Καρκίνος του μαστού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει η κάθε γυναίκα

Καρκίνος του μαστού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει η κάθε γυναίκα

Ο καρκίνος του μαστού είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας και η πρόληψη είναι ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης. Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες (31%) και δεύτερη αιτία θνησιμότητας μετά τον καρκίνο στους πνεύμονες.  Δυνητικά, μπορεί να νοσήσουν όλες οι γυναίκες, όμως μερικές ομάδες ασθενών, όπως αυτές με κληρονομικότητα, είναι αυξημένου κινδύνου. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν εμφανίζονται συμπτώματα. 

Ετησίως στην Ελλάδα εντοπίζονται γύρω στα 6.000 καινούρια περιστατικά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες ετησίως διαγιγνώσκονται με τη νόσο. Στην Ευρώπη, περισσότερες από 450.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο του μαστού. Γύρω στις 140.000 χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου. Στις ΗΠΑ το 2004 οι καινούριες περιπτώσεις της νόσου στις γυναίκες ήταν 217.000.

Στη χώρα μας αναφέρονται 6.000 περίπου καινούριες περιπτώσεις ανά χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο θα εμφανίσει καρκίνο μαστού σε κάποια περίοδο της ζωής της.

Η νόσος του καρκίνου του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες. Η έγκαιρη πρόληψη αλλάζει τα δεδομένα της νόσου του καρκίνου του μαστού

Η διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε να δύναται η διάγνωση της νόσου σε πρώιμα στάδια, ώστε να είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Τα ποσοστά επιβίωσης είναι ολοένα και αυξανόμενα εξαιτίας της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και των καινούριων διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων.

Παράγοντες κινδύνου

 • Η ηλικία
 • Προηγούμενο ιστορικό της νόσου
 • Κληρονομικότητα
 • Χρήση ορμονικής υποκατάστασης στην εμμηνόπαυση
 • Χρήση αντισυλληπτικών
 • Η παχυσαρκία
 • Κατανάλωση αλκοόλ σε αυξημένα επίπεδα

Συμπτώματα και τύποι καρκίνου του μαστού

Συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα, όμως η παρουσία κάποιων στοιχείων θα πρέπει να θορυβήσουν τις γυναίκες για πιο ενδελεχή έλεγχο:

 • Ανώδυνος συμπαγής όγκος στο μαστό
 • Αλλαγές στο μέγεθος των μαστών
 • Οίδημα στη μασχαλιαία περιοχή
 • Αλλαγές στη θηλή εισολκή -εκροή υγρού

Άλγος στο μαστό

Ένας τύπος του καρκίνου του μαστού είναι ο φλεγμονώδης, όπου υπάρχουν συμπτώματα, όπως πάχυνση του δέρματος του μαστού, ερυθρότητα. Η περιοχή είναι θερμή και παρουσιάζει σημεία, τα οποία μοιάζουν με εξανθήματα.

Άλλα είδη καρκίνου του μαστού φέρουν υποδοχείς οιστρογόνων (ER+) ή/και υποδοχείς προγεστερόνης (PR+)  και καλούνται ορμονοευαίσθητοι.

Ακόμη, το 20% των ασθενών με καρκίνο του μαστού περιλαμβάνουν καρκινικά κύτταρα με υποδοχείς μιας πρωτεΐνης, της HER2. Ο τύπος αυτός  σχετίζεται με ταχύτατη εξάπλωση και επιθετικότητα.

Διάγνωση

Η μαστογραφία δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης. Υψίστης σημασίας είναι να γίνει νωρίς η πρώτη μαστογραφία, ανάλογα φυσικά και με τις οδηγίες του γιατρού και το ιστορικό της ασθενούς (Το 80% των συμπαγών όγκων είναι καλοήθεια).

Η αυτοεξέταση των μαστών επίσης βοηθάει στη διάγνωση, όμως θα χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος για την έγκαιρη αντιμετώπιση και προστασία.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Η θεραπεία της νόσου γίνεται χειρουργικά και περιλαμβάνει την ακτινοθεραπεία, την χημειοθεραπεία και την ορμονοθεραπεία.

Αποκατάσταση

Οι περισσότερες γυναίκες που υποβάλλονται σε χειρουργείο κατά του καρκίνου του μαστού χρειάζονται μετά αισθητική αποκατάσταση. Γίνεται χρήση εμφυτευμάτων σιλικόνης ή μοσχευμάτων από την ασθενή από διάφορα μέρη του σώματος.

Ως συμπέρασμα, χρειάζεται να δώσουμε σημασία στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, καθώς αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό για την θεραπευτική προσέγγιση και την εξάλειψη της νόσου, γι’ αυτό  και θα πρέπει όλοι μας να ευαισθητοποιηθούμε ως προς αυτή την κατεύθυνση.

(Το άρθρο είναι ενημερωτικό. Για οποιαδήποτε απορία απευθύνσου στον γιατρό σου)

Κείμενο: Εύη Στεργίου – Νοσηλεύτρια/Blogger (blog: thinkpinkcarrieon.wordpress.com)
Φωτογραφία: Pixabay


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: