Knott’s Berry Farm, το πρώτο θεματικό πάρκο της Αμερικής

Ταξίδι: Knott’s Berry Farm, το πρώτο θεματικό πάρκο της Αμερικής

Το σημερινό μας ταξίδι είναι πολύ ξεχωριστό, γιατί όχι μόνο θα μας πάει μέχρι την ηλιόλουστη Καλιφόρνια, αλλά θα μας ταξιδέψει και μέσα στο χρόνο! Σήμερα θα επισκεφθούμε τη Φάρμα της Οικογένειας Νοτ (Knott’s Berry Farm) που αν και άγνωστη στους περισσότερους, αποτελεί το πρώτο θεματικό πάρκο της Αμερικής. Καλά διαβάσατε, πριν τη Ντίσνεϊλαντ ή τα Universal Studios! Ας μην καθυστερούμε καθόλου λοιπόν, καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε αυτό το μοναδικό ταξίδι!

Ταξίδι: Knott’s Berry Farm, το πρώτο θεματικό πάρκο της Αμερικής

Η Φάρμα της Οικογένειας Νοτ

Είμαστε στη δεκαετία του 1920, σε μια φάρμα που παρήγαγε κυρίως μούρα και που ανήκε στον κύριο Γουόλτερ Νοτ και την οικογένειά του. Τα μούρα του Γουόλτερ ήταν διαφορετικά από τα υπόλοιπα: ονομάζονταν boysenberry και ο Γουόλτερ ήταν ο δημιουργός της συγκεκριμένης ποικιλίας και ο πρώτος που την καλλιέργησε. Η οικογένεια Νοτ έβγαζε τα προς το ζην πουλώντας τα μεγάλα πεντανόστιμα κόκκινο-μωβ μούρα καθώς και μαρμελάδες και πίτες φτιαγμένες με boysenberry παραγωγής τους, σ’ ένα μικρό πάγκο που είχαν στήσει στην Εθνική Οδό.

Τα χρήματα όμως δεν ήταν αρκετά και γι’ αυτό η κυρία Νοτ αποφάσισε να μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο την καταπληκτική της συνταγή για τηγανιτό κοτόπουλο που αγαπούσε τόσο η οικογένειά της. Το 1934 λοιπόν, σ’ ένα μικρό χώρο μέσα στη φάρμα τους, οι Νοτς άρχισαν να πουλάνε γεύματα με τηγανιτό κοτόπουλο και διάφορα συνοδευτικά. Σύντομα ο χώρος ονομάστηκε το «Εστιατόριο με γεύματα κοτόπουλου της κυρίας Νοτ» (Mrs. Knott’s Chicken Dinner Restaurant) και απέκτησε τεράστια φήμη. Πεινασμένοι πελάτες έκαναν ουρές απ’ έξω περιμένοντας να γευθούν το διάσημο κοτόπουλο της κυρίας Νοτ και τουρίστες επέμεναν να το επισκεφθούν όσο βρίσκονταν στην περιοχή. Για να κρατάνε τους πελάτες τους απασχολημένους τις ώρες που χρειάζονταν να περιμένουν μέχρι να έρθει η σειρά τους να μπουν στο εστιατόριο, οι Νοτς έχτισαν διάφορα μαγαζάκια και αξιοθέατα γύρω του. Και το εστιατόριο όλο και επεκτείνονταν για να μπορεί να εξυπηρετήσει όσο περισσότερο κόσμο γίνονταν. Το πρώτο λιθαράκι για τη δημιουργία του πρώτου θεματικού πάρκου της Αμερικής είχε ήδη μπει! Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η Ντίσνεϊλαντ (που βρίσκεται μόλις 7 μίλια μακριά από τη Φάρμα των Νοτ) άνοιξε τις πόρτες της το 1955, 35 ολόκληρα χρόνια αργότερα!

Ταξίδι: Knott’s Berry Farm, το πρώτο θεματικό πάρκο της Αμερικής

Το πρώτο θεματικό πάρκο της Αμερικής

Τη δεκαετία του 1940, ο κύριος Νοτ με τη βοήθεια ταλαντούχων κατασκευαστών, χτίζει την Πόλη Φάντασμα μέσα στη φάρμα, ένα πιστό αντίγραφο μιας παλιάς αμερικανικής πόλης, σαν αυτές που βλέπουμε στα γουέστερν. 

Ενώ το 1968 είναι η πρώτη φορά που για να μπει κάποιος στο θεματικό πάρκο Νοτς πρέπει να αγοράσει εισιτήριο, η τιμή του οποίου ορίζεται στα μόλις 25 σεντς. 

Το 1981, μετά το θάνατο της Κορντίλια και του Γουόλτερ Νοτ, το πάρκο περνάει στα χέρια των παιδιών τους που συνεχίζουν να το διαχειρίζονται ως οικογενειακή επιχείρηση μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90, όπου τελικά αποφασίζουν να το πουλήσουν. Ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους αγοραστές είναι ο όμιλος επιχειρήσεων Ντίσνεϊ, αλλά τελικά τα παιδιά τον απορρίπτουν φοβούμενα πως ο όμιλος θα εξαφανίσει όλα όσα δημιούργησε με τόσο μεράκι ο πατέρας τους. Τελικά το πάρκο πωλείται στον όμιλο Cedar Fair ενώ η επιχείρηση με τα καταπληκτικά γλυκίσματα και τις σπέσιαλ μαρμελάδες στην εταιρεία ConAgra Inc.

Ταξίδι: Knott’s Berry Farm, το πρώτο θεματικό πάρκο της Αμερικής

Σήμερα

Υπό την καινούρια διεύθυνση το πάρκο εξακολουθεί να επεκτείνεται και να προσφέρει στους επισκέπτες του όλο και περισσότερες δραστηριότητες και τρενάκια εκ των οποίων η πλειοψηφία απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικους. Τον Μάρτιο του 2020 το πάρκο και τα μαγαζιά έκλεισαν λόγω της πανδημίας, αλλά το Μάιο του 2021 άνοιξαν και πάλι, πιο ανανεωμένα και φρέσκα από ποτέ.

Από το 1973 και κάθε χρόνο τον Οκτώβρη, το πάρκο βάζει τα γιορτινά του και μεταμορφώνεται στην Τρομακτική Φάρμα των Νοτ (Knott’s Scary Farm), ενώ κάθε Χριστούγεννα έχουμε τη Χαρούμενη Φάρμα των Νοτ (Knott’s Merry Farm) στην οποία χιονίζει κάθε κάποιες ώρες και την οποία επισκέπτεται καθημερινά ο Άγιος Βασίλης.

Το Πάρκο

Το πάρκο χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα, το καθένα με το δικό του θέμα:

Ταξίδι: Knott’s Berry Farm, το πρώτο θεματικό πάρκο της Αμερικής

Η Πόλη Φάντασμα (Ghost Town) μας μεταφέρει κατευθείαν στους ρυθμούς της Άγριας Δύσης. Τεχνίτες που δουλεύουν με ξύλο, γυαλί και μέταλλο επιδεικνύουν τα ταλέντα τους και πουλάνε τις δημιουργίες του στα μαγαζάκια της πόλης.

Ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο με περισσότερα από 30.000 εκθέματα ταξιδεύει τον επισκέπτη, μικρές θεατρικές σκηνές δίνουν παραστάσεις με θέματα και κουστούμια της εποχής και το Σαλούν της πόλης είναι πάντοτε γεμάτο κόσμο, μουσική και χορό. Σκοπευτήρια, τρενάκια και ιπποδρομίες είναι μερικές από τα βασικές ατραξιόν της Πόλης.

Ταξίδι: Knott’s Berry Farm, το πρώτο θεματικό πάρκο της Αμερικής

Το Χωριό Φιέστα (Fiesta Village) χτίστηκε το 1969 και όπως μαρτυράει και το όνομά του είναι μια Μεξικάνικη γιορτή! Τα μαγαζάκια του πουλούν μεξικάνικα παραδοσιακά προϊόντα ενώ τα εστιατόρια και οι πάγκοι του σερβίρουν μεξικάνικες λιχουδιές όπως εμπανάδας, μπουρίτος, τάκος και τοστάδας. Και φυσικά όλα τα τρενάκια και οι δραστηριότητες που προσφέρονται στο Χωριό Φιέστα έχουν εμπνευστεί το θέμα τους από τη Μεξικάνικη κουλτούρα.

Ταξίδι: Knott’s Berry Farm, το πρώτο θεματικό πάρκο της Αμερικής

Ο Πεζόδρομος (The Boardwalk) βρίσκεται στο πίσω μέρος του πάρκου και προσφέρει κυρίως αθλητικές δραστηριότητες όπως μπάσκετ, αναρρίχηση και ποδόσφαιρο. Εκεί βρίσκονται και οι πάγκοι με παιχνίδια που θέλουν τον επισκέπτη να είναι άσος στο σημάδι αν θέλει να κερδίσει κάποιο από τα γιγάντια λούτρινα παιχνίδια που βρίσκονται σε κοινή θέα. Εστιατόρια και ένα τεράστιο θέατρο που μπορεί να φιλοξενήσει 2000 επισκέπτες βρίσκονται στον Πεζόδρομο.

Ταξίδι: Knott’s Berry Farm, το πρώτο θεματικό πάρκο της Αμερικής

Η Κατασκήνωση του Σνούπι (Camp Snoopy) απευθύνεται κυρίως σε επισκέπτες μικρότερης ηλικίας και φιλοξενεί τρενάκια και παιχνίδια που ξετρελαίνουν τα παιδιά. Το θέμα της περιοχής είναι το πασίγνωστο και πολυαγαπημένο σκυλάκι Σνούπι και η παρέα του, και δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά βλέπουν το Σνούπι να περπατάει στην κατασκήνωση και έχουν την ευκαιρία να τον χαιρετίσουν και να βγάλουν μαζί του αναμνηστικές φωτογραφίες. Άλλες δραστηριότητες που κρατούν τους μικρούς επισκέπτες απασχολημένους όσο βρίσκονται στην Κατασκήνωση του Σνούπι είναι μακιγιέρ που ζωγραφίζουν τα πρόσωπά τους καθώς και καλλιτέχνες που φτιάχνουν τα πορτραίτα τους.

Ταξίδι: Knott’s Berry Farm, το πρώτο θεματικό πάρκο της Αμερικής

Μια πολύ μικρή περιοχή μεταξύ της Πόλης Φαντάσματος και της Κατασκήνωσης του Σνούπι, ονομάζεται Ινδιάνικα Μονοπάτια (Indian Trails) και είναι αφιερωμένη στους Ιθαγενείς Ινδιάνους της Αμερικής παρουσιάζοντας κομμάτια του πολιτισμού τους όπως χορούς και χειροτεχνίες.

Η επίσημη ιστοσελίδα του Knott’s Berry Farm είναι η εξής: www.knotts.com

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: