Κυνηγώντας την τέλεια μπουγάδα

Κυνηγώντας την τέλεια μπουγάδα

Όχι, δεν είναι η ιδέα μας: πολλές φορές, ακόμα κι αν έχουμε ακολουθήσει όλους τους βασικούς κανόνες πλυσίματος, τα ρούχα μας δε βγαίνουν «σαν καινούρια» από το πλυντήριο. Δεν είναι κρίμα όμως να τρώμε τις ώρες μας σιδερώνοντας με μόνιμο στολισμό μια ανοιχτή απλώστρα και τελικά να μην έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε; Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μερικά σημεία που ίσως μας βοηθήσουν στην προσπάθειά μας να πετύχουμε την απατηλή τέλεια μπουγάδα.

Λεκέδες από αποσμητικό

Οι λεκέδες από αποσμητικό στις μασχάλες των ρούχων είναι ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο, ειδικά σε ανοιχτόχρωμα, κοντομάνικα μπλουζάκια. Ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος να τους αποφύγουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε τοπικά υγρό απορρυπαντικό ρούχων πριν το πλύσιμο, να το αφήσουμε να δράσει για κάποια ώρα και μετά να πλύνουμε το μπλουζάκι μας σε όσο πιο υψηλή θερμοκρασία μας επιτρέπει το υλικό και το χρώμα του.

Ρούχα που αναγράφουν «στεγνό καθάρισμα»

Γενικώς καλό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες που γράφουν οι ταμπέλες των ρούχων μας. Ναι, ίσως κάποια από αυτά να μπορούν να πλυθούν στο πρόγραμμα για τα ευαίσθητα ρούχα του πλυντηρίου ή στο χέρι, αξίζει όμως να το ρισκάρουμε; Σε γενικές γραμμές πάντως, υφάσματα όπως το βελούδο, το δέρμα ή το μετάξι δε θα μας συγχωρήσουν τη δοκιμή, άλλα πάλι όπως το νάιλον ή το πολυέστερ είναι πιο ανθεκτικά και μπορεί να επιζήσουν τα πειράματά μας.

Κυνηγώντας την τέλεια μπουγάδα

Ρούχα που μπήκαν στο πλύσιμο

Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν. Όταν κάποιο αγαπημένο μας ρούχο συρρικνώνεται μετά το πλύσιμο, αξίζει βέβαια να κάνουμε μια δοκιμή να το επαναφέρουμε στο σωστό του μέγεθος αλλά καλύτερα να μην έχουμε και πολλές ελπίδες για να μην απογοητευτούμε. Σίγουρα πρέπει να προσπαθήσουμε όσο το ρούχο είναι ακόμα βρεγμένο – τεντώνοντάς το και τραβώντας το με ελαφρές κινήσεις και αφήνοντάς το να στεγνώσει πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια (χωρίς να το κρεμάσουμε). Τα βαμβακερά ρούχα έχουν περισσότερες ελπίδες να επανέλθουν, όπως και τα ρούχα από πολυεστέρα. Τα μάλλινα πάλι, είναι στριμμένα, όταν μικραίνουν είναι συνήθως για τα καλά.

Χρήσιμα «εργαλεία» πλυσίματος

Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό αλλά το λευκό ξύδι μαλακώνει τα υφάσματα και μειώνει αισθητά τις δυσάρεστες οσμές στα ρούχα. Επίσης, καθαρίζει το πλυντήριό μας αντί για εμάς (άρα φίλος μας!). Για όλους αυτούς τους λόγους, μια κούπα λευκό ξύδι που θα προσθέσουμε στο ξέβγαλμα μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια (όχι σε κάθε πλύση).

Ένα δεύτερο θαυματουργό εργαλείο είναι το ρολό για τις τρίχες, ξέρετε ποιο εννοώ, αυτό με τις κολλητικές ταινίες. Χρησιμοποιώντας το σε ρούχα που το χρειάζονται πριν το πλύσιμο, αποφεύγουμε να μεταφερθούν όλες αυτές οι τρίχες στο πλυντήριό μας – που με τον καιρό θα συσσωρευτούν και πολύ πιθανόν να προκαλέσουν προβλήματα στους σωλήνες του πλυντηρίου και όχι μόνο.

Αγορά πλυντηρίου

Ίσως θα έπρεπε ν’ αναφερθώ στο πλυντήριο πρώτο-πρώτο. Άλλωστε αυτό είναι υπεύθυνο για πολλά από τα ατυχήματα (και τις επιτυχίες) κατά τη διάρκεια της μπουγάδας. Το άφησα όμως τελευταίο γιατί οι περισσότερες από εμάς δε χρειαζόμαστε καινούριο πλυντήριο αυτόν τον καιρό. Κάποια στιγμή όμως θα χρειαστούμε και τότε καλό είναι να έχουμε στα υπόψιν μας τα παρακάτω.

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα όταν αγοράζουμε καινούριο πλυντήριο, είναι να πάρουμε τα σωστά μέτρα. Και δεν εννοώ να μετρήσουμε μόνο το χώρο που θα μπει το πλυντήριο, αλλά και όλες τις πόρτες, τους στενούς διαδρόμους ή τις σκάλες απ’ όπου θα πρέπει να περάσει όταν θα το φέρουμε σπίτι μας.

Έχοντας λοιπόν στο νου μας το μέγεθος που πρέπει να έχει το πλυντήριό μας, σκεφτόμαστε τις ανάγκες μας. Χρειαζόμαστε ένα πλυντήριο που θα χωράει περισσότερα ρούχα; Ή μήπως προτιμάμε να πλένουμε τα ρούχα μας πιο συχνά, πριν καλά καλά γεμίσει το καλάθι με τα άπλυτα;

Γνωρίζοντας το μέγεθος και τη χωρητικότητα που θέλουμε να έχει το πλυντήριό μας, επισκεπτόμαστε ένα κατάστημα και βλέπουμε τις επιλογές που έχουμε. Ναι, είναι καλύτερο να διαλέξουμε το πλυντήριό μας από κοντά και όχι από το διαδίκτυο. Μια βαριά πόρτα που κάνει θόρυβο κάθε φορά που κλείνει, ένα κουμπί που μας δυσκολεύει να το γυρίσουμε ή κάποια μεταλλικά διακοσμητικά που φαίνονται θολά, είναι πράγματα που θα πρέπει να τα δοκιμάσουμε από κοντά και να τα δούμε με τα ίδια μας τα μάτια και όχι από μια οθόνη.

(Οι προτεινόμενες πρακτικές καλό είναι να εφαρμόζονται πρώτα τοπικά για την αποφυγή φθορών στα ρούχα).

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: