Κέικ σοκολάτας με αβοκάντο

Κέικ σοκολάτας με αβοκάντο

Τι θα λέγατε για μια συνταγή για κέικ χωρίς βούτυρο, γάλα, αυγά ή τίποτα ζωικό αλλά με αβοκάντο; Η παρακάτω συνταγή είναι πολύ εύκολη και αν είστε σαν και εμένα που λατρεύω τη γεύση του αβοκάντο τότε γιατί να μην τη δοκιμάσετε; Αρχικά φαίνεται ότι χρησιμοποιούμε πολλά υλικά, αλλά τα περισσότερα είναι υλικά που έχουμε ήδη στο ντουλάπι μας. Και το μόνο που χρησιμοποιούμε για να αναμείξουμε τα υλικά μας είναι ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής.

Συνολικός χρόνος με το ψήσιμο 1,5 ώρες + το κρύωμα του κέικ

Κέικ σοκολάτας με αβοκάντο

Υλικά

Για το κέικ

(για περίπου 12 μερίδες – περίπου 350 θερμίδες το κομμάτι )

  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¼  της κούπας φυτικό έλαιο (όπως ηλιέλαιο)
  • 1 μεσαίο ώριμο αβοκάντο που θα έχουμε πολτοποιήσει
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 2 κουταλιές σούπας άσπρο ξίδι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη

Για τη σοκολατένια κρέμα

  • 2 μεγάλα ώριμα αβοκάντο που έχουμε πολτοποιήσει
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
  • 4 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Κέικ σοκολάτας με αβοκάντο

Μέθοδος

Για το κέικ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου σε αντιστάσεις ή 160 βαθμούς στον αέρα.

Λαδώνουμε ελαφρά μια φόρμα για κέικ με κάποιο φυτικό έλαιο.

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη σκόνη κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.

Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπάμε ελαφρά με το σύρμα το φυτικό έλαιο, τον πουρέ αβοκάντο, το νερό, το ξύδι και τη βανίλια.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη στο υγρό μείγμα και ανακατεύουμε με το σύρμα. Το μείγμα αυτό είναι πολύ υγρό αλλά μην σας ανησυχεί μιας και θα το προσθέσουμε στο μείγμα με τα στεγνά υλικά μας.

Προσθέτουμε το υγρό μείγμα στο μείγμα με το αλέυρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι τα δύο μείγματα να ομογενοποιηθούν.

Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα μας και ψήνουμε για 45 έως 55 λεπτά περίπου ή έως ότου όταν τρυπάμε το κέικ με μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο, αυτή να βγαίνει καθαρή.

Όταν το κέικ είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά περίπου. Μετά το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν προσθέσουμε την κρέμα.

Κέικ σοκολάτας με αβοκάντο

Για τη σοκολατένια κρέμα

Βάζουμε τα αβοκάντο σε ένα μπολ και σιγά σιγά προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και τη σκόνη κακάο χτυπώντας όλη την ώρα με το σύρμα.

Μόλις ετοιμαστεί η κρέμα και έχει κρυώσει εντελώς το κέικ μας, προσθέτουμε την κρέμα στο κέικ.

Κέικ σοκολάτας με αβοκάντο

Tips

Το κέικ είναι πολύ ελαφρύ και αρκετά άγλυκο, γι’αυτό και συνοδεύει καταπληκτικά τον καφέ μας. Η κρέμα σοκολάτας με αβοκάντο από την άλλη είναι αρκετά γλυκή αλλά και ταυτόχρονα δροσερή.

Μια ωραία πρόταση είναι να ετοιμάσουμε 2 μικρότερα και λεπτότερα κεικ (με την ίδια ποσότητα μείγματος που θα φτιάχναμε ένα μεγαλύτερο κεικ) και να βάλουμε μισή από τη σοκολατένια κρέμα μας ανάμεσα στα λεπτότερα κεικ. Την υπόλοιπη κρέμα να την τοποθετήσουμε κανονικά στην κορυφή των κεικ μας. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ρυθμίσουμε το χρόνο ψησίματος ανάλογα.

Κέικ σοκολάτας με αβοκάντο

Το παραπάνω κέικ είναι ιδανική επιλογή για vegeterians μιας και δεν περιέχει κανένα ζωικό συστατικό.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

(Για τη συνταγή χρησιμοποιούμε τους δοσομετρητές της ζαχαροπλαστικής – κούπες και κουταλάκια)

Κείμενο: Μαργαρίτα Κ.
Φωτογραφίες: EveryWomanGr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: