Η οργάνωση της Βάπτισης – μέρος 1ο

Η οργάνωση της Βάπτισης – μέρος 1ο

Έφτασε η ώρα που πρέπει σιγά σιγά να οργανώσεις τη βάπτιση του μωρού σου και δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις και τι να πρωτοκάνεις! Σήμερα θα ασχοληθούμε με τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις ώστε να έχεις κάποια δεδομένα που θα σε βοηθήσουν για τις μελλοντικές σου κινήσεις.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να έχεις βρει νονό/ά, γιατί, εάν αρχίσεις την οργάνωση και δεν έχεις βρει ακόμη, θα τρέχετε όλοι μαζί… Ο/Η νονός/ά θα σε βοηθήσει να οργανώσεις τα πράγματα και θα συμβάλλει στην προετοιμασία με όμορφο τρόπο.

Στη συνέχεια διάλεξε την εποχή που θα ήθελες να γίνει η βάφτιση του μωρού. Για μένα, η ιδανική εποχή είναι η άνοιξη – κυρίως λόγω καιρού. Οι περισσότερες προτιμάμε μια καλοκαιρινή βάπτιση, πρέπει όμως να λάβεις υπόψιν σου τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού ή το γεγονός ότι πολλοί καλεσμένοι ίσως λείπουν διακοπές. Αντίστοιχα, μια χειμωνιάτικη βάπτιση εγγυάται ότι οι καλεσμένοι σου θα είναι όλοι εκεί, επιφυλάσσει όμως κρύα και ξαφνικές μπόρες που μπορεί να σε δυσκολέψουν…

Το πρώτο που πρέπει να «κλείσεις» είναι η εκκλησία, όπου δεν χρειάζεται να έχεις οργανώσει ή σκεφτεί κάτι επιπλέον (π.χ. στολισμό, προσκλητήρια, μπομπονιέρες κλπ.). Αφού ορίσεις την ημερομηνία, πρέπει να σκεφτείς αν θα κάνεις τραπέζι μετά το μυστήριο ή αν θα οργανώσεις έναν γευστικό μπουφέ έξω από το ναό (εξαρτάται και από την εποχή βέβαια). Οπότε, ανάλογα με την απόφασή σου, θα πρέπει να βρεις και να κλείσεις το χώρο ή το catering που σου αρέσει. Αν αποφασίσεις να οργανώσεις έναν μπουφέ έξω από τον ναό, βεβαιώσου ότι επιτρέπεται και ότι υπάρχει χώρος για τα τραπέζια και τους στολισμούς. Αν κάνεις τη βάπτιση μέσα στο καλοκαίρι, καλό είναι να προνοήσεις για υψηλές θερμοκρασίες. Οπότε, μια τέντα θα είναι απαραίτητη για να προστατευτούν οι καλεσμένοι από τον ήλιο. Αντίστοιχα, η αίθουσα που τυχόν να κλείσεις πρέπει να έχει κλιματισμό για την αποφυγή… ιδρωμένων καλεσμένων! Γενικά, καλό είναι να επιλέξεις μια λύση που να εξυπηρετεί την τσέπη σου, χωρίς όμως να ταλαιπωρήσει τους καλεσμένους σου αλλά κι εσάς τους ίδιους.

Για να κλείσεις την ημερομηνία του μυστηρίου στην εκκλησία, δεν χρειάζεται κάποιο χαρτί. Θα σου ζητήσουν όμως να προσκομίσεις αργότερα τα παρακάτω:

  • Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού.
  • Φωτοτυπίες δελτίων αστυνομικών ταυτοτήτων των γονιών.
  • Εάν μένετε σε άλλη περιοχή και ανήκετε σε άλλη ενορία από αυτή που θα γίνει η βάπτιση, χρειάζεται ένα χαρτί από την ενορία σας για την μεταβίβαση της βάπτισης.
  • Σε περίπτωση που απουσιάζει ο ένας από τους δύο γονείς, χρειάζεται έγγραφη συγκατάθεσή του για το όνομα, με επικύρωση του γνήσιου της υπογραφής.
  • Ληξιαρχική πράξη γάμου του/της νονού/άς στην περίπτωση που είναι παντρεμένος/η, ενώ στην περίπτωση που είναι άγαμος/η χρειάζεται ληξιαρχική πράξη βαπτίσεως και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (κάτι που θα ζητηθεί και στις δύο περιπτώσεις).

Καλό είναι να ρωτήσεις και στην εκκλησία που θα γίνει το μυστήριο εάν χρειάζονται κάποιο επιπλέον έγγραφο. Συνήθως τα παραπάνω τους καλύπτουν.

Κείμενο: Μαρία Κ.
Φωτογραφία: Pixabay

Για να διαβάσεις το δεύτερο μέρος, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: