Κλασσικά γαλλικά μακαρόν

Κλασσικά γαλλικά μακαρόν

Σας αρέσουν τα μακαρόν; Εγώ τα λατρεύω. Τι θα λέγατε λοιπόν σήμερα να φτιάξουμε αυτά τα αγαπημένα γαλλικά μπισκοτάκια; Η παρακάτω συνταγή εγγυάται σίγουρη επιτυχία! Μου αρέσει να τα γεμίζω με γαλλική βουτυρόκρεμα (για να χρησιμοποιώ και τους κρόκους αυγού που περισσεύουν, αλλά και επειδή είναι απλά πεντανόστιμη).

Η συνταγή μας φτιάχνει περίπου 30 μακαρόν – ανάλογα το μέγεθος που θα τα κάνουμε φυσικά.

Υλικά

Κλασσικά γαλλικά μακαρόν

Για τα μακαρόν

  • 1 ¾ κούπα ζαχαροπλαστικής ζάχαρη άχνη (210 γρ)
  • 1 κούπα ζαχαροπλαστικής αλεύρι αμυγδάλου (95 γρ)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3 ασπράδια αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¼ κούπας ζαχαροπλαστικής κανονική ζάχαρη (50 γρ)
  • ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής της επιλογής μας σε μορφή τζελ (όχι υγρό χρώμα για να μη νερώσουμε το μείγμα μας)
Κλασσικά γαλλικά μακαρόν

Για τη γαλλική βουτυρόκρεμα

  • 100 γρ ή μισή κούπα ζαχαροπλαστικής ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας νερό βρύσης
  • 3 μεγάλους κρόκους αυγών
  • 226γρ ή μια κούπα ζαχαροπλαστικής βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • πολύ λίγο αλατάκι

Μέθοδος

Σχηματίζουμε σε 2-3 κόλλες αντικολλητικού χαρτιού ζαχαροπλαστικής κυκλάκια διαμέτρου περίπου 3 εκατοστών, με απόσταση τουλάχιστον 2 εκατοστών μεταξύ τους με ένα μολυβάκι ως οδηγό για το μέγεθος που θα κάνουμε τα μπισκοτάκια μας. 

Αναποδογυρίζουμε τα χαρτιά μας πάνω σε 2 λαμαρίνες ώστε το μολύβι να βρίσκεται στην κάτω πλευρά αλλά να φαίνεται καθαρά στην πάνω πλευρά του χαρτιού.

Κλασσικά γαλλικά μακαρόν

Για τα μπισκοτάκια μας

Σε έναν πολυκόφτη συνδυάζουμε  τη ζάχαρη άχνη, το αλεύρι αμυγδάλου και το ½ αλάτι και επεξεργαζόμαστε σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ λεπτό. 

Κοσκινίζουμε το μείγμα αλευριού αμυγδάλου μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.

Σε ένα ξεχωριστό μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια και το υπόλοιπο ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι με ένα μίξερ μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές. 

Προσθέτουμε σταδιακά την κανονική ζάχαρη μέχρι να ανακατευθεί πλήρως. 

Προσοχή: τη ζάχαρη πρέπει να την προσθέσουμε σιγά σιγά για να μη βγάλουμε τον αέρα που προσθέσαμε στα ασπράδια μας με το μίξερ.

Συνεχίζουμε να χτυπάμε τη μαρέγκα μέχρι να σχηματιστούν σκληρές κορυφές (θα πρέπει να μπορούμε να γυρίσουμε το μπολ ανάποδα χωρίς να τρέχουν τα ασπράδια από το μπολ).

Προσθέτουμε τη βανίλια και χτυπάμε για ένα λεπτό ακόμα. 

Προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής σε αυτό το στάδιο και χτυπάμε μέχρι να ενωθεί καλά. Αν θέλουμε μπορούμε να αφήσουμε το χρώμα να σχηματίζει μικρές γραμμούλες στη μαρέγκα για μια πιο παιχνιδιάρικη εικόνα. Και πάλι όμως θα πρέπει να το αναμείξουμε πολύ καλά.

Προσθέτουμε σε 3 δόσεις ⅓ από το κοσκινισμένο μείγμα αλευριού αμυγδάλου κάθε φορά στα χτυπημένα ασπράδια αυγών και χρησιμοποιούμε μια σπάτουλα για να ενώσουμε τα μείγματα.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να ανακατεύουμε κάθε φορά το αμύγδαλο πολύ απαλά για να μη χάσει η μαρέγκα μας τον αέρα που έχει αποκτήσει από το μίξερ.

Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε αργά και απαλά μέχρι το μείγμα να έχει δέσει αλλά και να έχει ροή. Μπορούμε να κάνουμε το τεστ με τη σπάτουλα και μετά από κάθε ανακάτεμα να σηκώνουμε λίγο τη σπάτουλα μέσα στο μπολ μας και με το μείγμα που τρέχει να προσπαθούμε να σχηματίσουμε το νούμερο 8. Όταν σχηματιστεί το 8 τότε το μείγμα είναι έτοιμο.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή άκρη.

Προσεκτικά γεμίζουμε τα κυκλάκια στις κόλλες ζαχαροπλαστικής με το μείγμα. Το μείγμα θα πρέπει να μένει μέσα στο όριο του μολυβιού.

Κλασσικά γαλλικά μακαρόν

Μόλις ετοιμάσουμε τα ταψάκια μας χτυπάμε τις λαμαρίνες μας προσεκτικά στο τραπέζι 5-6 φορές για να απελευθερώσουμε τυχόν φυσαλίδες αέρα. Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το παραλείψουμε.

Αφήνουνε τα μακαρόν σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι να στεγνώσουν στην αφή. Θα πρέπει να σχηματίσουν ένα λεπτό φίλμ πριν μπουν στο φούρνο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150˚C ή 130 ˚C σε φούρνο με αέρα.

Ψήνουμε τα μακαρόν για 17 λεπτά περίπου μέχρι να σχηματιστεί η βάση στα μπισκοτάκια μας και φαίνεται ότι η κορυφή τους είναι τραγανή.

Κλασσικά γαλλικά μακαρόν

Μεταφέρουμε τα μακαρόν σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς πριν τα γεμίσουμε.

Για τη γέμιση

Βάζουμε τους κρόκους των αυγών σε ένα μπολ και με ένα σύρμα χτυπάμε μέχρι να αφρίσουν και να ασπρίσουν λιγάκι.

Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουνε πριν τη βάλουμε στη φωτιά. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αυξάνουμε  λίγο τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε το σιρόπι ζάχαρης και νερού μέχρι να φτάσει τους 116 βαθμούς Κελσίου (το σιρόπι είναι έτοιμο όταν μπορούμε να το πιάσουμε ανάμεσα στα δάχτυλά μας δημιουργώντας μια μικρή σφαίρα – πολλή προσεκτικά για να μην καούμε). Όταν ετοιμαστεί, αφαιρούμε το σιρόπι από τη φωτιά. 

Κλασσικά γαλλικά μακαρόν

Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι στο μπολ με τους κρόκους ώστε να «ψηθούν». Πολύ σιγά όμως για να μην ψήσουμε απότομα τα αυγά και φτιάξουμε ομελέτα.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι ο πάτος του μπολ να κρυώσει στο άγγιγμα και το μείγμα των κρόκων να κρυώσει και να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Όταν παγώσει στην αφή το μπολ προσθέτουμε το βούτυρο έναν κύβο τη φορά επιτρέποντας σε κάθε κομμάτι να ομογενοποιηθεί πριν προσθέσουμε τον επόμενο. 

Προσθέτουμε τη βανίλια και το αλάτι στο τέλος και χτυπάμε για ένα λεπτάκι ακόμα.

Κλασσικά γαλλικά μακαρόν

Γεμίζουμε τα μακαρόν μας (σαν αντουιτσάκια – 2 μπισκοτάκια με λίγη κρέμα στη μέση) και τα βάζουμε στο ψυγείο.

Ιδανικά τα απολαμβάνουμε την επόμενη ημέρα(αν μπορέσουμε να κρατηθούμε φυσικά).

Κλασσικά γαλλικά μακαρόν

Tip

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την γέμιση γαλλικής βουτυρόκρεμας με μαρμελάδα, άλειμμα σοκολάτας, curd ή απλή βουτυρόκρεμα.

Καλή απόλαυση!

Κλασσικά γαλλικά μακαρόν

Κείμενο: Μαργαρίτα Κ.
Φωτογραφίες: EveryWomanGr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: