Η ομορφιά ανά τον κόσμο Μαυριτανία: Καταναγκαστικό τάισμα

Η ομορφιά ανά τον κόσμο - Μαυριτανία: Καταναγκαστικό τάισμα

Το καταναγκαστικό τάισμα, είναι μια αρχαία παράδοση στη Μαυριτανία που άρχισε να ανθίζει ξανά λίγο μετά το 2000 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Και μπορεί στις γυναίκες του Δυτικού κόσμου που υπολογίζουν θερμίδες και γυμνάζονται ακούραστα για να διατηρήσουν τη σιλουέτα τους να ακούγεται κάπως σαν όνειρο, για τα κορίτσια της Μαυριτανίας όμως είναι ένας εφιάλτης που ζουν με τα μάτια ανοιχτά.

Σ’ αυτή τη μακρινή αφρικανική χώρα, ο παράξενος ορισμός της ομορφιάς θέλει τις γυναίκες υπέρβαρες, με πολλά παραπανίσια κιλά και ογκώδες σώμα. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι το καταναγκαστικό τάισμα, το λεγόμενο «Leblouh», κατά τη διάρκεια του οποίου τα νεαρά κορίτσια υποχρεούνται να καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες φαγητού.

Σύμφωνα με την παράδοση, ένα ογκώδες γυναικείο σώμα συμβολίζει πλούτο, καλή ζωή και δίνει κύρος στη γυναίκα και την οικογένειά της. Όσο πιο ογκώδες είναι το σώμα μιας γυναίκας, τόσο πιο όμορφη θεωρείται και τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να κάνει έναν επιτυχημένο γάμο.

Η συνεχής «πλύση εγκεφάλου» που γίνεται στα κορίτσια, τις κάνει τελικά να πιστέψουν πως όλη αυτή η επίπονη διαδικασία γίνεται προς όφελός τους. Γι’ αυτό και σε νεαρή ηλικία, που μπορεί να είναι από πέντε μέχρι και δεκαεννέα ετών, τα κορίτσια οδηγούνται σε έναν καταυλισμό όπου μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες ή οι ίδιες οι μητέρες τους τις ταΐζουν περίπου δεκαέξι χιλιάδες θερμίδες την ημέρα!!!

Η διατροφή τους αποτελείται από τέσσερα γεύματα ημερησίως και περιλαμβάνει γάλα καμήλας, κουσκούς, λίπος σε διάφορες μορφές, άφθονο κρέας κτλ. Μεταξύ των γευμάτων, κάθε δραστηριότητα είναι απαγορευμένη, τα κορίτσια πρέπει απλώς να ξεκουράζονται.

Φυσικά τα παιδιά διαμαρτύρονται, αδυνατούν να καταναλώσουν τέτοια τεράστια ποσότητα φαγητού και πολύ συχνά έχουν πολύ έντονους στομαχικούς πόνους. Οι μεγαλύτερες γυναίκες αγνοούν τις διαμαρτυρίες και τους πόνους και αν «χρειαστεί» μπορεί ακόμα και να δέσουν τα κορίτσια ώστε να τα υποχρεώσουν να φάνε το προγραμματισμένο φαγητό.

Σε περιόδους ξηρασίας στη Μαυριτανία που η ποσότητα φαγητού είναι περιορισμένη για όλους, τα κορίτσια ταΐζονται χημικές ουσίες και ορμόνες, τις οποίες καταναλώνουν σε χάπια. Αυτά τα χάπια είναι ειδικά για ζώα και χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που θέλουμε να αυξήσουμε γρήγορα το βάρος τους, για παράδειγμα στις χήνες για να παραχθεί το φουά γκρά.

Αυτό το βασανιστήριο διαρκεί για περίπου δύο μήνες! Το αποτέλεσμα ενός επιτυχημένου ταΐσματος είναι ένα παιδί μόλις οκτώ ετών να ζυγίζει περίπου 150 κιλά μετά την αποχώρησή του από τον καταυλισμό. Και όλα αυτά φυσικά εις βάρους της σωματικής τους υγείας μια και δεν είναι λίγες οι φορές που τα κορίτσια καταλήγουν να πάσχουν από διαβήτη, υπέρταση, καρδιακά προβλήματα και νεφρική ανεπάρκεια.

Αν και το καταναγκαστικό τάισμα είναι ακόμα αρκετά διαδεδομένο στη Μαυριτανία (ειδικά στις αγροτικές περιοχές), αυτή η απάνθρωπη παράδοση έχει αρχίσει να ξεθωριάζει στις μεγάλες πόλεις όπου οι γυναίκες δουλεύουν και κινούνται καθημερινά. Η ανεξαρτησία που τους δίνει ο μισθός τους σε συνδυασμό με τους σημερινούς νέους άντρες που δε θεωρούν την παχυσαρκία και την ομορφιά συνώνυμα, έχει αρχίσει να δίνει ελπίδες για καλύτερες μέρες στα κορίτσια της Μαυριτανίας. Με αργά αλλά σταθερά βήματα, πολλές από αυτές τολμούν και ορθώνουν το ανάστημά τους στην οικογένειά τους και είναι αποφασισμένες να γράψουν οι ίδιες το μέλλον τους και μάλιστα με μεγάλα, χρυσαφένια γράμματα.

Διάβασε επίσης: Κίνα: Τα πόδια του λωτού

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: