  • 2 αυγά
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • αλάτι, πιπέρι

Μέθοδος

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια.

Με τα δάχτυλά μας λιώνουμε ελαφρά το βούτυρο ανακατεύοντάς το με το αλεύρι έτσι ώστε να έχουμε ένα μείγμα που να μοιάζει με μεγάλα ψίχουλα.

Προσθέτουμε 3 κουταλιές κρύο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο ζυμάρι που μπορούμε να το κάνουμε μπάλα.

Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, με έναν πλάστη, ανοίγουμε το ζυμάρι.

Λαχταριστό Κις Λορέν

Στρώνουμε το ζυμάρι στο ταψάκι μας έτσι ώστε να καλύπτει και τα τοιχώματα.

Βάζουμε το ταψί με τη ζύμη στο ψυγείο και το αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα.

Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς.

Όταν περάσει το μισάωρο, τρυπάμε παντού το ζυμάρι με ένα πιρούνι για να αποφύγουμε τις φουσκαλίτσες που προκαλούνται στο ψήσιμο.

Καλύπτουμε το ζυμάρι μας (και στα πλάγια) με μια λαδόκολλα και πάνω της απλώνουμε τις ειδικές κεραμικές μπαλίτσες ψησίματος και το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά (αν δεν έχουμε τις ειδικές μπαλίτσες, τότε χρησιμοποιούμε ρύζι που το απλώνουμε πάνω στη λαδόκολλα για να την κρατήσουμε στη θέση της).

Στη συνέχεια αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τις μπαλίτσες (ή το ρύζι) και ψήνουμε τη ζύμη μας για 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Αφήνουμε να κρυώσει.

Λαχταριστό Κις Λορέν

Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Κόβουμε το μπέικον σε λεπτές λωρίδες και το σοτάρουμε σ’ ένα τηγανάκι για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό (αλλά όχι ξεροψημένο).

Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και το απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στην ψημένη ζύμη Κις.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες και το σοτάρουμε στο ίδιο τηγάνι που σοτάραμε το μπέικον (χωρίς να ξεπλύνουμε) μέχρι να πάρει χρώμα και μετά το ρίχνουμε ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη Κις.

Απλώνουμε το τριμμένο τυρί πάνω στο Κις μας.

Σ’ ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και το αλατοπίπερο και στη συνέχεια χύνουμε το μείγμα πάνω στο Κις.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά – ίσα να δέσει η γέμιση και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Λαχταριστό Κις Λορέν

Πρόταση

Σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Συνοδεύει υπέροχα σούπες και σαλάτες.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: