Ιδέες για ψητά λαχανικά

Ψητά λαχανικά

Έχετε σκεφτεί πόσο πιο εύκολη θα ήταν η ζωή μας αν προτιμούσαμε να φάμε ένα κολοκύθι αντί για μια μπριζόλα, λίγο κουνουπίδι αντί για μια μακαρονάδα ή μερικά σπαράγγια αντί για ένα μπέργκερ; Φυσικά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ: κανένα μπρόκολο και κανένα κουνουπίδι δε θα φτάσει ποτέ τη νοστιμιά ενός γενναιόδωρου κομματιού παστίστιο. Όμως όλα αυτά τα λαχανικά μπορούν να συνοδεύσουν υγιεινά το κυρίως γεύμα μας ή να αποτελέσουν ένα χορταστικό σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ψητά λαχανικά λοιπόν!

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μερικές ιδέες για το πως μπορούμε να μεταμορφώσουμε τα ψητά λαχανικά μας σε λιχουδιές, ψήνοντάς τα στο φούρνο, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Τα βασικά βήματα

Βήμα 1ο: Πλένουμε καλά τα λαχανικά μας με άφθονο νερό ή τα αποψύχουμε αν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένα λαχανικά.

Βήμα 2ο: Τα κόβουμε σε φέτες, λωρίδες, κυβάκια – ανάλογα με το λαχανικό.

Βήμα 3ο: Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ό,τι μυρωδικά θέλουμε (ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, αλατοπίπερο κτλ.) και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Βήμα 4ο: Ρίχνουμε τα λαχανικά σ’ ένα ρηχό ταψί, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-220 βαθμούς για όσο χρειαστεί (ανάλογα το λαχανικό).

Ιδέες και προτάσεις

Οι παρακάτω ιδέες αφορούν σε διαφορετικά λαχανικά και συνδυασμούς που πραγματικά αγαπώ. Σας τα προτείνω ανεπιφύλακτα για λαχταριστά αποτελέσματα, γευστικά και οπτικά.

Ψητά λαχανικά
Ψητές κορδέλες καρότου

Κόβουμε τα καρότα σε κορδέλες χρησιμοποιώντας τον αποφλοιωτή λαχανικών.

Γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό.

Ψητά λαχανικά
Μπριζόλες κουνουπιδιού με τυρί

Κόβουμε το κουνουπίδι κάθετα, σε χοντρές φέτες.

Μετά το ψήσιμο, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και ξαναβάζουμε στο φούρνο για μερικά λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί το τυρί.

Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.

Ψητά λαχανικά
Ψητό μπρόκολο με ροκφόρ

Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρά δεντράκια.

Μετά το ψήσιμο, προσθέτουμε μερικά μικρά κομμάτια ροκφόρ.

Γαρνίρουμε με ψητούς κουκουναρόσπορους.

Ψητά λαχανικά
Ντοματίνια με σπαράγγια στο φούρνο

Κόβουμε τα σπαράγγια σε κομμάτια περίπου 5 εκατοστά μήκος.

Αφήνουμε τα ντοματίνια ολόκληρα.

Μετά το ψήσιμο, γαρνίρουμε με φρέσκο θυμάρι.

Ψητά λαχανικά
Ψητά αμπελοφάσολα με μανιτάρια

Καθαρίζουμε τα αμπελοφάσολα και αφήνουμε τα μανιτάρια ολόκληρα.

Μετά το ψήσιμο, γαρνίρουμε με λίγο ξύδι.

*μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλά φασολάκια

Ψητά λαχανικά
Ακορντεόν κολοκυθιού με κόκκινη πιπεριά

Κόβουμε κάθετες εγκοπές στο κολοκύθι, σε απόσταση 1-2 εκατοστά η μία από την άλλη. Δεν κόβουμε μέχρι κάτω, θέλουμε το κολοκύθι μας να είναι ολόκληρο, και όχι φέτες.

Βάζουμε μια φέτα κόκκινη πιπεριά σε κάθε εγκοπή.

Μετά το ψήσιμο, γαρνίρουμε με ψητό σκόρδο.

Ψητά λαχανικά
Ψητό κουνουπίδι με καρότα

Κόβουμε το κουνουπίδι σε δεντράκια και τα καρότα σε στίκς.

Μετά το ψήσιμο, γαρνίρουμε με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: