Καθαρά και αστραφτερά ρούχα

Καθαρά και αστραφτερά ρούχα

Έχεις προσέξει ότι, όσο κι αν προσπαθείς, ορισμένα ρουχαλάκια σου δεν είναι όσο αστραφτερά θα ήθελες; Προσωπικά, μου έχει τύχει πολλές φορές να βγάζω τα ρούχα από το πλυντήριο για να συναντήσω κάποια επίμονη κιτρινίλα ή κάποια ενοχλητική οσμή στη φρεσκοπλυμένη μου μπουγάδα. Πως μπορούμε να εγγυηθούμε λοιπόν την τέλεια πλύση; Και τι γίνεται με τα ρούχα εκείνα που έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις στο στέγνωμα; Εγώ σου συγκέντρωσα μερικές χρήσιμες συμβουλές για καλύτερο πλύσιμο, σιδέρωμα και στέγνωμα των ρούχων, καθώς και για τη σωστή συντήρηση του πλυντηρίου.

Ξεχωριστές πλύσεις

Πολλές φορές συνηθίζουμε να βάζουμε στην ίδια πλύση λευκά ή σκούρα υφάσματα διαφορετικών συνθέσεων. Οι πετσέτες, για παράδειγμα, είναι πιο απορροφητικές από τα μπλουζάκια μας, με αποτέλεσμα να συλλέγουν περισσότερο νερό και απορρυπαντικό, αφήνοντας τα υπόλοιπα ρούχα όχι τόσο καθαρά όσο θα έπρεπε. Επίσης, το βάρος των πετσετών προκαλεί περισσότερο τσαλάκωμα στα λοιπά υφάσματα – με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για το σιδέρωμα. Καλύτερα θα ήταν να πλένουμε όσο γίνεται παρόμοια υφάσματα μαζί.

Καθαρά και αστραφτερά ρούχα

Περισσότερη ζωή στα ρούχα

Αν έχεις παρατηρήσει ότι τα αγαπημένα σου πουλόβερ ή τα ευαίσθητα μπλουζάκια σου χαλάνε πολύ γρήγορα, μπορείς να τα βοηθήσεις να διατηρηθούν σαν καινούργια με τη χρήση μιας σακούλας για ευαίσθητα. Η σακούλα λειτουργεί σαν προστατευτικό στρώμα μεταξύ του υφάσματος και του κάδου του πλυντηρίου και βοηθά τα ρούχα να παραμείνουν σαν καινούργια για πολύ περισσότερο χρόνο. Ιδανικά, τοποθέτησε τα ρούχα μέσα στη σακούλα γυρισμένα ανάποδα (το μέσα έξω) για επιπλέον προστασία.

Κίτρινοι λεκέδες από ιδρώτα

Αν έχεις προσέξει ότι το αποσμητικό σου (σε συνδυασμό με τις φυσικές εκκρίσεις) δημιουργεί κίτρινους λεκέδες στα μπλουζάκια σου στην περιοχή της μασχάλης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια πάστα μαγειρικής σόδας και νερού, να την απλώσεις στην περιοχή της μασχάλης και να αφήσεις το μείγμα να δράσει όλη νύχτα. Μετά πλύνε το ρούχο κανονικά και θα δεις τις κιτρινίλες να κάνουν φτερά.

Πετσέτες που μυρίζουν άσχημα

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια πετσέτα που μόλις βραχεί μυρίζει άσχημα! Αν προσέξεις ότι οι πετσέτες σου δεν είναι τόσο φρέσκιες – ακόμη και αμέσως μετά την πλύση – μπορείς να δοκιμάσεις τα παρακάτω: Πλύνε τις πετσέτες με λευκό ξύδι (το οποίο θα τοποθετήσεις σε όλα τα τμήματα απορρυπαντικού και μαλακτικού, καθώς και στον ίδιο τον κάδο του πλυντηρίου) και μετά ξαναπλύνε τις με μια κούπα μαγειρική σόδα (την οποία θα τοποθετήσεις στον κάδο) σε μέτρια θερμοκρασία. Το ξύδι απομακρύνει τα υπολείμματα απορρυπαντικού, ενώ η μαγειρική σόδα διώχνει κάθε δυσάρεστη οσμή.

Μπορείς να χρησιμοποιείς λευκό ξύδι στη θέση του μαλακτικού σε κάθε πλύση. Σε αντίθεση με το μαλακτικό (που συχνά αφήνει ένα αρωματικό στρώμα πάνω στα ρούχα), το ξύδι απομακρύνει υπολείμματα από απορρυπαντικό και καθαρίζει σε βάθος τα ρούχα.

Μην το παρακάνεις

Όσο κι αν ακούγεται δελεαστικό, ένας παραγεμισμένος κάδος πλυντηρίου είναι ο κύριος λόγος που τα ρούχα μας δεν πλένονται σωστά. Κατά την πλύση, τα ρούχα πρέπει να κινούνται διαρκώς και να μην μένουν σταθερά – μόνο έτσι πλένονται αλλά και ξεβγάζονται σωστά.

Κάτι άλλο που πρέπει να θυμάσαι είναι πως παραπάνω απορρυπαντικό από το απαιτούμενο δεν σημαίνει πιο καθαρά ρούχα. Το αντίθετο μάλιστα! Η επιπλέον ποσότητα απορρυπαντικού τείνει να κολλάει στα υφάσματα και να μην ξεβγάζεται σωστά – με αποτέλεσμα τα ρούχα να βγαίνουν από το πλυντήριο με λευκούς λεκέδες ή περίεργες μυρωδιές.

Καθαρά και αστραφτερά ρούχα

Στέγνωμα ευαίσθητων

Αν έχεις κάποιο πουλόβερ ή ευαίσθητο ρούχο που δεν πρέπει να στυφτεί, τότε σίγουρα έχεις έρθει αντιμέτωπη με τον εφιάλτη του στεγνώματος. Νερά που στάζουν παντού και ρούχα που δεν λένε να στεγνώσουν με τίποτα μας δυσκολεύουν τόσο, που καταλήγουμε να μην τα φοράμε ποτέ. Ένας εύκολος τρόπος να απομακρύνεις το πολύ νερό από κάποιο ρούχο είναι να το τυλίξεις σε μια πετσέτα. Απλώνεις δηλαδή μια στεγνή και μεγάλη πετσέτα πάνω σε επίπεδη επιφάνεια και τοποθετείς πάνω σε αυτή το ρούχο σου. Μετά τυλίγεις την πετσέτα σα ρολό μαζί με το ρούχο και πιέζεις ελαφρά – ώστε η πετσέτα να απορροφήσει την περίσσια υγρασία. Απλώνεις το ρούχο στην απλώστρα οριζόντια και αφήνεις να στεγνώσει με τον αέρα.

Λιγότερο σιδέρωμα

Αν βαριέσαι κι εσύ το σιδέρωμα όσο κι εγώ (η χειρότερη δουλειά!) μπορείς να εξαφανίσεις τις ζάρες από τα ρούχα με δυο τρόπους. Αρχικά θα πρέπει να απομακρύνεις τα ρούχα από τον κάδο του πλυντηρίου ΑΜΕΣΩΣ μόλις τελειώσει η πλύση. Με τον τρόπο αυτό, το βάρος των πλυμένων ρούχων δεν θα τσαλακώσει περισσότερο τα υφάσματα και οι ζάρες θα μειωθούν κατά πολύ. Όταν βγάλεις τα ρούχα από το πλυντήριο, τίναξέ τα δυνατά πριν τα τοποθετήσεις στην απλώστρα (ή το στεγνωτήριο). Οι ίνες των ρούχων θα ισιώσουν κατά πολύ κι εσύ θα αποφύγεις το σιδέρωμα – τουλάχιστον στα βαμβακερά και τα πρόχειρα ρούχα.

Εναλλακτικά, μπορείς να τινάξεις τα ρούχα και μετά να τα ισιώσεις με τα χέρια τραβώντας ελαφρά!

Καθαρό πλυντήριο χωρίς μυρωδιές

Μέσα στον σκοτεινό και υγρό κάδο του πλυντηρίου αναπτύσσονται συχνά άσχημες μυρωδιές και βακτήρια. Ιδανικά, θα πρέπει να αφήνεις ανοιχτή την πόρτα του πλυντηρίου – αλλά και το συρταράκι για το απορρυπαντικό – ώστε να αερίζεται το εσωτερικό μετά από κάθε πλύση.

Μην ξεχνάς να καθαρίζεις γύρω από τα λάστιχα του πλυντηρίου μετά από κάθε πλύση με ένα καθαρό πανάκι.

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: Pixabay


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: