Ήρθε η ώρα για ξεκαθάρισμα

Ήρθε η ώρα για ξεκαθάρισμα

Ο Σεπτέμβριος αποτελεί τον μήνα των αλλαγών! Κάποτε τον είχαμε αποκαλέσει το «νέο Ιανουάριο»! Κι αυτό γιατί όλες μας έχουμε μια διάθεση ανανέωσης μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Συχνά λοιπόν αποφασίζουμε να κάνουμε αλλαγές στα μαλλιά μας, στο ντύσιμό μας ή και στο σπίτι μας τούτη την εποχή. Πως θα καταφέρουμε κάτι τέτοιο – κυρίως σε ότι αφορά στο θέμα του σπιτιού – όταν η όλη διαδικασία μας φαίνεται… βουνό; Έτοιμες για ξεκαθάρισμα;

Από πού να ξεκινήσω;

Το ερώτημα που μας βασανίζει όλες. Θέλουμε ένα τακτοποιημένο σπίτι, θέλουμε να ξεφορτωθούμε όλα τα άχρηστα για εμάς αντικείμενα… Από πού να ξεκινήσουμε όμως;

Σου προτείνω να ρωτήσεις τον εαυτό σου τα παρακάτω:

  • Υπάρχει κάποιο σημείο του σπιτιού που θα μπορούσες να τακτοποιήσεις / ξεκαθαρίσεις σε λίγες ώρες και να δεις άμεσα τη διαφορά; Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ντουλάπι στην κουζίνα, η ντουλάπα σου ή η βιβλιοθήκη των παιδιών. Ολοκληρώνοντας μια δουλειά και βλέποντας τα αποτελέσματα άμεσα θα σου δώσει δύναμη να συνεχίσεις.
  • Ποια σημεία του σπιτιού γίνονται ακατάστατα πιο γρήγορα; Αν εντοπίσεις τα σημεία «φωτιά» θα μπορέσεις να βρεις λύσεις για πιο γρήγορο καθάρισμα.
  • Πόσο χρόνο μπορείς να διαθέσεις; Ανάλογα με τον χρόνο που μπορείς να διαθέσεις, μπορείς να επιλέξεις την κατάλληλη μέθοδο ξεκαθαρίσματος – ώστε να απολαύσεις όσο γίνεται τη διαδικασία και να έχεις άμεσα αποτελέσματα.

Ποια μέθοδο να ακολουθήσω;

Εγώ θα σου αναφέρω τις πιο διαδεδομένες μεθόδους decluttering ώστε να επιλέξεις εκείνη που σου ταιριάζει περισσότερο.

Konmari Method

Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή γιατί έχει σαν αρχή της το ξεκαθάρισμα σε ομάδες. Αν δηλαδή θέλεις να ξεκαθαρίσεις τα βιβλία σου, η συγκεκριμένη μέθοδος προτείνει να συγκεντρώσεις όοοοολα τα βιβλία από κάθε δωμάτιο του σπιτιού σε ένα σημείο ώστε να γνωρίζεις ακριβώς τι έχεις – άρα τι θέλεις να κρατήσεις. Πρόκειται για μια μέθοδο που έχει αποτελέσματα, αρκεί να θέλεις να διαθέσεις αρκετό χρόνο (αφού θα δημιουργήσεις ένα μικρό χάος πριν καταλήξεις σε ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι).

20 minute Method

Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ιδανική για όσες δεν μπορούν να διαθέσουν πολύ χρόνο στο ξεκαθάρισμα. Η λογική της είναι ότι προγραμματίζουμε το ρολόι μας να χτυπήσει μετά από 20 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του εικοσάλεπτου αφιερώνουμε την προσοχή μας σε ένα σημείο (ντουλάπι, συρτάρι, δωμάτιο) και τακτοποιούμε / απομακρύνουμε ό,τι δεν χρειαζόμαστε. Όταν το ρολόι μας χτυπήσει σταματάμε τη διαδικασία. Το αρνητικό αυτής της μεθόδου είναι ότι αργούμε να δούμε αποτελέσματα στη γενική εικόνα του σπιτιού.

Ήρθε η ώρα για ξεκαθάρισμα

Η μέθοδος του Σαββατοκύριακου

Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Αφιερώνουμε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο στο ξεκαθάρισμα του σπιτιού. Ξεκινάμε από ένα δωμάτιο και ανοίγουμε τα πάντα! Απομακρύνουμε ό,τι δεν χρειαζόμαστε και τακτοποιούμε ντουλάπια και συρτάρια. Συνεχίζουμε στο επόμενο δωμάτιο. Αν και κουραστική, η συγκεκριμένη μέθοδος προσφέρει άμεσα αποτελέσματα σε σχετικά λίγο χρόνο.

Ένα δωμάτιο τη φορά

Αποφασίζουμε πόσο χρόνο θέλουμε να αφιερώσουμε. Ξεκινάμε με ένα δωμάτιο, αδειάζουμε τα πάντα και εξετάζουμε τι και πόσα επιστρέφουν στη θέση τους. Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία που έχει μακροχρόνια αποτελέσματα, αφού γίνεται σχολαστικό ξεκαθάρισμα κάθε δωματίου.

Αντικείμενα συναισθηματικής αξίας

Για μένα πρόκειται για την πιο δύσκολη κατηγορία, καθώς αποτελείται από αντικείμενα που δεν χρειαζόμαστε, μας είναι όμως ιδιαίτερα δύσκολο να αποχωριστούμε.

Ένας τρόπος είναι να ορίσουμε ένα κουτί στο οποίο θα τοποθετήσουμε όλα τα αντικείμενα συναισθηματικής αξίας. Έχοντας περιορισμένο χώρο στη διάθεσή μας θα κάνουμε μια πιο αυστηρή επιλογή, κρατώντας όλα όσα αγαπάμε πραγματικά.

Ένας ακόμη τρόπος να κρατήσουμε λιγότερα αντικείμενα συναισθηματικής αξίας είναι να τα βγάλουμε φωτογραφίες. Κάποια θέλουμε απλά να τα θυμόμαστε χωρίς να μας λείπει η φυσική τους παρουσία. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με φυσικές φωτογραφίες και άλμπουμ (τα κρατάμε σε ηλεκτρονική μορφή).

Και μην ξεχνάς τη θεωρία των σπασμένων τζαμιών!

Οι κοινωνιολόγοι James Q. Wilson και George L. Kelling αναφέρουν σε ένα κείμενό τους τη θεωρία των Σπασμένων Τζαμιών! Σκέψου ένα κτήριο παλιό με μερικά σπασμένα παράθυρα. Όσο το κτήριο παραμένει ατημέλητο, τόσο περισσότεροι βανδαλισμοί θα γίνουν σε αυτό. Σύντομα θα σπάσουν όλα τα παράθυρα και θα βαφτούν οι τοίχοι του με σπρέι. Κάπως έτσι συμβαίνει και με το σπίτι μας. Όσο πιο ακατάστατο το αφήνουμε, τόσο περισσότερη ακαταστασία θα μαζεύεται – μέχρι τα πράγματα να βγουν εκτός ελέγχου.

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomanGr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: