fbpx

Ιδέες συνταγών για ένα Πασχαλινό μενού 4-5 ατόμων

Πασχαλινό μενού

Οι παρακάτω συνταγές είναι πολύ εύκολες στην παρασκευή τους και όλες μαζί συνθέτουν ένα διαφορετικό πασχαλινό τραπέζι για όλη την οικογένεια.

Πασχαλινό μενού

Παντζάρια με πίτες, τζατζίκι και μυρωδικά

Υλικά

  • 300 γραμμάρια παντζάρια
  • 1.5 κούπες τζατζίκι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο άνιθο και μαϊντανό
  • Λίγα αμύγδαλα φιλέ ή κουκουνάρια
  • Λίγο αλάτι

Πλένουμε καλά και βράζουμε ή ετοιμάζουμε στον ατμό τα παντζάρια μας. Μόλις ετοιμαστούν, τα κόβουμε σε όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφες ροδέλες. Ετοιμάζουμε το τζατζίκι μας και συνθέτουμε το πιάτο μας. Στολίζουμε την πιατελίτσα μας με πιτούλες κομμένες (υπολογίστε 1 πίτα ανά άτομο) και τοποθετούμε όμορφα τις ροδέλες παντζαριών εναλλάξ με 1 κουταλίστα του γλυκού τζατζίκι. Στο τέλος προσθέτουμε το αλατάκι, το ελαιόλαδο, τον ψιλοκομμένο φρέσκο άνιθο και μαϊντανό και το αμύγδαλο ή το κουκουνάρι.

Πασχαλινό μενού

Σαλάτα με πράσινα φασολάκια, αρακά και φέτα

Υλικά

  • 300 γραμμάρια φρέσκα, πράσινα φασολάκια
  • 200 γραμμάρια αρακά (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
  • 200 γραμμάρια φασολάκια σόγιας πράσινα (edamame) προαιρετικά ή εναλλακτικά προσθέτουμε περισσότερο αρακά
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 10 γραμμάρια ψιλοκομμένο φρέσκο άνιθο
  • 15 γραμμάρια ψιλοκομμένη φρέσκια μέντα
  • 50 γραμμάρια θριμματισμένη φέτα
  • Λίγο αλάτι

Πλένουμε καλά τα λαχανικά και μυρωδικά μας και βράζουμε τα φασολάκια, τον αρακά και φασολάκια σόγιας. Τα ανακατέυουμε και τα σερβίρουμε σε μία σαλατιέρα, προσθέτοντας λίγο αλατάκι, το ελαιόλαδο τον άνιθο, μέντα και φέτα.

Πασχαλινό μενού

Πατάτες και τοματίνια στο φούρνο με μυρωδικά

Υλικά

  • 1,5 κιλό πατάτες
  • 250 γραμμάρια τοματίνια κομμένα στη μέση
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι κόκκινου κρασιού
  • 1.5 κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη
  • 1.5 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ξερό ή μερικά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • Λίγο αλάτι και πιπέρι

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 220 βαθμούς Κελσίου ή στους 200 βαθμούς στον αέρα, ενώ στο μεταξύ ξεφλουδίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε ομοιόμορφες ροδέλες. Πλένουμε τα τοματίνια και τα κόβουμε στη μέση. Στήνουμε όμορφα σε γραμμές τις ροδέλες πατάτας στο πυρεξάκι ή το ταψάκι μας και τις περιχύνουμε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το ξυδάκι μας. Προσθέτουμε τη ρίγανη, αλατίζουμε, βάζουμε και λίγο πιπέρι και ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά.

Μετά τα 15 λεπτά μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190 βαθμούς ή 170 στον αέρα, προσθέτουμε τα τοματίνια, το θυμάρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και επιστρέφουμε το ταψί στο φούρνο για 30-40 λεπτά ακόμα ανάλογα σε πιο ράφι του φούρνου έχουμε το ταψάκι. Οι πατατούλες πρέπει να είναι χρυσαφένιες και ελαφρώς ξεροψημένες.

Πασχαλινό μενού

Αρνάκι στο φούρνο (κατά προτίμηση μπούτι)

Υλικά

  • Ένα μπούτι αρνί στο φούρνο 1,5 – 2 κιλά
  • 2 σκελίδες σκόρδο θρυμματισμένο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλία της σούπας ρίγανη ξερή
  • Αλάτι και πιπέρι

Ετοιμάζουμε μια μαρινάδα με το θρυμματισμένο σκόρδο, το χυμό λεμονιού, τις 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τη ρίγανη και αλείφουμε το αρνί μας ώστε να μαριναριστεί για το λιγότερο 2 ώρες – έως 24 ώρες στο ψυγείο. Βγάζουμε το μαριναρισμένο αρνάκι από το ψυγείο 30 λεπτά πριν μπει στο φούρνο. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε το αρνάκι, προσθέτουμε το υπόλοιπο λαδάκι και ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου ή στους 200 στον αέρα. Μετά τα 20 λεπτά, μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190 βαθμούς ή 170 στον αέρα και ψήνουμε για 70 – 90 λεπτά ακόμα, αναλόγως πόσο καλοψημένο θέλουμε να είναι το αρνάκι μας και σε πιο ράφι του φούρνου το έχουμε.

Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα σε όλους!

Κείμενο: Μαργαρίτα Κ.
Φωτογραφίες: EveryWomanGr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: