Η ζωή σε νησί – 2 διαφορετικοί κόσμοι

Η ζωή σε νησί - 2 διαφορετικοί κόσμοι

Δεν είναι λίγοι αυτοί που στην ιδέα και μόνο να εγκαταλείψουν μόνιμα ένα αστικό κέντρο, τρομάζουν. Πόσο μάλλον να εγκατασταθούν σε κάποιο νησί. Πράγματι οι δυσκολίες σε θέματα υγείας, παιδείας κτλ ενδεχομένως να ακούγονται τεράστιες, ένα όμως απ’ τα βασικά και καθόλου ευκαταφρόνητα θετικά των ελληνικών νησιών είναι ότι δε προκαλούν ποτέ το αίσθημα της βαρεμάρας στους κατοίκους τους. Διότι απλά ένα νησί κρύβει δυο διαφορετικούς κόσμους: Toν χειμερινό και τον θερινό.

Με τα πρώτα φθινοπωρινά ψιλόβροχα, ο κόσμος αρχίζει τις διαδικασίες του Χειμώνα. Μάζεμα ξύλων, κλείσιμο των εποχιακών και παραθαλάσσιων επιχειρήσεων και γενικά όλα αυτά που σηματοδοτούν την έναρξη των κρύων μηνών. Ήρθε ο καιρός για ξεκούραση και ατελείωτες οικογενειακές στιγμές μπροστά στο τζάκι, ταξίδια εκτός νησιού και γενικά η περίοδος της απόλυτης ηρεμίας. Υπάρχει μια προκατάληψη, εσφαλμένη, που υποστηρίζει πως οι άνθρωποι στα νησιά κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, πλήττουν ή δε διασκεδάζουν όπως σε μια πόλη. Όσο λοιπόν περίεργο κι αν ακούγεται, τα πιο μεγάλα γλέντια στα νησιά γίνονται τον Χειμώνα, σε επίπεδο φιλικό, συγγενικό ή οικογενειακό, με άφθονο αλκοόλ, χορό και συνήθως -όχι απαραίτητα- παραδοσιακή και λαϊκή μουσική. Ακόμα και για τους πιο μοναχικούς χαρακτήρες, το νησί θα είναι για πάντα η απόλυτη ευτυχία. Ο ήχος της θάλασσας και η επαφή με τη “νεκρή φύση” καμιά φορά είναι η καλύτερη συντροφιά και το καλύτερο αγχολυτικό.

Και πάνω που η ησυχία και η ξεκούραση τείνει σε βαρεμάρα, πλησιάζει η Άνοιξη με τις ετοιμασίες του Πάσχα στα σκαριά. Άλλη μια ευκαιρία για ατελείωτα γλέντια, φαγοπότι και σύσφιξη των ανθρώπινων σχέσεων. Οι πρώτοι τουρίστες φέρνουν μαζί τους άκρως καλοκαιρινές διαθέσεις και κάπως έτσι αρχίζουν οι πρώτες επισκέψεις στη θάλασσα που συνήθως καταλήγουν σε τσιπουράκι πλάι στο κύμα ή σε κάποιο ξέφρενο πάρτι ως τα ξημερώματα. Είναι η εποχή αυτή που ο κόσμος αγαπάει να δουλεύει, να επικοινωνεί, να απολαμβάνει cocktails, να ανοίγει τη καρδιά του. Kαι παρά την όλη κούραση, οι κάτοικοι ασφαλώς δε παραμερίζουν ούτε τη διασκέδαση, ούτε τη προσωπική ζωή. Η καλοκαιρινή αύρα δημιουργεί αυτή την ανεξάντλητη επιθυμία για βόλτες και εξόδους μιας και όλοι είναι έξω και το νησί σφίζει από ζωή κι επιλογές.

Αν λοιπόν με ρωτούσε κάποιος ποια εποχή από τις δυο προτιμώ, θα ήταν δύσκολο να απαντήσω με ευκολία. Κάποτε ήμουν βλέπετε κι εγώ παιδί της πόλης και μάλιστα μιας μεγάλης πόλης, της συπρωτεύουσας. Όταν λοιπόν πριν έξι χρόνια αποφασίσαμε να παντρευτούμε με τον άνδρα μου τον ακολούθησα στο νησί του με μεγάλη χαρά μιας και η βουή και το άγχος τη πόλης με είχαν κουράσει. Δε μπόρεσα τότε να φανταστώ πόσο ευλογημένη και τυχερή συνάμα θα μπορούσα να είμαι με αυτή την επιλογή, όσο τα χρόνια όμως περνούν τόσο πιο δικαιωμένη αισθάνομαι….όχι μόνο εγώ αλλά και ολόκληρη η οικογένεια μου!

everywomangr banner lifestyle

Κείμενο: Θεοδώρα Π.
Φωτογραφία: Pixabay


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: