Η Ομορφιά μέσα στο χρόνο: Πως αρχίσαμε να βάφουμε τα μαλλιά μας

Η Ομορφιά μέσα στο χρόνο: πως αρχίσαμε να βάφουμε τα μαλλιά μας

Στο κομμωτήριο, στο σπίτι, μόνες μας, με τις φιλενάδες μας, για να κρύψουμε αυτές τις ενοχλητικές άσπρες τρίχες ή για ν’ ανανεώσουμε το λουκ μας, για να φρεσκάρουμε την εμφάνισή μας ή για να ακολουθήσουμε τις τάσεις της εποχής όλες μας έχουμε βάψει τουλάχιστον μια φορά τα μαλλιά μας σ’ αυτή τη ζωή. Για τις περισσότερες από εμάς μάλιστα έχει γίνει μια απαραίτητη συνήθεια (ρωτήστε και τη ρίζα μας!). Πως όμως ξεκίνησε αυτή η συνήθεια; Από πότε οι γυναίκες βάφουν τα μαλλιά τους και γιατί; Την ιστορία της βαφής μαλλιών θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα, μια ιστορία που ξεκινάει αιώνες πριν και συνεχίζει να γράφεται μέχρι και σήμερα.

Η Ομορφιά μέσα στο χρόνο: πως αρχίσαμε να βάφουμε τα μαλλιά μας

Η αρχή

Δεν αποτελεί έκπληξη πως όλα ξεκίνησαν (κλασσικά) από τους αρχαίους Αιγύπτιους γύρω στο 1500 π.Χ. οι οποίοι έβαφαν τα μαλλιά τους χρησιμοποιώντας χέννα. Ο λόγος; Μα για να κρύψουν τις ενοχλητικές άσπρες τρίχες φυσικά! Τελικά κάποια πράγματα παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο!

Πολύ γρήγορα ακολούθησαν οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι που όμως ήθελαν πιο μόνιμα αποτελέσματα κι έτσι δημιούργησαν μια καινούρια βαφή χρησιμοποιώντας διάφορα εκχυλίσματα φυτών σε συνδυασμό με μόλυβδο και ασβέστιο! Όταν αυτή η βαφή αποδείχτηκε τοξική άρχισαν να επεξεργάζονται βδέλλες (ναι καλά διαβάσατε, ΒΔΕΛΛΕΣ), βράζοντάς τες για δύο μήνες σε ειδικά δοχεία (ευχαριστώ, δε θα πάρω!).

Αργότερα, κατά τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, οι ιερόδουλες ήταν υποχρεωμένες να έχουν κίτρινα μαλλιά ώστε να είναι φανερό το επάγγελμά τους. Οι πρώτες ξανθές βαφές εμφανίστηκαν εκείνη την περίοδο οι οποίες φτιάχνονταν από στάχτη και καρπούς.

Η Ομορφιά μέσα στο χρόνο: πως αρχίσαμε να βάφουμε τα μαλλιά μας

Η πρώτη συνθετική βαφή μαλλιών

Το 1863 ήταν η χρονιά που έστειλε τους καρπούς, τις στάχτες και τις βδέλλες στη θέση τους, δηλαδή μακριά από τα μαλλάκια μας (πάλι καλά)! Τότε ήταν που ανακαλύφθηκε η πρώτη μόνιμη συνθετική βαφή μαλλιών και μάλιστα κατά λάθος. Ο υπεύθυνος γι’ αυτή την ανακάλυψη ήταν ο καθηγητής Γουίλιαμ Πέρκιν, ο οποίος έψαχνε τη θεραπεία για την ελονοσία! Ο ντόκτορ Πέρκιν μπορεί να μην κατάφερε να θεραπεύσει την ελονοσία, έδωσε όμως λύση στο χρώμα μαλλιών εκατομμυρίων γυναικών ή τουλάχιστον έκανε την αρχή, γιατί εκείνη η πρώτη βαφή ήταν μωβ!

Το 1907, η πρώτη βαφή ευρείας καταναλώσεως εμφανίστηκε στην αγορά. Λέγονταν Ορεόλ (Aureole) και λίγο αργότερα μετονομάστηκε σε Λορεάλ (L’Oréal) δίνοντας και το όνομά της στην εταιρεία που τη λάνσαρε.

Η Ομορφιά μέσα στο χρόνο: πως αρχίσαμε να βάφουμε τα μαλλιά μας

Ξανθό πλατινέ

Η πιο γνωστή απόχρωση βαφής μαλλιών που έχει γράψει τη δική της ιστορία στα βιβλία της ομορφιάς είναι αναμφισβήτητα το ξανθό πλατινέ. Εμφανίστηκε το 1931 και ίσως είναι η πιο επιτυχημένη στρατηγική προώθησης ταινίας όλων των εποχών. Η εν λόγω ταινία ονομάζονταν «Ξανθός πειρασμός» (Platinum Blonde στα αγγλικά) με πρωταγωνίστρια τη Τζίν Χάρλοου. Μόλις είδαν την ταινία, οι θαυμάστριες της ηθοποιού έτρεξαν να μιμηθούν το εικονικό λουκ της και το ξανθό πλατινέ έγινε το αγαπημένο χρώμα εκατομμυρίων γυναικών. Το αστείο της υπόθεσης είναι πως η ίδια η Τζιν Χάρλοου δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι το ξανθό χρώμα των μαλλιών της δεν ήταν φυσικό.

Τέλος, το 1950, η εταιρεία Clairol λάνσαρε την πρώτη βαφή μαλλιών που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στο σπίτι. Οι γυναίκες της εποχής, οι περισσότερες εκ των οποίων ήθελαν να κρύβουν το γεγονός ότι βάφουν τα μαλλιά τους, αγκάλιασαν τη νέα βαφή που μπορούσαν να χρησιμοποιούν στο σπίτι τους μακριά από αδιάκριτα βλέμματα και μια καινούρια σελίδα γράφτηκε στην ιστορία της βαφής μαλλιών.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: