Λαχταριστές φωλιές πατάτας

Λαχταριστές φωλιές πατάτας

Τηγανιτές, στο φούρνο, γιαχνί… Οι πατάτες είναι αγαπημένο φαγητό και είναι πάντοτε το συνοδευτικό που προτιμούν σχεδόν όλοι, γι’ αυτό και κάνουν την εμφάνισή τους πολύ συχνά στο τραπέζι μας, είτε είμαστε μόνες μας είτε με παρέα. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή για λαχταριστές φωλιές πατάτας. Μια διαφορετική, εξίσου λαχταριστή πρόταση που αξίζει να τη δοκιμάσουμε.

Λαχταριστές φωλιές πατάτας

6 μερίδες / 2 φωλιές ανά μερίδα (90 θερμίδες η μία φωλιά)

Λαχταριστές φωλιές πατάτας

Υλικά

  • 6-7 μικρές ή μεσαίου μεγέθους πατάτες (περίπου 750 γραμμάρια)
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • 1/3 της κούπας φυτικό γάλα (αμυγδάλου, σόγιας, βρόμης)
  • (* για πιο πλούσια γεύση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ζωικό γάλα ή κρέμα γάλακτος)
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κούπα τριμμένο τυρί (π.χ. τσένταρ)
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
Λαχταριστές φωλιές πατάτας

Μέθοδος

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.

Προετοιμάζουμε μια φόρμα για muffins/cupcakes λαδώνοντας και τα 12 τμήματα με μαγειρικό σπρέι ή ελάχιστο φυτικό έλαιο.

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε πολύ λεπτές φέτες.

Βάζουμε τις πατάτες σ’ ένα μεγάλο μπολ και τις αφήνουμε στην άκρη.

Σ’ ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο.

Προσθέτουμε το γάλα και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθεί το γάλα, για περίπου ένα λεπτό.

Λαχταριστές φωλιές πατάτας

Ρίχνουμε το μείγμα του βουτύρου στο μπολ με τις πατάτες και ανακατεύουμε ελαφρά, αρκετά όμως ώστε να καλυφθούν όλες οι πατάτες.

Στήνουμε τις φέτες  πατάτας τη μία πάνω στην άλλη σε μικρά πυργάκια στα 12 χωρίσματα της φόρμας μας.

Όσο μείγμα βουτύρου περισσέψει στο μπολ, το περιχύνουμε με ένα κουτάλι πάνω στις πατάτες.

Λαχταριστές φωλιές πατάτας

Καλύπτουμε τη φόρμα με λίγο αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά.

Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο  και ρίχνουμε τριμμένο τυρί πάνω σε κάθε φωλιά πατάτας.

Βάζουμε τη φόρμα πάλι πίσω στο φούρνο (χωρίς αλουμινόχαρτο αυτή τη φορά) και ψήνουμε για 15 ακόμα λεπτά μέχρι το τυρί να λιώσει και να πάρει ένα καστανό χρώμα.

Λαχταριστές φωλιές πατάτας

Βγάζουμε τις φωλιές από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά.

Με ένα κουτάλι, αφαιρούμε προσεκτικά τις φωλιές από τη φόρμα και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.

Λαχταριστές φωλιές πατάτας

Πρόταση

Συνοδεύουν υπέροχα πιάτα με κρέας ή κοτόπουλο.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: