Όπως φανερώνει και το όνομά τους, «αναποδογυριστά» λέμε τα κέικ που πριν τα σερβίρουμε πρέπει να τα γυρίσουμε ανάποδα. Είναι λιγάκι πιο «μπελαλίδικα» από τα απλά κέικ και θέλουν λίγη περισσότερη προσοχή στο ψήσιμο, μια και ουσιαστικά τα ψήνουμε με τον πάτο προς τα πάνω. Όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι τόσο εντυπωσιακό εμφανισιακά που σίγουρα αξίζουν λίγο κόπο παραπάνω. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή για λαχταριστό αναποδογυριστό κέικ με ανανά και σας προειδοποιώ: ετοιμαστείτε για παραδεισένια γεύση.
Αναποδογυριστό κέικ με ανανά
Υλικά
για την επικάλυψη με ανανά
- 60 γραμμάρια βούτυρο
- 100 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
- 8-10 φέτες ανανά (από κονσέρβα)
- 15-20 κερασάκια μαρασκίνο
για το κέικ
- 165 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 25 γραμμάρια κορν φλάουρ
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 85 γραμμάρια βούτυρο
- 150 γραμμάρια ζάχαρη
- 2 ασπράδια αυγού
- 80 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλάκια του γλυκού εσάνς βανίλιας ή 1 βανίλια σκόνη
- 80 ml γάλα
(όλα τα υλικά για το κέικ (βούτυρο, ασπράδια, κρέμα γάλακτος, γάλα) πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου)
Μέθοδος
για την επικάλυψη με ανανά
Λιώνουμε το βούτυρο και το χύνουμε σε ένα βαθύ, στρογγυλό ταψί για κέικ ή πυρέξ.
Κοσκινίζουμε την καστανή ζάχαρη και την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από το βούτυρο.
Με λίγο χαρτί κουζίνας, στεγνώνουμε τις φέτες ανανά και τα κερασάκια μαρασκίνο, ώστε να έχουν όσο λιγότερη υγρασία γίνεται.
Τοποθετούμε τις φέτες ανανά πάνω από την καστανή ζάχαρη και στολίζουμε με τα κερασάκια. Δεν ξεχνάμε τα τοιχώματα του ταψιού.
Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για τουλάχιστο ένα τέταρτο ώστε να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη.
για το κέικ
Σ’ ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ, δύο φορές ώστε να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Σ’ ένα άλλο μπολ, με το μίξερ χειρός, χτυπάμε το βούτυρο για περίπου ένα λεπτό.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη (κοσκινισμένη) και χτυπάμε για ένα λεπτό ακόμα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε ένα-ένα τα ασπράδια, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια κάθε φορά χτυπώντας με το μίξερ ώστε ν’ αναμειχθούν όλα μας τα υλικά πολύ καλά.
Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι ενώ εξακολουθούμε να χτυπάμε με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα.
Χύνουμε σιγά σιγά το γάλα, και χτυπάμε μέχρι να ανακατευθούν όλα τα υλικά. Το μείγμα μας θα είναι αρκετά παχύρευστο.
Βγάζουμε το ταψί με την επικάλυψη από το ψυγείο και ρίχνουμε το μείγμα για το κέικ πάνω από την επικάλυψη. Με μια σπάτουλα το ισιώνουμε ώστε να έχει απλωθεί ομοιόμορφα στο ταψί μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά, μετά καλύπτουμε το κέικ με ένα αλουμινόχαρτο (για να μην ξεροψηθεί) και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμα.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα όχι παραπάνω από 20-25 λεπτά.
Αναποδογυρίζουμε το κέικ στην πιατέλα μας και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν το κόψουμε.
Πρόταση
Ζεσταίνουμε μια φέτα αναποδογυριστό κέικ με ανανά στο φούρνο μικροκυμάτων και τη σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτό βανίλια.
Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.