Αν και πολλοί πιστεύουν πως η κολοκύθα είναι λαχανικό, η αλήθεια είναι πως είναι φρούτο που όμως μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με αλμυρές και γλυκές γεύσεις. Το πιάτο που θα σας προτείνω σήμερα έχει ως κύριο συστατικό του την κολοκύθα, συνδυασμένη με το αγαπημένο, αλλά σε γενικές γραμμές αλμυρό, χαλούμι. Και παρόλο που ακούγεται σαν ένα αταίριαστο ζευγάρωμα, η κολοκύθα και το χαλούμι τα πάνε θαυμάσια όταν είναι μαζί στο ίδιο πιάτο. Δοκιμάστε το για μια ξεχωριστή γεύση που θα σας γεμίσει ζεστασιά και θα κάνει την κουζίνα σας να μοσχομυρίσει.
Κολοκύθα με χαλούμι
(4 μερίδες, περίπου 350 θερμίδες η μερίδα)
Υλικά
- 700 γραμμάρια κολοκύθα κατά προτίμηση τη μακρόστενη (butternut squash)
- 4 μεγάλα καρότα
- 2 μικρά κρεμμύδια
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1-2 ξυλαράκια κανέλας
- αλάτι, πιπέρι
- 250 γραμμάρια χαλούμι
- φρέσκο κόλιανδρο
- φρέσκο κρεμμυδάκι
Μέθοδος
Κόβουμε το πάνω και το κάτω μέρος της κολοκύθας και στη συνέχεια κόβουμε το «λαιμό».
Χωρίζουμε το πλατύ τμήμα στα δύο και μ’ ένα κουτάλι απομακρύνουμε τους σπόρους. Με έναν αποφλοιωτή λαχανικών ξεφλουδίζουμε ολόκληρη την κολοκύθα και την κόβουμε σε κυβάκια.
Κόβουμε τα καρότα και τα κρεμμύδια σε κυβάκια επίσης.
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε ελαφρώς το λάδι και προσθέτουμε τα κυβάκια κολοκύθας, καρότου και κρεμμυδιού.
Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το σκόρδο σε σκόνη, την κανέλα και τα ξύλα κανέλας.
Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μεσαία προς χαμηλή φωτιά με το καπάκι στην κατσαρόλα ανακατεύοντας κάθε τόσο για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι η κολοκύθα να είναι μαλακή (την τρυπάμε με ένα πιρούνι).
Αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας και απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Εν τω μεταξύ, κόβουμε το χαλούμι σε φέτες και το τηγανίζουμε για περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρει καστανό χρώμα. Μόλις είναι έτοιμο το αφήνουμε στην άκρη.
Σερβίρουμε την κολοκύθα πάνω από ένα πλούσιο στρώμα καστανού ρυζιού και προσθέτουμε μερικές φέτες χαλούμι από πάνω.
Πρόταση
Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και φρέσκο κόλιανδρο.
Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.