Καθάρισμα κουζίνας: φούρνος και εστίες

Καθάρισμα κουζίνας

Αγαπημένη μου κουζίνα,

Το πόσο σε χρειάζομαι και σ’ αγαπάω το ξέρεις πολύ καλά. Σε χρησιμοποιώ σχεδόν κάθε μέρα και μάλιστα τις περισσότερες φορές το κάνω χωρίς να καταριέμαι την τύχη μου. Γιατί λοιπόν με ταλαιπωρείς όταν έρχεται η ώρα να σε καθαρίσω; Γιατί δεν κάνεις κάποιο μαγικό ώστε να μη λιώνω τα χεράκια μου να τρίβω το φούρνο και τις εστίες σου;

Με εκτίμηση,

Όλες οι νοικοκυρές του κόσμου

Αγαπημένες νοικοκυρές του κόσμου,

Επειδή εκτιμώ τον κόπο σας και δε θέλω σε καμιά περίπτωση να σας ταλαιπωρώ, επισυνάπτω έναν οδηγό καθαρίσματος για τις εστίες και το φούρνο μου. Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμος.

Με αγάπη,

Η κουζίνα σας

Οδηγός καθαρίσματος κουζίνας

Καθάρισμα κουζίνας: Κεραμικές εστίες

Διατηρούμε τις εστίες μας καθαρές με ένα απλό πέρασμα με ένα σφουγγάρι και υγρό πιάτων κάθε φορά που τελειώνουμε το μαγείρεμα. Για πιο επίμονα σταξίματα και λεκέδες, αφήνουμε το υγρό πιάτων ή κάποιο καθαριστικό γενικής χρήσης να δράσει για μερικά λεπτά και μετά χρησιμοποιούμε την ειδική ξύστρα για κεραμικές εστίες.

Καθάρισμα κουζίνας

Καθάρισμα κουζίνας: Εστίες γκαζιού

Καθαρίζουμε την κουζίνα με σαπούνι πιάτων και ένα σφουγγάρι. Μουλιάζουμε τις σχάρες σε χλιαρό σαπουνόνερο κι αν χρειαστεί τρίβουμε με ένα σφουγγάρι ή ένα ελαφρύ συρματάκι.

Ιδέα: αν έχουμε ένα μικρό πιατάκι κοντά ή πάνω στην κουζίνα όταν μαγειρεύουμε και ακουμπάμε εκεί την κουτάλα, τις σπάτουλες και γενικώς ό,τι χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, τότε οι εστίες μας θα είναι πολύ πιο καθαρές όταν τελειώσουμε.

Καθάρισμα κουζίνας: Φούρνος

Αφαιρούμε τις σχάρες και τις τρίβουμε με ένα μαλακό συρματάκι ή ένα σκληρό σφουγγάρι.

Αν έχουν υπολείμματα φαγητού που δεν καθαρίζονται έτσι απλά, τις αφήνουμε για μερικές ώρες σε χλιαρό σαπουνόνερο (ναι, η μπανιέρα μας είναι ιδανική για να κάνουμε κάτι τέτοιο).

Ρίχνουμε καθαριστικό στα τοιχώματα, την οροφή και τον πάτο του φούρνου μας.

Αν χρησιμοποιούμε κάποιο καθαριστικό εμπορίου, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του.

Αν επιλέξουμε έναν πιο φυσικό τρόπο καθαρίσματος, τότε ετοιμάζουμε μια πάστα χρησιμοποιώντας ¾ της κούπας μαγειρική σόδα και ¼ της κούπας νερό. Απλώνουμε την πάστα στο φούρνο και αφήνουμε για ολόκληρο το βράδυ. Αν σε κάποια σημεία υπάρχουν πιο επίμονα υπολείμματα φαγητού, τότε ψεκάζουμε λίγο λευκό ξύδι πάνω από την πάστα μαγειρικής σόδας και το αφήνουμε να δράσει.

Αφαιρούμε το καθαριστικό με ένα ζεστό βρεγμένο πανί.

Καθάρισμα κουζίνας

Καθάρισμα κουζίνας: Πόρτα φούρνου

Ψεκάζουμε την πόρτα του φούρνου μας με ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις.

Σε επίμονα ή καμένα υπολείμματα χρησιμοποιούμε την ειδική ξύστρα για κεραμικές εστίες.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: