Η τάρτα των γιορτών

Η τάρτα των γιορτών

Έτοιμες για τις φετινές γιορτές; Τι θα λέγατε για ένα λίγο πιο ασυνήθιστο γλυκό για το φετινό τραπέζι; Μια νόστιμη και ελαφριά σοκολατένια τάρτα είναι ότι πρέπει για την ημέρα των Χριστουγέννων (και όχι μόνο), μιας και ένα ελαφρύ γλυκό είναι ιδανικό μετά από ένα χορταστικό γέυμα. Η συνταγή παρακάτω μας περιγράφει βήμα βήμα πως να φτιάξουμε τη ζύμη για την τάρτα μας. Η γέμιση που επέλεξα είναι μους σοκολάτας και στόλισα την τάρτα με επιπλέον κρέμα σαντιγί, απλά και μόνο επειδή στην οικογένεια μου λατρεύουμε και την κρέμα και την σοκολάτα. Η ζύμη αυτή όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με άλλες γεύσεις, όπως κρέμα και φράουλες, κτλ.

Η τάρτα των γιορτών

Υλικά για τη ζύμη

  • 255g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 170γρ.  κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια (κρύο απευθείας από το ψυγείο)
  • 5 με 5½ κουταλιές της σούπας κρύο νερό (από το ψυγείο)
  • ¾  κουταλιάς της σούπας λευκό ξίδι από μηλίτη (ή λευκό κρασί)
Η τάρτα των γιορτών

Μέθοδος

Μετράμε και ετοιμάζουμε όλα τα υλικά μας.

Κόβουμε σε κυβάκια το βούτυρο και το ξαναβάζουμε για λίγο στο ψυγείο ώστε να παραμείνει κρύο. Το βγάζουμε από το ψυγείο πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και βούτυρο στον επεξεργαστή μας ή, αν δεν έχουμε επεξεργαστή, ενώνουμε το βούτυρο και το αλέυρι με τα δάχτυλά μας ώστε να δημιουργήσουμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα.

Προσθέτουμε το νερό και το ξίδι και δουλεύουμε για λίγο ακόμα το μείγμα μας. Είτε αν χρησιμοποιούμε επεξεργαστή είτε αν ετοιμάζουμε τη ζύμη με τα χέρια μας, προσέχουμε να μη τη δουλέψουμε πολύ ώρα (λίγα δευτερόλεπτα τη φορά) μιας και στόχος μας είναι να κρατήσουμε αρκετά μεγάλα κομματάκια βουτύρου στη ζύμη. Έτσι η ζύμη μας θα γίνει τραγανή όταν ψηθεί.

Μεταφέρουμε τη ζύμη, που σε αυτό το στάδιο μοιάζει με ψίχουλα, στον πάγκο της κουζίνας μας και την ενώνουμε με τα χέρια (χωρίς να τη δουλέψουμε πολύ).

Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες το λιγότερο ή ιδανικά όλο το βράδυ.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο 10 λεπτά περίπου πριν να την ανοίξουμε και την βάλουμε στην ταρτιέρα μας.

Αλευρώνουμε ελαφριά τον πάγκο της κουζίνας και με έναν πλάστη ανοίγουμε απαλά τη ζύμη της τάρτας μας με κυκλικές κινήσεις μέχρι να χωράει άνετα στην ταρτιέρα μας και να έχουμε και 4 εκατοστά περιθώριο γύρω γύρω ώστε να καλύψουμε άνετα τα τοιχώματα. Η ζύμη θέλουμε ιδανικά να έχει πάχος 5 χιλιοστά.

Μεταφέρουμε τη ζύμη προσεχτικά στην ταρτιέρα μας και τη βάζουμε για 15 λεπτά στο ψυγείο.

Μετά από 15 λεπτά βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την τρυπάμε με ένα πιρουνάκι στον πάτο και τα τοιχώματα. Τοποθετούμε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος ζαχαροπλαστικής με είτε λίγα μακαρόνια ή ρύζι στη μέση για να προσθέσουμε βάρος και να μην αφήσουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει.

Η τάρτα των γιορτών

Τοποθετούμε πάλι την ταρτιέρα στο ψυγείο για 15 λεπτά και μετά την ψήνουμε απευθείας από το ψυγείο σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα στους 180 βαθμούς Κελσίου ή 200 σε φούρνο χωρίς αέρα για 15 λεπτά περίπου.

Μετά από 15 λεπτά βγάζουμε την ταρτιέρα από τον φούρνο και αφαιρούμε το χαρτί με τα μακαρόνια ή ρύζι.

Ξαναβάζουμε την ταρτιέρα στο φούρνο για ακόμα 20 με 25 λεπτά ή μέχρι να χρυσαφίσει η τάρτα μας.

Μόλις ετοιμαστεί, αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει για τουλάχιστον 20 λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το μους σοκολάτας και τη σαντιγύ.

Η τάρτα των γιορτών

Ιδέα

Μπορούμε να προσθέσουμε και ξηρούς καρπούς στη ζύμη μας, όπως φουντούκια, αμύγδαλα, κτλ.

Υλικά για τη μους και τη σαντιγύ

  • 200 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια
  • 600 ml κρύα κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Μέθοδος

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί με 50ml από την κρέμα μας και μόλις λιώσει την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, για 10 με 15  λεπτάκια περίπου.

Στο μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια μέχρι να γίνει σφιχτή.

Ενώνουμε την περισσότερη σαντιγύ με τη λιωμένη σοκολάτα και κρατάμε λίγη σαντιγύ για να στολίσουμε την τάρτα μας στο τέλος.

Η τάρτα των γιορτών

Βάζουμε το σοκολατένιο μους στην κρύα τάρτα μας και τη βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες περίπου ώστε το μους να σταθεροποιηθεί.

Στολίζουμε την τάρτα με σαντιγύ, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, ή φρούτα και την κρατάμε στο ψυγείο μέχρι να την σερβίρουμε.

Πρόταση

Επειδή η συγκεκριμένη ζύμη έχει ουδέτερη γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε οποιαδήποτε κρύα γέμιση επιθυμούμε – είτε γλυκιά, είτε αλμυρή.

Μπορούμε να ετοιμάσουμε τη ζύμη και να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο για 2 μέρες ή στην κατάψυξη για 2 εβδομάδες.

Καλή απόλαυση!

Η τάρτα των γιορτών

Κείμενο: Μαργαρίτα Κ.
Φωτογραφίες: EveryWomanGr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: