Η σωστή προετοιμασία για ένα νέο σκυλάκι στο σπίτι

Η σωστή προετοιμασία για ένα νέο σκυλάκι στο σπίτι

Σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι για πρώτη φορά; Τέλεια ιδέα μιας και πραγματικά δίνουν απίστευτη χαρά! Εκτός από χαρά όμως, τα σκυλάκια (καθώς και πολλά άλλα κατοικίδια) αποτελούν και μια καθημερινή πρόκληση – είναι άλλωστε και μια μακροχρόνια δέσμευση. Αν όντως το έχετε πάρει απόφαση, σας εύχομαι να απολαύσετε την εμπειρία, και αν δε υιοθετήσετε κουταβάκι, σας εύχομαι και καλή υπομονή για τον πρώτο καιρό.

Πρόσφατα είχα την τύχη να υιοθετήσω ένα κουταβάκι, μια πολύ γλυκιά σκυλίτσα που μου έχει κλέψει την καρδιά! Η απόφαση να πάρω ένα σκυλάκι δεν πάρθηκε έτσι απλά. Είχα κάνει αρκετή έρευνα πριν, ώστε να είμαι όσο πιο προετοιμασμένη γίνεται και έτσι να αποφύγω τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τι με βοήθησε να γνωρίζω πριν να πάρω το πρώτο μου σκυλάκι, ώστε να είμαι σίγουρη ότι είμαι έτοιμη να αναλάβω αυτήν την υποχρέωση και να απολαύσω την εμπειρία στο μέγιστο.

Σιγουρευτείτε ότι μπορείτε πραγματικά να έχετε σκύλο

Το να έχει κάποιος σκύλο δεν είναι μόνο παιχνίδια. Τα σκυλάκια αποτελούν ένα καθόλου ευκαταφρόνητο έξοδο, μπορεί να γίνουν ενοχλητικά, φασαριόζικα, επίμονα και πολύ ενεργητικά. Είναι διαφορετικό να αγαπάμε πολύ τα σκυλάκια και να μας αρέσει η ιδέα να έχουμε μια χνουδωτή παρέα που μας αγαπάει πολύ και μας ακολουθεί παντού, και άλλο να έχουμε ένα σκυλάκι και να είμαστε υπεύθυνοι για το μεγάλωμά του. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως η απόφαση να πάρουμε ένα σκυλάκι είναι καθαρά δική μας και όχι του ίδιου του σκύλου, που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο σωστοί προς το σκυλάκι που θα υιοθετήσουμε.

Μπορείτε να διαθέσετε την ώρα που χρειάζεται την ημέρα για τη φροντίδα του, τις βόλτες του και τα παιχνίδια του; Πιστέψτε με η σκυλίτσα μου δεν ενδιαφέρεται αν είχα μια δύσκολη μέρα στη δουλειά (οπότε βαριέμαι να πετάξω το μπαλάκι 30 φορές και να μου το φέρει πίσω) ή ότι βρέχει καρέκλες έξω και κρυώνω πολύ και δε θέλω να τη βγάλω βόλτα. Επίσης, η περίοδος των διακοπών αποτελεί πάντα ένα θέμα. Μπορείτε να πάρετε το σκυλάκι σας μαζί και αν όχι, υπάρχει κάποιος που μπορεί να το φυλάξει για λίγες μέρες ή υπάρχει η οικονομική άνεση να μείνει σε κάποιο ξενοδοχείο ζώων;

Η σωστή προετοιμασία για ένα νέο σκυλάκι στο σπίτι

Τι είδους σκυλάκι είναι ιδανικό για εσάς

Έχετε πάρει την απόφαση να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι αλλά δεν ξέρετε ποιό είναι το ιδανικό σκυλάκι για εσάς; Θα σας συμβούλευα αρχικά να λάβετε υπόψιν σας τον τρόπο ζωής σας και τις προσωπικές σας συνθήκες, καθώς και το αν μένετε σε σπίτι με κήπο ή σε διαμέρισμα, αν έχετε παιδιά, πόσο ενεργητική είστε στην ημέρα σας κ.α. Αν, για παράδειγμα, σας αρέσει πολύ το περπάτημα ή το τρέξιμο και αφιερώνετε αρκετή ώρα της ημέρας σας στο να είστε ενεργητική, τότε μπορείτε να πάρετε ένα πιο ενεργητικό σκυλάκι. Αν από την άλλη απολαμβάνετε τον καναπέ σας και σας αρέσει να χαλαρώνετε βλέποντας ταινίες, τότε καλύτερο θα ήταν να πάρετε ένα λιγότερο ενεργητικό σκυλάκι που θα απολαμβάνει τις αγκαλιές στον καναπέ μαζί σας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να πάρετε την απόφαση αν είναι καλύτερο να υιοθετήσετε ένα κουταβάκι ή ένα πιο μεγάλο σκυλάκι, μικρόσωμο ή μεγαλόσωμο, πιο ενεργητικό ή πιο ήρεμο, σκυλάκι που να είναι φιλικό με τα παιδιά, κ.α. Μη φοβηθείτε να ζητήσετε συμβουλή από κάποιον κτηνίατρο ή κάποιον που γνωρίζει ή έχει σκυλάκια, μιας και μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε το ιδανικό σκυλάκι για εσάς. Αυτό που θα σας πρότεινα σίγουρα είναι πρώτα να επισκεφτείτε κάποια καταφύγια με αδέσποτα σκυλάκια, μιας και το σκυλάκι σας μπορεί να είναι ήδη εκεί και να σας περιμένει να το υιοθετήσετε και να του δώσετε την οικογένεια που τόσο πολύ θέλει και δεν είχε την τύχη να βρει μέχρι τώρα.

Επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο και ένα κατάστημα με είδη ζώων για χρήσιμες συμβουλές

Ένας κτηνίατρος μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε από πριν τι υποχρεώσεις έχει ένα σκυλάκι και τι χρειάζεται να κάνετε για την υγεία του. Θα μπορέσει να σας συμβουλέψει και για τα απαραίτητα και έκτακτα έξοδα που προκύπτουν και θα μπορέσει επίσης να σας προτείνει κάποιους καλούς επαγγελματίες των οποίων τις υπηρεσίες μπορεί να χρειαστείτε, όπως κάποιου εκπαιδευτή, ξενοδοχείου ζώων, καλλωπισμού κ.α. καθώς και το κόστος αυτών. Αντίστοιχα σε ένα κατάστημα με είδη ζώων θα μπορέσετε να πάρετε μια αρχική ιδέα για το πόσο κοστίζει η “προίκα” ενός σκύλου, καθώς και το τι θα χρειαστείτε αν υιοθετήσετε ένα κουταβάκι ή ένα μεγαλύτερης ηλικίας σκυλάκι. Θα μπορέσουν ακόμα να σας συμβουλέψουν για τις διάφορες τροφές που υπάρχουν, το κόστος τους και για τυχόν προσφορές ή συνδρομές που θα σας φανούν πολύ χρήσιμες.

Προετοιμάστε το σπίτι σας για τον ερχομό του νέου μέλους

Εφόσον πήρατε την απόφαση και είστε πλέον βέβαιες ότι θέλετε και μπορείτε να φέρετε στη ζωή σας ένα σκυλάκι, καλό θα ήταν να προετοιμάσετε και το σπίτι σας να υποδεχτεί το νέο μέλος. Κάποια αντικείμενα θα πρέπει να αποθηκευτούν ώστε να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα ή την πιθανότητα το σκυλάκι σας να “παίξει” με αυτά – ή αλλιώς να τα φάει! Αποφασίστε από πριν που θα βάλετε το κρεβατάκι του, που σας εξυπηρετεί να έχετε το μπωλ με το νερό του, που θα τρώει, που θα έχετε τα παιχνιδάκια του, τα είδη περιποίησης κ.α. Το σημαντικότερο όμως είναι το σπίτι σας να είναι ασφαλές για ένα σκυλάκι και ιδιαίτερα στην περίπτωση που πάρετε ένα κουταβάκι που θα περάσει την περίοδο που βγάζει δόντια και μασάει τα πάντα!

Ακόμα και με κάποιες δυσκολίες, η απόφαση να υιοθετήσω το σκυλάκι μου είναι μια από τις πιο σωστές αποφάσεις που έχω πάρει, μιας και η χαρά που μου δίνει δεν περιγράφεται. Όμως δεν ήταν μια απόφαση που πήρα σε μια στιγμή, είχα κάνει μεγάλη μελέτη και τρομερή προετοιμασία (ίσως πολύ περισσότερη από ότι πραγματικά χρειαζόταν) και ήταν κάτι που ήθελα για πάρα πολύ καιρό να κάνω. Ήθελα όμως να είμαι σίγουρη ότι η ζωή μου μου το επέτρεπε και ότι θα είμαι σωστή στις υποχρεώσεις και ανάγκες ενός σκύλου για (μακάρι) πολλά πολλά χρόνια.

Κείμενο: Μαργαρίτα Κ.
Φωτογραφίες: Shutterstock

Για περισσότερα θέματα lifestyle, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: