Η ομορφιά ανά τον κόσμο – Ταϊλάνδη: Τα δαχτυλίδια του λαιμού

Η ομορφιά ανά τον κόσμο - Ταϊλάνδη: Τα δαχτυλίδια του λαιμού

Στους λόφους της Βόρειας Ταϊλάνδης ζουν οι Καγιάν (Kayan), μια φυλή με πλούσιο πολιτισμό και μεγάλη ιστορία. Όμως ούτε ο πολιτισμός, ούτε η ιστορία τους έχει κάνει τους Καγιάν γνωστούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Γι’ αυτό είναι υπεύθυνες οι γυναίκες τους, οι επονομαζόμενες γυναίκες-καμηλοπαρδάλεις! Ο λόγος που ονομάζονται έτσι, είναι ο εξαιρετικά μακρύς λαιμός τους, μοναδικά στολισμένος με πολυάριθμα ορειχάλκινα δαχτυλίδια περασμένα το ένα πάνω από το άλλο.

Η προέλευση της συγκεκριμένης παράδοσης μας είναι άγνωστη. Σύμφωνα με μια αρκετά διαδεδομένη θεωρία, τα δαχτυλίδια προστάτευαν τις γυναίκες σε περίπτωση που τους επιτίθονταν τίγρεις, μια και κάλυπταν το λαιμό τους. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι τα δαχτυλίδια έκαναν τις γυναίκες να φαίνονται λιγότερο ελκυστικές κι έτσι δεν κινδύνευαν να τις αρπάξουν άντρες από άλλες φυλές.

Όπως και να ξεκίνησε όμως, πρόκειται για μια παράδοση που είναι ζωντανή μέχρι σήμερα.

Τα κορίτσια των Καγιάν αρχίζουν να φορούν τα πρώτα δαχτυλίδια γύρω από το λαιμό τους όταν είναι περίπου πέντε χρονών. Όσο μεγαλώνουν, τόσα περισσότερα δαχτυλίδια προσθέτουν.

Όμως το παράξενο είναι ότι καμία από τις γυναίκες της φυλής των Καγιάν δεν έχει στην πραγματικότητα μακρύ λαιμό. Αν αφαιρέσουν τα δαχτυλίδια τους τότε μπορούμε να δούμε ότι το μέγεθος του λαιμού τους είναι απολύτως φυσιολογικό. Τα κεφάλια τους όμως μοιάζουν να ταλαντεύονται, κι αυτό γιατί οι αχρησιμοποίητοι μυς του λαιμού είναι πλέον πολύ αδύναμοι για να στηρίξουν το κεφάλι τους σταθερό.

Το βάρος ενός ολοκληρωμένου σετ δαχτυλιδιών μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα πέντε κιλά, προκαλώντας ζημιά στα κόκκαλα του λαιμού, του τραχήλου και του στέρνου. Αυτό το βάρος σπρώχνει τους ώμους προς τα κάτω συμπιέζοντας τα πλευρά. Άρα ο ίδιος ο λαιμός δεν επιμηκύνεται, μοιάζει να είναι μακρύτερος λόγω αυτών των αλλαγών. Πρόκειται καθαρά δηλαδή για μια ψευδαίσθηση.

Σήμερα, λόγω των κινδύνων που μπορούν να επιφέρουν στην υγεία τους, οι γυναίκες δεν είναι υποχρεωμένες να φορούν δαχτυλίδια γύρω από το λαιμό τους και εκείνες που το επιλέγουν μπορούν να τα αφαιρούν όποτε θέλουν. Οι περισσότερες όμως προτιμούν να συνεχίσουν να τα φορούν και μάλιστα με καμάρι, μιας και θεωρούν ότι τιμούν τις παραδόσεις της φυλής τους και φυσικά πιστεύουν πως όσο πιο λεπτός και μακρύς είναι ο λαιμός τους, τόσο πιο όμορφες είναι.

Άλλωστε σύμφωνα με μαρτυρίες, μετά από περίπου δέκα χρόνια συνεχούς χρήσης, τα δαχτυλίδια έχουν πλέον την αίσθηση αναπόσπαστου κομματιού του σώματός τους και δε θέλουν να τα αποχωριστούν.

Κάθε χρόνο, πολυάριθμοι τουρίστες επισκέπτονται τα χωριά των Καγιάν για να θαυμάσουν τις γυναίκες-καμηλοπαρδάλεις. Έτσι δυστυχώς, αυτή η επίπονη για τις γυναίκες παράδοση έγινε πηγή εισοδήματος για τις τοπικές κυβερνήσεις και τουριστικές επιχειρήσεις που πουλούν διάφορα χειροποίητα σουβενίρ στους επισκέπτες.

Όμως αυτό δεν ενοχλεί τις γυναίκες των Καγιάν, με τους πανέμορφους χρυσαφένιους λαιμούς. Αντίθετα, παρομοιάζουν τους εαυτούς τους με τους μυθικούς δράκους, αυτά τα ξεχωριστά πλάσματα της φαντασίας που θεωρούνται ιερά στον πολιτισμό της φυλής τους.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: